Humminbird

Højteknologiske amerikanske ekkolodder, som har taget alverdens lystfiskere og ikke mindst fisk med storm. Humminbird fylder 25 i år!

De fleste småbådsfiskere i Danmark kender til de grå Humminbird ekkolodder med den karakteristiske gule kant. Mange småbåde leveres idag som færdige pakkeløsninger med motor og et af de små Humminbird lodder monteret.

De færreste ved dog, at samme Humminbird idag er USA’s største producent af ekkolodder – store som små, enkle som avancerede. At Huminbird idag ejes af Teleflex koncernen – dem med styringen – og at man allerede i 1986 kunne sende ekkolod nummer 1 million ud på verdensmarkedet!

Det er også de færreste, som ved, at Humminbird faktisk var først med mange af de features, som idag er standard på avancerede lodder.

USA’s største producent

Det er altså en af giganterne inden for marin elektronik, vi her har med at gøre. Et firma ved navn Techsonic, som fra den spæde start i en baghave i Eufaula, Alabama i 1972 satsede 100% på at fremstille og udvikle ekkolodder udelukkende til sportsfiskere.

Hvor andre af verdens store producenter er gået fra avanceret udstyr beregnet på skibsfart og erhvervsfiskeri og så over til lystsejlads, som kræver enklere modeller, dér har Humminbird altid satset på lystfiskeriet.

Det har resulteret i lodder, som på én gang er avancerede og meget lette at betjene. Humminbird’s filosofi er, at lodderne skal kunne det hele, men alligevel kun have et fåtal knapper til betjeningen. Selv de mest avancerede af Humminbird’s nye lodder kan derfor klare sig med seks knapper – de små endda med kun fem.

Filosofien er, at enhver skal kunne bruge lodderne uden først at have nærlæst manualen!

Humminbird “firsts”

Vi er på besøg hos OTG CANI Sport i Randers, som har stået for import, salg og service af Humminbird’s produkter i efterhånden mange år.

Kundeservicechef Peter Sonne, der har en fortid i svagstrøm ved Århus Teknikum, fortæller om den nye serie på syv ekkolodder, som Humminbird har lanceret her i 1997. Det gør han ikke uden en god del begejstring i stemmen!

“The New Wave of Wide” er sloganet, de nye produkter lanceres under. Betegnelsen henviser til den brede LCD skærm, som Humminbird var først ude med – så langt tilbage som i 1985. Det var netop de første “Wide” modeller, der fik fabrikationen til at runde den første million lodder året efter.

I 1987 markerede Humminbird sig igen med noget nyt, nemlig modellen “LCR 4ID”. Den udmærkede sig ved at være det første ekkolod nogensinde, som med en klar rød farve markerede fisk på skærmen – og gik som varmt brød i USA. I perioder måtte man skrives op på venteliste for at få fingre i dette revolutionerende lod. Siden da er FishID som bekendt gået hen og blevet standard på noget nær alle ekkolodder.

Men udviklingen stod ikke stille. I 1990 kunne Humminbird derfor præsentere markedets første ekkolod – “Dimension 3D 120” – som viste bunden under båden tredimensionelt, i 3D. Et gennembrud, der gav lystfiskerne helt nye muligheder og helt nye informationer.

Ikke mindst trolling-fiskerne havde og har stadig megen glæde af 3D-muligheden. Modsat 2D gør 3D-lodder det nemlig muligt at følge skrænter og banker helt nøjagtigt. Man kender ikke kun den aktuelle dybde – man ved også, hvor på skrænten man befinder sig.

Teleflex tager styringen!

Det var således et velrenommeret og højteknologisk firma, som i 1991 entrerede med Teleflex koncernen fra staten Pennsylvania. Begge var jo inden for den marine branche, så et nært samarbejde var naturligt.

I 1993 overtog så Teleflex hele styringen (!) og ejerskabet af Techsonic og dermed Humminbird. Det fejredes med en helt ny serie af “Wide” ekkolodder, der bød på raffinerede features såsom dobbeltstråle-transducer og snaplås-montering. Sidstnævnte sikrer markedets letteste og mest smertefri montering og demontering af loddet.

Til sikkerheden hører, at alle Humminbird lodder – også de største – er 100% vandtætte. De flyder endda, hvis de skulle falde i vandet!

I 1997 markeredes 25 års fødselsdagen så med lanceringen af de mest avancerede ekkolodder, som Humminbird nogensinde har fremstillet – under sloganet “The New Wave of Wide”.

Den nye serie tæller syv modeller – fra den lille “One Hundred” med 100 vertikale pixels til de store “Paramount” modeller, der blandt meget andet byder på 240 vertikale pixels, 4 gråtoner og en 3D-version.

De tre største modeller har karakteristiske blå markeringsfarver i stedet for gule og er i lighed med de bedste Macintosh computere forsynet med en kraftig 32-bits Motorola processor, der kan håndtere de mange, mange informationer, som hele tiden hentes op fra dybet!

Nye transducere

De to mindste modeller i den nye “Wide” serie er forsynet med den velkendte “Single-beam” transducer. De større modeller er i stedet udstyret med den nyudviklede “Tri-beam” transducer, som giver et helt nyt overblik på almindelige 2D-lodder.

Den nye transducer har hele tre stråler, som dækker hinanden og tilsammen rækker hele 90 grader. Det giver mulighed for – via ny avanceret software – at vise fisk under og til siden for båden. Med tre forskellige symboler, så man ikke er i tvivl om, hvad der svømmer hvor!

I den allermest avancerede ende finder vi den store “Six-beam” transducer, som gør det muligt at gengive et tredimensionalt billede af bunden. Kombinerer man denne feature med de fire gråtoner på det nye STN display, kan man for alvor hente vigtige og brugbare oplysninger frem fra verden under vandoverfladen!

 

Peter Sonne fortæller, at ikke mindst de fire gråtoner giver helt nye muligheder for at skelne skidt fra kanel – eller rettere: fisk fra ikke-fangbare genstande! Ikke mindst når der fiskes på torskebuler, er gråtonerne guld værd.

Her hjælper også den nye feature “TruZoom”, der ikke blot forstørrer et givet område på skærmen, men også præsenterer flere detaljer i forstørrelsen. Forstørrelsen med TruZoom sker nemlig både lodret og vandret, hvilket sjældent er tilfældet på andre lodder. En firkant på skærmbilledet markerer tydeligt, hvilket område der zoomes ind på.

Der er således al mulig grund til at ønske Humminbird tillykke med de første 25 år på markedet!

© 1998 Steen Ulnits