Garmin Quatix 6

Smartwatch for Søulke og Vandhunde

Amerikanske Garmin er blandt verdens største, når det gælder elektronik til navigation. Til lands, til vands og i luften. Det være sig til fods, i fly, bil eller båd. Garmin har altid et produkt, der passer til projektet. Og altid et ur, der er mere robust end de fleste. Som kan holde til de knubs, et aktivt udendørsliv uundgåeligt fører med sig.

Jeg har selv haft flere Garmin sportsure – med et Fenix 5X som det første. Et ur, jeg stadig bruger og er meget glad for selv flere år senere. Garmin besluttede sig tidligt for at ride med på bølgen af sportsure, som kunne og kan holde styr på parametre som puls, iltoptagelse, distance og meget andet. Indbygget GPS en selvfølge.

Det har medført, at Garmin i dag producerer et utal af forskellige sportsure – i alle tænkelige prisklasser. De billigste dog undtaget. Urene er blevet stedse mere specialiserede, omend alle topmodellerne stadig bygger på det samme solide fundament og derfor kan stort set det samme. Selv om de måske markedsføres som deciderede specialure.

Et godt eksempel herpå er Garmin’s Quatix-serie, der henvender sig specifikt til det sejlende og svømmende folk. Fra garvede søulke på store sejlskibe til glade vandhunde i alle aldre.

Urene er alle vandtætte ned til 100 meter, så det behøver man ikke at tænke på. De skal nok holde tæt. Og da de er bygget med hus af enten rustfrit stål eller titanium, behøver man heller ikke bekymre sig om holdbarheden.

Når der er nye modeller på vej – og det er der jo stort set en gang om året – dumper Garmin altid priserne på de hidtidige topmodeller drastisk.

Det har også været tilfældet med Quatix 6-serien, som næsten fik halveret sin vejledende udsalgspris. Jeg var derfor hurtigt ude og erhvervede mig den mindste model 6 med rustfri urkasse og armbånd af silicone. Formedelst kr. 2.995,- hvilket var et absolut røverkøb.

Alle Quatix-ure byder på de samme grundlæggende egenskaber som Fenix – blot er der ovenpå bygget en række specialfunktioner, der sigter specielt på søsport. Man får således et sportsur som Fenix, men i tilgift en masse ekstra funktioner forbeholdt søens folk. Heriblandt muligheden for at installere søkort direkte på håndleddet.

Søkort til ublu priser

Fisker man eksempelvis fra kajak, hvilket jeg lejlighedsvis selv gør fra sommerhuset, er det skønt ikke at skulle fylde sit lille fartøj op med alskens elektronik – blot for at vide, hvor man befinder sig, og hvor dybt der er under kølen. Nu skal man blot spænde sit Garmin Quatix om håndleddet og kan så følge med i alskens forskellige ting såvel til lands som til vands.

Det kræver dog, at man anskaffer sig et digitaliseret søkort først. Landkort er både Fenix, Quatix og Epix udstyret med fra fødselen, men søkort må tilkøbes og installeres individuelt af den enkelte bruger. På vore breddegrader er det kortet HXEU021R, der skal downloades og installeres på uret.



At finde og installere digitale søkort på sit Garmin Quatix ur er en lidt besværlig affære. I hvert fald hvis man kommer fra Mac-verdenen, hvor næsten alt jo installeres med et enkelt klik eller to. Not so hos Garmin, der våger over sine kostbare søkort.

Det er ikke noget, man blot downloader trådløst til sit ur. Som man eksempelvis gør det med kortmateriale på et Apple Watch. Nej, man skal have sit ladekabel og en computer tilkoblet for at kunne registrere sig, købe og installere et digitalt søkort. Samtidig skal man også have den store pengepung fremme.

Jeg måtte således punge op med kr. 1.099,- for at få lov til at downloade det ønskede søkort, der for øvrigt lever bedre op til sit navn end de allerfleste andre søkort: Ud over de kystnære områder er samtlige større danske søer nemlig også med – inklusive de altafgørende indenlandske dybdekurver. Desværre mangler den sydvestlige del af landet.


Trods prisen kan det erhvervede elektroniske søkort ikke overføres til noget andet ur, hvis man på et tidspunkt skulle få lyst til at opgradere sit Quatix. Så må man pænt købe et nyt – til fuld pris


Det er faktisk en næsten grænseoverskridende oplevelse pludselig at have sit søkort tilgængeligt på håndleddet. Præcis som det var i sin tid, da det første landkort blev digitaliseret og tilgængeligt på samme håndled.

