Apple Watch Series 3 Nike+

Som det så ofte har været tilfældet, så er Apple ganske vist verdens største virksomhed. Men de kommer sjældent først med det sidste. I stedet lader man konkurrenterne prøve teknologien af, før man selv kommer med et bud.

Sådan har det også været med Apple Watch, der i dag sidder på over halvdelen af verdensmarkedet for smartwatches. Der var store forventninger til den første udgave, som man selv måtte skaffe hjem fra USA, hvis man ville lægge hånd og håndled på den.

Og den skuffede noget. Dels var teknologien – specielt indmaden – ikke helt opgaven voksen. Og dels var Apple ikke helt klar i spyttet med, hvad man egentlig skulle bruge sit Apple Watch til. Det var jo en helt ny gadget, der her skulle finde sin form, og det kunne man ikke tænke sig til. Man måtte nødvendigvis prøve sig frem.

Styresystemet blev opdateret og helt omlagt. Og der kom en række ny hardware, inden Apple var i mål. Med den seneste Series 3, som faktisk er den fjerde i rækken, har Apple fundet formen og indholdet, og det i en grad, så firmaet i perioder har haft problemer med at følge med efterspørgselen.

Apple har gennem snart mange år haft et nært samarbejde med sportssko-giganten Nike, hvilket gennem årene har resulteret i flere fælles produkter – inden for hardware såvel som software. Lige siden den allerførste udgave af Apple Watch – jeg ved det, for jeg har selv et af første generation – har Nike således leveret en velfungerende og yderst funktionel app til såvel smartwatch som smartphone.

Nu har Apple så taget skridtet videre og lanceret en speciel Nike+ udgave af sit series 3 Apple Watch. Genkendeligt ikke kun på den ventilerede rem, men også en speciel Nike urskive i sort, hvid og den lysende grønne Volt farve. Der er endelig kommet GPS ombord, hvilket har øget funktionaliteten dramatisk.

I starten troede Apple som alle andre producenter, at det smarte urs primære funktion ville være at overføre informationer fra den ligeledes smarte telefon. Det skal et smartwatch naturligvis også kunne, men tendensen er klar: Det smarte ur er i stigende grad gjort uafhængigt af det smarte ur.

Den indbyggede GPS i Apple Watch series 3 har således en Stand Alone funktion, der ikke behøver noget ur. Er man ude at gå, løbe eller padle en tur, registrerer uret løbende data som position og hastighed. Når man så kommer i forbindelse med sin iPhone igen, loader uret automatisk alle data over i telefonen, som så igen – hvis man ønsker det – uploader det hele til nettet og skyen, hvor man så kan nærkigge detaljerne.

Seneste skud på uafhængighedstræet er Series 3 udgaven med indbygget eSIM-kort. Nu kan man ringe til og fra sit Apple Watch uden at have sin iPhone ved hånden. Uhyre praktisk for ikke mindst løbere, der gerne vil travel light og altid bøvler med den trods alt tunge telefon i de lommer, der sjældent eller aldrig findes i det kropsnære løbedress.

Det samme gælder naturligvis windsurfere, brætsejlere, paraglidere, bjergcyklere og andet godtfolk med begge hænder fulde. Og lystfiskere med. For os og dem er det en utrolig fordel at have det hele samlet i ét ur – på det håndled, der altid er frit og tilgængeligt. Og for at alle nu skal vide, at man har den sidste nye gadget på håndleddet, så har Apple givet det lille kronhjul på siden en rød klat lak…

Anyway. Danske teleselskaber sover som så ofte tidligere tornerosesøvn. I hvert fald kan man stadig ikke få sit Apple Watch herhjemme med indbygget eSIM-kort, og det er for dårligt. I Tyskland stik syd for grænsen kan man nemlig både købe og bruge sit ur med indbygget telefon. Og det samme kan man i England på den anden side af Vesterhavet.

Så vågn dog op 3 og alle I andre teleselskaber, der ellers praler af at være med fremme på sidste beat. Det er I i hvert fald ikke her. Skulle man føle sig fristet til en lille indkøbstur til Tyskland eller England, så skal man være klar over, at det nyerhvervede elektroniske vidunder fra Apple altså bare ikke virker, når man er hjemme igen i Danmark. Og det er ikke Apple’s skyld…

Apple Watch har lige fra starten være forsynet med markedets nok bedste indbyggede pulsmåler. En kendsgerning, der har fået mange motionister til at vælge Apple. Og Apple til at satse benhårdt på sundhed med de nye udgaver af såvel software som hardware. Det hele ender i dag i iHealth app’en, der samler trådene og giver et godt overblik over sin brugers helbred.

