Grej 2003

Årets nye fiskegrejskataloger er kommet eller er lige på trapperne. Vi har set nærmere på, hvad der tilbydes danske lystfiskere af spændende nyt grej til den nye sæson.

Vi lystfiskere elsker fiskegrej – måske mere end så mange andre idrætsudøvere elsker deres redskaber.

Vi elsker vort fiskegrej, fordi det bringer os i kontakt med de attråede fisk. Vi elsker det, fordi det helt enkelt er vejen til de gode oplevelser ved vandet, som lystfiskeri dybest set går ud på. Fisk skal der til, javel. Men det er de gode oplevelser ved fiskevandet, der bliver lagret på den mentale harddisk. Med undtagelse af de største går de fleste fisk i glemmebogen.

For mange fiskere hører sæsonens nyheder på grejfronten da også til årets absolutte højdepunkter. Radikale nyheder tiltrækker sig naturligvis altid stor opmærksomhed. Men selv garvede fiskere kan få julelys i øjnene, når en gammel og elsket favorit relanceres efter flere års fravær – måske endda i en opdateret udgave. Det vækker straks minder – og købelyst!

Det ved grejbranchen, som derfor er omhyggelige med altid at have spændende nyheder parat. Vi har her kigget lidt på nogle af årets mest spændende nyheder for lystfiskeren. Både for ham eller hende, der har alt, men som alligevel vil have mere. Og for dem, der endnu mangler det mest essentielle.

Abu Garcia

I en tid, hvor langt størsteparten af verdens fiskegrej fremstilles i Fjernøsten, kan vi godt være lidt stolte her i Skandinavien. Vi har nemlig i broderlandet Sverige en af verdens fineste fabrikker, når det gælder fremstilling af fiskehjul af allerhøjeste kvalitet.

Det er naturligvis Abu Garcia, der er tale om – den svenske grejgigant, der ligger idyllisk ved bredden af den ligeledes verdenskendte sydsvenske Mørrumså. Et ideelt testvand med storlaks og havørreder lige uden for døren.

Ambassadeur Eon Sport

Abu Garcia har til 2003 flere lækkerier på programmet. Det var Abu Garcia, som for alvor gjorde multiplikatorhjulet til det, det er i dag. Derfor er det heller ikke underligt, at samme producent nu har ført denne hjultype endnu et stort stykke videre.

Det har de gjort med den nye Ambassadeur Eon Sport, der fås i to udgaver ­ til højre eller venstre hånd. Fælles for de to modeller er Eon-konstruktionen, som lanceredes sidste år – med brug af planetdrev i stedet for det konventionelle drev. Det giver flere nye fordele – en bedre kraftoverføring, ikke mindst.

Fabrikken siger selv, at hjulenes stærke bremse kombineret med en generøs linekapacitet gør disse hjul egnet til stærke fisk som laks og gedder. Den opgivne linekapacitet er dog ikke mere end godt 200 m 0.20 mm line, så skal hjulene bruges til store fisk, er man nødt til at bruge de nye, supertynde PE-liner.

Pris 2.499,- kroner.

Cardinal 600, 500, 300 & 100

Svenskerne er godt klar over, at multihjul ikke er for alle. Såvel prisen som brugen stiller nemlig visse krav til udøveren. Det store flertal af lystfiskere bruger derfor fastspolehjul, som er billigere i anskaffelse og lettere i brug.

Til disse fiskere lancerer Abu Garcia i år hele fire nye hjulserier baseret på et nyt koncept. Topserien Cardinal 600 byder på rigtig mange finesser til en så fornuftig pris som kr. 699,-. Heriblandt det avancerede centerbremsesystem, som ellers kun findes på de tre gange dyrere Suverän-hjul.

For kr. 599,- kan man i stedet få et Cardinal 500, der leveres med bremsen fortil (største bremseskiver) eller bagtil (lettest justering). Begge i et smukt design holdt i stål, alu og guld og begge med 5 rustfri kuglelejer.

Cardinal 300, der ligeledes fås med bremsen enten fortil eller bagtil, koster kr. 499,- og byder på en lidt enklere konstruktion med færre lejer. Billigst er Cardinal 100 til kr. 399,-.

 Berkley

Amerikanske Berkley, der hører til blandt verdens største producenter af fiskegrej, satser mest på liner og endegrej – dér, hvor det store og kontinuerte forbrug ligger.

