Shimano XT Large Arbor fluehjul

14825-81

Japanske Shimano er mest kendt for sine cykeldele og spinnehjul, der alle holder høj kvalitet. Indtil nu har ikke ret mange forbundet navnet Shimano med fluefiskeri, men alt tyder nu på, at dette vil blive anderledes.

Til år 2006 har den japanske grejgigant nemlig lanceret et imponerende stort program af fluegrej i højeste kvalitet – under fællesbetegnelsen “Biocraft”. Sortimentet omfatter både stænger, hjul og liner.

Jeg har haft lejlighed til at langtidsteste det nye Biocraft XT LA 78 – en betegnelse, som dels angiver, at der er tale om et storspolehjul (LA = Large Arbor = stor spolekerne) dels et hjul beregnet til flueliner klasse 7-8. Kort sagt det perfekte hjul til dansk kystfluefiskeri.

Ultegra tager têten

Men lad os først se lidt på, hvordan det hele startede – hvordan Shimano først brugte sin store ekspertise inden for gear og bremser til at fremstille et fluehjul. Det var “Ultegra”, som jeg stiftede bekendtskab med for nogle år siden i Northern Territory, Australien

Ultegra er et fluehjul af den traditionelle slags – med lille spole og smal spolekerne. Men den byder på noget af markedets bedste inden for skivebremser – et glimrende eksempel på den ekspertise, som Shimano ligger inde med her.

Jeg prøvede bremsen under fight af jættestærke barramundi på op til 10 kg (se foto herover) – efter sigende de største fluefangede barramundier i Northern Territory.

Der var andre hjul af anerkendte mærker, som ikke levede op til kravene, men Ultegra svigtede ikke en eneste gang i den fugtige tropevarme. Det imponerede både mig og mine medfiskere, som alle måtte lovprise barramundien for dens rå styrke. Det er ikke uden grund, at barra’en er Australiens sportsfisk nummer ét!

Til sidst blev Ultegra-hjulet udsat for lange og lynhurtige udløb fra hidsige queenfish (se foto øverst), der i perioder sloges om fluen – bare man kunne tage den hurtigt nok ind.

Det var nødvendigt at tage stangen op under armen og bruge begge hænder for at strippe fluen hurtigt nok ind. Ellers udløstes hugget nemlig ikke. Til gengæld var udløbene mindst lige så hurtige, og de satte virkelig hjulet på en hård prøve. Som imidlertid blev bestået med glans.

Large Arbor

Det er erfaringerne fra Ultegra, som ligger bag det nye Biocraft Large Arbor hjul. Som Ultegra leveres de nye Large Arbor hjul i tre størrelser: 3/4, 5/6 og 7/8.

Skivebremsen er grundlæggende den samme i begge hjul – følsom, fint virkende og fantastisk jævnt kørende – men spolen er blevet højere og spolekernen gjort bredere. Bremsen justeres stadig bekvemt af en stor skrue på bagsiden af hjulhuset.

Læg hertil, at spoleskift foregår med et enkelt tryk på en knap – stik modsat mange andre storspolehjul, hvor spoleskift medfører løsdele, som kan tabes og blive væk. Et håndgreb i trykimprægneret ædeltræ fuldender indtrykket og får uvilkårligt betragteren til at tænke på hjul i en meget høj prisklasse.

Og det er så den helt store og måske mest glædelige overraskelse ved de nye Biocraft LA hjul – prisen, der er såre rimelig: vejl. kr. 1.599,-. Hjulet leveres i et beskyttende neoprenetui, som kan sidde på hjulet, mens dette sidder på stangen. Sådan skal hjuletuier bare være.

Anbefales derfor på det varmeste. Med sine blot 155 gram er model LA 78 det letteste i sin klasse og dermed intet mindre end perfekt til dansk kystfluefiskeri!

© 2007 Steen Ulnits