Køber man Nike+ udgaven, behøver man dog ikke at være en kondifreak. Den indbyggede Nike-app fungerer fremragende til al logning af bevægelse ude i naturen – det være sig til lands, til vands og i luften. Det hele registreres løbende (!) og vises såvel grafisk som numerisk efter endt logning. Uploadet til iPhone’n får man alle detaljer med samt en flot 4-farvet fremstilling af hastighed undervejs.

Tidevand

Er man lystfisker, vil man have megen glæde af app’en “Tidevand”. Tidligere apps haltede meget, da antallet af danske stationer var uhyre begrænset. I den seneste udgave af Tidevand kan man nu vælge mellem hele 21 forskellige danske lokaliteter, så de fleste kan finde én i nærheden. Og tidevandet vises langt ud i fremtiden.

På sin iPhone kan man i tilgift swipe ned og se såvel op- og nedgangstider for sol og måne som den til tidevandet hørende månefase. Det kan man ikke på sit Apple Watch, som viser tidevandet i en lidt forenklet, men absolut brugbar grafik:

“Tidevand” er en app, jeg bruger regelmæssigt. Fra en udvikler, der lytter til sine brugere. Jeg var således tidligt ude med en positiv anmeldelse af app’en – med samtidig kritik af de manglende destinationer.

Det problem er fikset med den seneste udgave, som derfor er blevet fast inventar på mit Apple Watch. Det er også en del andre apps, som gennem de sidste to år har vist deres værd. Mange af de apps, man bruger regelmæssigt, er nu standard og indgår i iOS styresystemet.

Skulle jeg liste alle de apps, jeg bruger med mellemrum, ville listen blive meget lang. Jeg skal derfor nøjes med en enkelt mere, som jeg bruger virkelig ofte.

ViewRanger

Det er “ViewRanger”, der i lighed med “Tidevand” ikke er en Stand Alone app, men som kræver løbende input fra en tilhørende iPhone. Kortmaterialet, der ligger bag, er massivt og ville fylde alt for meget på et lille smartwatch. Det er desværre også dyrt – lige nu kr. 389,- for hele Danmark i målestok 1:25.000.

Så får man ikke flere detaljer, men kan man ellers undvære muligheden for at bruge smartwatch, kan man nøjes med app’en “Topo GPS”. I samme 1:25.000, der blot koster en brøkdel af ViewRanger og kan næsten det samme – brug på Apple Watch altså undtaget.

ViewRanger er klar over dette og tilbyder derfor, at man kan købe de højdetaljerede kort i små bidder. Man køber og downloader et antal kortkvadrater, som man blot klikker på i app’en. Typisk betaler man kr. 49,- for 133 kvadrater, som dækker op til 3.493 kvadratkilometer. Det svarer til knap 60 gange 60 km.

ViewRanger giver mulighed for at tracke egne ruter via GPS, som man så kan se på kortet bagefter. Eller man kan i forvejen downloade andres ruter, som man så kan følge i felten. Igen ved brug af GPS.

Det gode ved netop ViewRanger på Apple Watch er, at det er Instant On. I samme sekund man løfter håndleddet, tænder kortet. Det skal ikke først til at tænde og opdatere. I praksis en rigtig rar detalje, som ikke er standard andre steder:

Jeg har prøvet noget nær alle de smartwatches, der er og har været på markedet. Som mangeårig Mac-bruger har jeg gang på gang måttet begræde, at konkurrenterne er kommet først med det meste af det sidste.

Men som gammel Mac-bruger har jeg også kunnet glæde mig over, at når først Apple rykker, så er resultatet altid værd at vente på. Så er der tænkt grundigt over tingene, og så virker systemet efter hensigten. Enkelt og intuitivt, så man sjældent eller aldrig får brug for manualen.

En kilde til gentagen irritation er dog mangelen på et rigtigt kompas. Man må ty til den medfølgende iPhone. Eller investere i en app som “A Real Compass for Watch 3”.