Whiplash Pro & IronSilk

Til 2003-sæsonen har Berkley hele to nye liner at byde på. Det er “Whiplash Pro”, der er en videreudvikling af den gamle Whiplash-superline. En ny fletningsproces har gjort Pro-linerne endnu tyndere ved samme brudstyrke, så man kan have mere line på sit hjul – eller bruge et mindre og lettere hjul.

Er man ikke til de tynde superliner, kan man i stedet kaste et blik på den ligeledes nye “IronSilk”. En helt ny fremstillingsproces har ifølge Berkley selv skabt “verdens første molekylært forstærkede nylonline”. Intet mindre.

Linen er blød og smidig, hvilket gør den ideel til brug på fastspolehjul. Dertil kommer så, at den i tests har vist sig at være dobbelt og i nogle tilfælde sågar tre gange så robust over for slid som almindelige nylonliner. Ikke uvæsentligt, dersom man fisker på steder med mange grene, sten eller meget tang.

Er man til havørreder i åen, gedder i søen eller torsk ved kysten, kunne IronSilk derfor være et godt bud på en ny line.

PowerBait

Er der noget, som Berkley er verdenskendt for, er det PowerBait – en kunstigt fremstillet erstatning for naturlig agn, som kan være svær at skaffe, når man står og skal bruge det. PowerBait kan derimod altid fås eller skaffes, og ikke mindst blandt Put & Take fiskere er PowerBait derfor noget nær enerådende.

Til disse fiskere har Berkley lanceret to spændende 2003-nyheder. Den første er “Power Naturals”, der er amerikanernes svar på naturtro kopier af naturens egne agn – det være sig fluelarver, regnorm eller majskorn.

I den modsatte ende af spektret og med et imponerende langt navn finder vi “Select Glitter Turbo Burst Nuggets”, som i år er opgraderet med en gelékugle i midten. Det skulle sikre en hurtigere spredning af duft og smag i vandet. Små glitrende sølvflager sikrer dette agn ekstra opmærksomhed.

“Scent Vent” er navnet på endnu en nyhed, som gør brug af Berkley’s mange forskellige slags PowerBait. Det er en bladspinner, hvis krop er en kurv, der kan fyldes med PowerBait. På denne måde skulle den roterende bladspinners fangstevner sættes markant i vejret. – Prøv selv efter!

Fenwick

Det var amerikanske Fenwick, der i 1973 lancerede verdens første fiskestænger i det dengang revolutionerende nye materiale kulfiber. Indtil da havde glasfiberen været noget nær enerådende.

Fenwick har altid været nært forbundet med fremstilling af fluestænger af højeste kvalitet – med HMG-serien som gammel fabriksstandard. Der er dog ingen nyheder i fabrikkens topserie Techna AV, der var banebrydende med brug af kevlar til forstærkning af kulfiberklingen.

IronFeather II

Ny er til gengæld relanceringen af den lynhurtige Ironfeather-serie af fluestænger i en opdateret Mark II version. Serien byder på 8 modeller, heraf to 2-håndsstænger og to 4-delte énhånds til rejsebrug.

Mest interessant for danske fluefiskere er dog tre nye modeller på 9 1/2 fod klasse 6, 7 og 8. deres længde gør dem ideelle til kystfluefiskeri, hvor der ofte vades dybt, og hvor man derfor har brug for et ekstra højt bagkast – hvad disse lange og superhurtige stænger virkelig kan levere. Af samme årsag er de et ideelt valg, dersom man fisker fra flydering og sidder lavt i vandet.

De gamle IronFeather-stænger var kendt for deres hurtige og kompromisløse aktion, der stillede store krav til kasteren. Den nye IronFeather II er ingen undtagelse og er derfor ikke tiltænkt mindre erfarne fluefiskere og -kastere. Der skal “tempo og timing” til, som C. V. Jørgensen synger, hvis man skal have det optimale ud af disse stænger. Men så har man også ressurser til de længste kast i den hårdeste vind!

Pris fra kr. 2.499,-.

Eagle GT

Hører man til de mere dødelige fluekastere, kan man til gengæld finde passende modeller i Fenwick’s nye stangserie “Eagle GT”, som tæller fire modeller – to énhånds og to 2-hånds, der tilsammen dækker næsten alt fluefiskeri i Danmark og Skandinavien.

