Apple gjorde det i 2016 – proppede high end komponenter fra større iPhones ind i en lille iPhone 5S skal og kaldte resultatet for iPhone SE. Den blev solgt til en for Apple usædvanligt lav pris, hvilket fik den til at gå som varmt brød og sælge i millioner.
Og nu gør Apple det så igen – propper high end komponenter fra helt nye topmodeller ind i en mindre iPhone 8 skal og kalder igen resultatet iPhone SE (2020). Denne gang med det helt nye, at processoren ikke længere er en tidligere model, men toppen af poppen i form af markedets lige nu suverænt hurtigste chip overhovedet: A13 Bionic.
Det er noget, der rykker – noget, der sikrer langtidsholdbarheden. Med A13 Bionic ombord kan man være sikker på at få opdateringer fra Apple de næste fem år. Man kan også være sikker på, at den nye iPhone SE vil være i stand til at køre alskens avancerede applikationer her og nu og i de kommende år.
Det er således en gennemprøvet strategi, der ligger bag lanceringen af den nye iPhone SE (2020). Og der er næppe tvivl om, at også den vil sælge i mange millioner eksemplarer verden over. Det skal prisen på kr. 3.699,- for basisvarianten nok sørge for.
Perfekt timing
Og timingen har været helt rigtig. Eller uhyre heldig. Den verdensomspændende Corona-krise har sendt millioner ud i arbejdsløshed, og pengene sidder derfor ikke så løst længere. Mange vælger snusfornuftigt at beholde deres velfungerende smartphone i et år mere, end de måske ellers havde planlagt.
Men de, der vil eller skal skifte, har nu pludselig fået et fuldbolds Apple alternativ til de billigere Android-modeller. Dette i form af den nye iPhone SE, der har rigtig meget at byde snusfornuftige og prisbevidste købere på.
Det kan være købere, der måske altid har set langt efter de lækre iPhones, men syntes, at de var for dyre. Nu kan de pludselig købe sig ind i Apple’s velfungerende og meget omfattende økosystem – til priser, de kan betale. Det kan også være købere, som blot gerne vil have en opdateret backup mobil til rejser og andet.
I begge tilfælde får de rigtig meget i den nye iPhone SE, der som sagt er fremtidssikret med den sidste nye og allerhurtigste chip på markedet: A13 Bionic. Den er hurtigere end selv den hurtigste Snapdragon, Exynos eller Kirin processor til Android. A13 Bionic flyver let og ubesværet gennem selv de tungeste opgaver og grafisk udfordrende spil. Hvilket den vil kunne blive ved med at gøre i flere år.
Fem års opdateret levetid
Apple er kendt for at opdatere sine mobiler i typisk fem år – mod kun to hos Android. I bedste fald tre, hvis man køber en af Google’s egne Pixel mobiler. Samtidig bliver Apple’s iOS styresystem ved med at køre godt i flere år. Det bliver ikke hakkende langsomt, som de fleste Android-mobiler desværre ender med at være.
Er man ny Apple-bruger, vil man kunne glæde sig over netop dette – at alting bare kører glat med iOS. Det sørger 3 GB indbygget RAM for. Rigeligt til det optimerede styresystem. Man vil også blive overrasket over, hvor mange apps der bare fungerer bedre på iOS end på Android. Instagram og Facebook er to rigtig gode eksempler herpå. Et forhold, der altid overrasker Android-brugere, når de oplever forskellen ved selvsyn.
Som gammel Apple-bruger vil man også blive positivt overrasket over den store Touch ID hjemknap. Den er nemlig ikke længere mekanisk, som den var på de første mange millioner iPhones. Hvilket resulterede i ganske mange hjemknapper, som gik i stykker efter nogle år.
Hjemknappen er nu i stedet med såkaldt “haptisk feedback”, hvor knappen slet ikke bevæger sig, når man trykker på den. Man får blot et haptisk feedback, som gør, at man tror knappen er trykket ned. En lille vibration, så man ved, at knappen har reageret på trykket. Det sparer mange reparationer.
Den indbyggede fingeraftrykslæser er så sikker, at den uden videre kan bruges til at autorisere betalingstjenester som Apple Pay med flere. Og så er den helt og aldeles nødvendig lige nu og i disse Corona-tider, hvor der kan være krav om eller behov for brug af ansigtsmasker. Her kommer den ellers så effektive, sikre og velfungerende Face ID på dyrere modeller totalt til kort. Face ID kan jo ikke scanne ansigtet bag masken.