Dyrt, men også dejligt at have de mange dybdekurver tilgængelige som aldrig før – uanset hvor man måtte befinde sig i sejlskib eller småbåd. Uanset om man er på hav eller sø.

Rigtig mange grundstødninger kunne være udgået med dette ur på håndleddet. Nu behøver man ikke længere sidde klistret til den store skærm for at følge med. Nu kan man blot løfte armen og tage et hurtigt kig ind imellem. Den transflektive skærm står klart i selv det stærkeste solskin.

Som allerede nævnt så bygger Quatrix 6 på samme indmad som Fenix 6. Det betyder, at man med et Quatix på håndleddet er lige så godt rustet til en tur i terrænet som på bølgen den blå. Til dyrkere af søsport er der i tilgift masser af specialiseret software, som man kan gribe til, når kursen skal lægges, sejlet sættes eller distancen logges.

Ikke mindst sejlsportsfolket er godt betjent med dette ur, som blandt meget andet hjælper til med vind, tidevand og opankring. Er man til konkurrencesejlads for sejl, er der også speciel hjælp at hente i Quatix 6. Ikke mindst så man kan undgå diskvalificerende tyvstarter. Er man mere til motorbåd, kan man bekvemt koble uret op på skibets NMEA-system.

Styr skibet fra dit håndled

Man kan koble sig op på autopiloten og styre skibet direkte fra sit håndled. Man får samtidig vist alle relevante data direkte på uret: Kurs, fart og SOG (“Speed over Ground”) med mere. Det kan man godt blive lidt afhængig af – hvis man nu er til digitale datastrømme.

For mig personligt rækker det dog at have et digitalt søkort direkte på håndleddet, når jeg er ude i kano eller kajak. Det giver en herlig frihed til at bevæge sig frit omkring. Og man er vidunderligt fri for besværlige ledninger og separate batterier, der jo har det med hele tiden at skulle lades op.

Samtidig har man bogstavelig talt altid MOB-funktionen (“Man over Board”) lige ved hånden, hvis nogen eller noget skulle ryge udenbords. Eller hvis man lige er faldet over en stime fisk. MOB-funktionen er kun et enkelt tryk væk, så positionen logges og man let kan finde tilbage til den.

Quatix er forsynet med selvsamme pulsmåler, som landkrabberne også har i deres Fenix. En optisk måler af gedigen kvalitet, som er til at stole på – om man så træner til et halvt eller helt maraton på landjorden eller har planer om at ro tværs over Limfjorden i sin kajak. Det gør Quatix lige velegnet i løbesko som i sejlbåd.


Også for kondifreaks

Er man kondifreak, rummer Quatix flere funktioner til måling af ens fysiske tilstand, end man nok nogensinde får brug for. Quatix er som Fenix et rent overflødighedshorn af funktioner til måling og registrering af forskellige fysiske aktiviteter. Selv en “Jumpmaster” funktion er der til festlige lejligheder, hvis man skulle få lyst til at springe ud af en ellers velfungerende flyvemaskine…

Skulle man blot ønske at skifte armbåndet ud med et andet – i en anden farve eller et andet materiale – da klares det superlet med Garmin’s klikbare QuickFit armbånd.

To klik, og man har en ny lænke eller nyt armbånd. Lettere kan det ikke gøres, hvis man vil skifte farve eller materiale. Eneste ulempe ved dette system er prisen, som er ganske høj. Omkring 400,- kroner per QuickFit silicone-rem.

Trods prisen ville jeg straks udskifte den i mine øjne grimme “Cirrus Blue” silicone-rem, der leveres med som alternativ til topmodellernes hundedyre titaniumlænker. Til et mere passende og afdæmpet i “Captain Blue”, der er en klar favorit på mit eget håndled.

Garmin Quatix leveres i standardudgaven med rem af silicone og urkasse af rustfrit stål. Og farven på armbåndet er  netop den nævnte Captain Blue. Mindre kan ikke gøre det. En mørkeblå farve, som passer perfekt til det aktive liv på søen. Og hvem vil ikke gerne vil kaptajn på egen skude?

– Aye-aye, Sir! – Captain, my Captain!