Klingerne er fremstillet af IM7-kulfiber, og danske kystfluefiskere bør ofre modellen på 9 fod og 9 tommer klasse 7/8 speciel opmærksomhed. Den er noget nær idealet, når det gælder dansk kystfluefiskeri.

Pris fra kr. 1.199,-. Prismæssigt matches Eagle GT af de nye “Nighthawk LA” fluehjul i massiv, fræset aluminium, hvor prisen også starter ved kr. 1.199,-.

Endelig lancerer Fenwick i år to nye fluesæt, hvor fabrikken har sammensat stang, hjul og line med forfang og fluer, så alt passer perfekt sammen. Noget af det sværeste ved at vælge fluegrej er netop sammensætningen, så her kan nye fluefiskere med stor fordel begynde et livslangt forhold til fluestang og ­line.

Pris kr. 1.999,- for “Trout” sættet klasse 6 og kr. 2.299,- for “Sea Trout” sættet klasse 8.

Hjulene i disse sæt er Fenwick’s nye “Eagle”, der er moderne storspolehjul fremstillet af kulfiberforstærket polymer. Lette, stærke og saltvandsbestandige.

Mitchell

Det var franske Mitchell, som i 1948 lancerede verdens mest solgte fastspolehjul nogensinde – det nu legendariske Mitchell 300, som sidste år blev relanceret i en kraftigt opdateret udgave. Det var et hjul, der hurtigt blev samlerobjekt for mange ­ dertil nyt brugshjul for gamle 300-tilhængere, hvis originale hjul for længst var slidt op.

I år tilbyder Mitchell så en mindre model med betegnelsen 308 X og en linekapacitet på 100 m 0.25 mm. Hertil kommer, at både 300 og 308 X nu også kan fås i en “Gold Edition” for de helt kræsne. Til forskellene hører, at Gold-modellerne har hele 10 kugle-/rullelejer mod 300-seriens 5. dertil et fornemt guld-look.

Pris kr. 899,- for Gold og kr. 599,- for standardudgaven.

Copper hjul

Franske Mitchell har flere års erfaring med fremstilling af fastspolehjul end nogen anden producent i denne verden. Det mærker man tydeligt i den nye “Copper” hjulserie, der kompletterer den ligeledes nye “Copperstick” stangserie.

Der er tale om fastspolehjul med bremsen placeret bagtil, hvor den er let at nå og justere ­ selv under fight af fisk. Der er trinløst bagstop, så man ikke mister en centimeter line, når der skal gives et hurtigt tilslag. Og der er tale om hjul med i alt 6 kuglelejer og 1 rulleleje. Endelig får man hele 2 ekstraspoler med i købet ­ den lille UL-model dog undtaget.

Der fås 3 almindelige “Copper” modeller og 2 “Copper Pro” med hele 8 kuglelejer og håndtag i ædeltræ. Alle er monteret med Mitchell’s ekstra store lineførerrulle, der mindsker slitage på linen.

Prisen er kr. 399,- for de almindelige “Copper” modeller og kr. 699,- for “Pro” serien.

Copperstick stænger

Franske Mitchell er mest kendt for sine fornemme fastspolehjul – med klassikeren 300 som det mest solgte fastspolehjul i verden nogensinde.

Men nu er Mitchell også gået ind på markedet for fiskestænger. Det har de gjort med lanceringen af “Coppersticks” – en omfattende serie af spinnestænger på hele 9 forskellige modeller. Fra 5 fod med en kastevægt på op til 10 gram og videre op til 12 fod med en kastevægt på op til 60 gram. Der er således uden overdrivelse en Copperstick til alle tænkelige former for spinnefiskeri i Danmark.

Der er tale om 3-delte stænger, som er lette at transportere. Der er samtidig tale om stænger, som hele vejen igennem er monteret med de superlette og meget slidstærke SS304 Titanium stangringe, Klingen er fremstillet af IM6 kulfiber, hvilket giver stængerne lav vægt og høj følsomhed.

Det mest imponerende ved denne nye franske stangserie er nok prisen: Fra kr. 299,- for 5 fods modellen til kr. 899,- for 12 fods modellen. Den pris skal nok gøre stængerne populære herhjemme.

© Steen Ulnits 2003