Lavopløst LCD skærm
I en tid, hvor flere og flere billigere og billigere smartphones kommer med diverse OLED-skærme, er det måske nok lidt skuffende for mere krævende mobilbrugere, at den nye iPhone SE stadig leveres med en traditionel LCD-skærm. Endda uden nogen særlig høj opløsning.
Der er imidlertid flere gode grunde til dette valg – ud over en lavere produktionspris, der naturligvis har været med til at holde udsalgsprisen nede på den nye iPhone SE. En anden grund er det lavere strømforbrug, som de relativt få pixels (750 x 1.334) på den 4,7 tommer store skærm medfører. A13 Bionic kombineret med 3 GB RAM sikrer, at alt kører glat.
En pixeltæthed på 326 ppi er ikke imponerende på papiret. Men i praksis behøver man ikke mere. Det er de allerfærreste, der vil føle behov for andet. Og de kommer såmænd nok (som undertegnede) fra en Samsung Note 10 Plus, der bare vælter sig i pixels. Og de er dermed slet ikke i målgruppen for den nye iPhone SE.
Den typiske iPhone SE-køber vil også være godt tilfreds med lysstyrken på 625 nits, hvilket rækker fint – det stærkeste direkte solskin dog undtaget.
Vandtæt IP67
En ting, som længe har adskilt dyre smartphones fra billigere, er IP-certificering af vandtæthed. Det koster at gøre sin mobil vandtæt, og det koster efterfølgende at få den certificeret til en given IP-værdi. Billige mobiler er derfor ikke vandtætte, hvilket naturligvis begrænser deres anvendelsesmuligheder noget.
Den gode nyhed er her, at den nye iPhone SE er vandtæt – så meget, at den kan tåle at være nedsænket i op til 30 minutter på én meters dybde. Hvilket benævnes IP67 i fagsproget. Det betyder også, at man uden problemer kan vælte sin øl, kaffe eller anden drikkelse ud over den – uden at der sker det mindste ved det.
Rart at vide, hvis man som undertegnede har prøvet at vælte et stort glas øl ud over en mobil, der ikke kunne tåle det. Og da slet ikke efterfølgende at få skyllet det klistrede øl væk under hanen…
Man skal dog vide, at det kan være svært at få Apple til at honorere en vandskade. Der sidder små indikatorer indbygget, som sladrer om alle eventuelle vandskader. Men det er nu stadig betryggende at have sin IP67 certificering med på ferien!
Kameraet…
Vi har gemt det bedste til sidst. Det, alle altid spørger om først, nemlig kameraet. – Kan det tage gode billeder?
The answer is YES! Dette sagt af en bruger, der i det daglige aldrig er længere væk end én meter fra sin store iPhone 11 Pro Max med hele tre velfungerende kameraer. Som sover med den om natten, og som bruger den hele tiden. Næsten da.
Den nye iPhone SE råder kun over et enkelt kamera, som til gengæld gør det rigtig godt. Vi lever jo i en tidsalder, hvor såkaldt “computer aided photography” har vendt op og ned på, hvad vi kan forvente os af et kamera. Hvor fysikkens love, som vi kender dem fra klassiske fotoapparater, ikke gælder længere.
Det så vi nok tydeligst med Google’s Pixel mobiler, hvis første tre generationer kun rådede over et enkelt kamera. Men hvor elektronisk trylleri gjorde det muligt at zoome digitalt i hidtil uset omfang og med hidtil uset effekt. Først med fjerde generation hoppede Google med på multikamera vognen og forsynede sine Pixel 4 og 4 XL med to kameraer.
Alt dette betyder kort fortalt, at kameraet i den nye iPhone SE skyder langt bedre fotos, end prisen ellers lader formode. Samtidig er der ingen tvivl om, at selv ikke-fotokyndige kan tage billeder af en kvalitet, de aldrig tidligere har kunnet.
Video i verdensklasse
Apple’s iPhones er kendt for at tage de bedste video af alle mobiler på markedet. Det er der bred enighed om blandt anmeldere. Derfor var det glædeligt at se, at den nye iPhone SE går i storebrødrenes fodspor og leverer video af en kvalitet, der intet levner tilbage at ønske. Ganske enkelt imponerende, hvad den lille ny fra Apple kan levere. Uden at stille krav.