Som det jo hedder i maritimt sprogbrug af den lidt ældre slags. Kaptajnens ord er lov ombord. Enhver opsætsighed er mytteri, og så er det ikke altid nok at gå planken ud og blive kølhalet. Selv om ens Quatix nu nok skulle holde til turen. Det er værre med én selv…

De to dyreste modeller i Quatix-serien leveres med armlænke af titanium, hvilket naturligvis ser imponerende, flot og vel også lidt prangende ud. Alene titaniumlænken koster over kr. 1.500,- hvis den skal købes separat. Med de nuværende udsalgspriser, der er inklusiv titanium-lænke, er de to Quatix topmodeller et fund til prisen.

Med i købet får man en Cirrus Blue silicone-rem, der passer bedre til daglig brug ombord. Titanium-lænken kan man så reservere til aftersailing i yacht-klubben, hvor den ikke ser nær så prangende ud som ude i den virkelige verden. Når hyggepianisten spiller op til dans og champagnen bobler i glasset…

Cirrus Blue er dog en voldsom blå farve, som nogle vil elske at hade. Selv er jeg langt mere til den mørkere og diskrete Captain Blue, der passer til enhver lejlighed. Og som i modsætning til blank titanium hverken ridser gelcoat’en på den nye båd eller selv får ridser og skammer ved dagligt brug. 

De mange knapper…

Alle Garmins topmodeller bygger på det samme system af fem trykknapper. Så uanset om man har et ældre Fenix, et nyere Quatix eller det helt nye Epix, så føler man sig straks hjemme og kan uden videre betjene det allermeste.

Garmin har i Quatix bygget oven på Fenix med nye maritime funktioner. Havde jeg haft nedenstående vejledning fra Garmin, da jeg første gang gik ombord i mit nye Fenix 5X, ville jeg have været sparet for mange frustrationer. Jeg kom lige fra et tidligt Apple Watch, som dengang ikke fungerede ret godt. Men som dog havde en intuitiv touch-skærm, der var til at finde ud af.

Faktisk blev jeg så frustreret over over de fem knapper, at jeg for en stund helt droppede uret.  Jeg for hurtigt vild i de allerede dengang utallige funktioner. Derfor nedenstående korte gennemgang af knapperne og deres grundlæggende funktioner:


1) Øverste knap til venstre: Bruges til at starte uret op med samt tænde og slukke for det indbyggede skærmlys. Bruges ligeledes til at dykke direkte ind i urets mange kontrolfunktioner.

2) Midterste knap til venstre: Bruges til at scrolle opad gennem urets såkaldte “widget” funktioner, der oplister mange nyttige data om vejr, vind og vandstand. Bruges også til at scrolle i hovedmenuen.

3) Nederste knap til venstre: Bruges til at scrolle nedad gennem widgets og menu. Bruges samtidig som dedikeret knap til betjening af musik, hvis man har uploadet musiknumre eller spillelister fra sin computer.

4) Øverste knap til højre: Bruges til at browse i listen af aktiviter samt til at starte og stoppe samme. Bruges ligeledes til at vælge en funktion. Endelig så fungerer denne knap også som “Man Over Board” (MOB), til registrering af aktuel position.

5) Nederste knap til højre: Bruges til at gå tilbage til den foregående skærm. Bruges også til at pause løbende funktioner og målinger. Endelig kan man altid gå tilbage til hovedskærmen ved at trykke og holde.


Vel mødt ombord. Garmin’s sportsure bliver man rigtig glad for, når man først lige har lært dem at kende. Og så holder de i adskillige år herefter.

Vælger man modeller med hærdet safirglas, bliver de gamle uden en ridse. Også selv om resten af uret får synlige skrammer. Til gengæld slører safirglas billedet en smule, hvilket kan have betydning, når man bruger detaljerede (sø)kort. Ellers ikke.

Vælger man en Quatix med solceller indbygget i glasset, da får man forlænget batteritiden mere eller mindre – alt afhængig af udetid, årstid og lokalitet. Her i landet er solceller dog en ret begrænset fordel. Med mindre man da bærer sit ur uden på tøjet. Eller færdes rigtig meget udendørs i sommermånederne.

Garmin Quatix kan ubetinget anbefales. Jeg stikker aldrig til søs uden.

Tekst © 2022: Steen Ulnits