Alene det pompøse navn gør jo én en smule skeptisk – ikke mindst hvis man har prøvet tilsvarende på sit Samsung Gear S3, der heller ikke har noget indbygget elektronisk kompas. Og hvor app’en rent faktisk ikke på nogen måde virker. Og det gør den så desværre heller ikke på et Apple Watch, så drop indtil videre enhver plan om nye investeringer her.

Det burde ellers være til at finde ud af, da princippet er enkelt nok: App’en modtager GPS data om bevægelse og retning fra uret, som den så omregner til en simpel kompasretning. Det betyder, at app’en ikke virker, når man står stille. Kun når man bevæger sig.

Meget tyder på, at det ikke er helt så enkelt, som udbyderen selv vil gøre det til – når nu app’en ikke eller kun rent undtagelsesvis virker. Den virkede efter hensigten i allerførste forsøg. Den lille mand på displayet begyndte at gå, og kort efter kom en forbløfende præcis kompasretning op.

Men  “The Real Compass for Watch 3” har så været stendød lige siden. Trods adskillige forsøg på genoplivning – i form af geninstallering, genstart etc. Intet tegn på liv. Nada. Nilch. Nothing. Efter 20+ år som dedikeret Apple-bruger den mest dysfunktionelle app nogensinde. Noget, jeg ellers kun har oplevet med Android.

Ikke et ord mere om kompasser, der er on and off, som vinden blæser. Afslutningsvis skal det blot tilføjes, at det strømlinede design på et Apple Watch gør det langt lettere at få ind og ud af overtøjet end stort set alle andre mærker og designs.

Det samme gælder sportsremmen, som er flad, fleksibel og helt uden løse ender, der kan fange tøjet. Et genialt design og en helt og aldeles uundværlig detalje til praktisk udendørs brug.

Derfor er det i dag næsten altid mit Apple Watch Series 3 Nike+, der sidder på håndleddet. Det virker bare og er aldrig vejen.

Men jeg er naturligvis klar til at hoppe på næste nye nyhed – uanset fabrikat!

© 2018 Steen Ulnits


Efterskrift: Så kom Apple Watch Series 3 med den røde LTE dot på kronhjulet og indbygget eSIM-kort alligevel til Danmark.

Ikke overraskende og fuldt fortjent blev det teleselskabet 3, der stod for den bedrift. Det var jo også dem, der i sin tid bragte 3G teknologien til Danmark. Dem, der førte an i den mobile revolution.

Man har længe kunnet ringe direkte fra og modtage opkald direkte på sit smartwatch. Typisk med Android som styresystem. Men der har næsten altid været tale om modeller, som skulle have deres eget fysiske SIM-kort installeret. Bag en lille klap, som aldrig nogensinde kunne blive vandtæt.

Not so med det nye Apple Watch. Her er eSIM-kortet indbygget, og uret er vandtæt ned til 50 meter. Mere behøver ingen normale dødelige. Opsætningen er enkel og kræver en tilhørende iPhone 6 eller nyere med iOS 11 eller nyere. Så kører det bare – herhjemme. I udlandet fungerer systemet med delt nummer desværre kun nationalt. I hvert fald indtil videre.

Man parrer sin iPhone med sit Apple Watch via app’en “Watch”, der indeholder oplysninger om SIM-kort deling mellem ur og mobil. Herefter kan man frit vælge, om man vil tage indkommende opkald eller foretage opkald på sin iPhone eller Apple Watch. Begge deler samme mobilnummer, som man så betaler en beskeden ekstra månedlig afgift for.

Man kan vælge at lade mobilen blive derhjemme, hvis man blot vil løbe sig en tur. Man slipper også for at skulle efterlade sin hundedyre iPhone Plus inde på stranden, mens man selv tager sig en svalende dukkert – måske kun iført sit nye Apple Watch LTE.

I praksis er dette noget, man uhyre hurtigt vænner sig til. En funktionalitet, der blot gør kombinationen af ur og mobil endnu mere besnærende. De to spiller sammen i en smuk duet det meste af tiden. Men kan nu spille solo anytime, det skal være.

Intet under, at Apple i dag – efter en noget famlende start – sidder tungt på verdensmarkedet. Nu også for smartwatches.


Apple Watch Series 3 LTE Nike+ Edition koster fra kr. 3.399,-

Ekstra mobilgebyr per måned for delt 3-nummer: kr. 30,-


Læs meget mere her om:

smartphones, smartwatches og digitale kameraer