Det er hævet over enhver tvivl, at den nye SE vil kunne berige familiealbummet med flere fantastiske optagelser end nogen anden mobil i denne prisklasse. Naturligvis i 4K, hvis man skulle ønske det. Alene derfor kan man kun anbefale den lille SE’er.
Køber man den i den flotte røde “Product Red™️” farve, er den nye SE’er et festligt indslag, som vækker opmærksomhed overalt. Samtidig støtter man et rigtig godt formål, da en procentdel af prisen lige nu går til kampen mod Covid-19.
Afslutningsvis må man dog konstatere, at heller ikke her gror træerne ind i den fotografiske himmel. iPhone SE (2020) er således ikke forsynet med Night Mode, hvilket konkurrenterne fra Google er. Og det er tæt på det eneste negative, jeg kan finde på at skrive om den lille ny fra Apple.
Men vi er naturligvis nogle tusinder eller snarere millioner, som krydser fingre for, at Night Mode vil blive introduceret med en fremtidig opdatering. Det ser nemlig ud til, at såvel hardware som processor sagtens kan klare også det. SE er om nogen mobil fremtidssikret.
Trådløs opladning
Den nye iPhone SE kommer med indbygget trådløs opladning, hvilket er en sjældenhed på mobiler i denne prisklasse. Og en helt uundværlig ting i min verden, hvor alle rum, jeg færdes i, har trådløse opladere stående klar. Det betyder ganske enkelt, at der altid er godt med strøm på batteriet.
Batteriet på blot 1.821 mAh er nok det eneste svage punkt på den nye iPhone SE. Er man en helt almindelig bruger, holder batteriet fint strøm fra tidlig morgen til sen aften. Men er man på Facebook i tide og utide, og kigger man mange film på YouTube, da rækker batteriet ikke til en hel dag. Da bør man have ekstra strøm med hjemmefra.
Apple angiver selv, at batteriet holder strøm til 13 timers kontinuert videokig. Og 40 timer, når det gælder afspilning af lyd. Det er helt tydeligt, at hvis man kan nøjes med de præinstallerede Apple apps – der er 35 af dem med mulighed for download af yderligere 12 – da bliver batteritiden optimal. Det samme kan desværre ikke siges om mange af de tredjeparts apps, der kan fås i App Store…
Skulle man få brug for mere strøm i en fart, kan batteriet lades op til 50 % på blot 30 minutter. Det kræver dog en separat 18 W strømforsyning, som ikke følger med. Det gør kun den lille, men yderst handy 5W oplader, der snildt kan ligge i en bukselomme.
Hukommelse og eSIM
Som noget ret usædvanligt for en mobil i denne prisklasse har Apple givet mulighed for at have to mobilnumre på samme iPhone SE. Det ene er et såkaldt indbygget eSIM, der allerede kendes fra ikke mindst smartwatches som Apple’s egne topmodeller. Rart og praktisk, hvis man er på ferie og gerne vil have samlet privatnummer og forretningsnummer på én mobil.
Den nye iPhone SE leveres som standard med 64 GB hukommelse, hvilket vil være nok for de fleste – i hvert fald hvis man bruger Apple’s iCloud-tjenester til at lagre dokumenter, musik og fotos. Der er i vanlig Apple-stil ingen mulighed for at udvide hukommelsen med et SD-kort.
Har man brug for ekstra lagerplads – eksempelvis til offline kort, musik eller video – da bør man fra starten fordoble lageret på sin spritny iPhone SE fra 64 til 128 MB – for blot 500,-. De penge kan hurtigt være givet godt ud.
64 GB: kr. 3.699,- 128 GB: kr. 4.199,-
256 GB: kr. 5.099,-
iPhone SE (2020) er kort sagt den perfekte entry level Apple mobil. Perfekt til langt de fleste “almindelige” mobilbrugere. Eller som backup mobil til den store dyre, der normalt trækker læsset i dagligdagen.
Endelig så er den så lille, at den får plads i alle de lommer, som er for trange til eksemplevis en 11 Pro Max model. Og samtidig kan den benyttes med én hånd. Det er længe siden, man har kunnet det!
Anbefales derfor på det kraftigste til alle ovenstående målgrupper.
© 2020 Steen Ulnits
Del denne artikel: