Rigtigt valg af waders

shapeimage_3

Vælg de rigtige waders

Waders er ikke bare waders, og ikke alle waders passer til alle fiskesituationer.

Fisker man meget – mange forskellige steder og hele året rundt – er der brug for mere end ét par waders, hvis man skal være ideelt udrustet. Måske også flere forskellige vadesko. Endelig spiller smag og behag også en rolle, når de rette waders skal vælges.

Waders bliver hurtigt en uundværlig del af lystfiskerens udstyr. De sætter os nemlig i stand til at nærme os fiskene så meget, at vi kan nå dem med vore kast – vel at mærke uden at blive våde undervejs! Men der er mange forskellige slags at vælge imellem – hver med deres fordele og ulemper.

Letvægter til langturen

I den lette ende af skalaen – i hvert fald vægtmæssigt – finder vi de tynde og superlette strømpewaders i belagt nylonvæv. De er især blevet populære i de allerseneste år, idet man nu er i stand til at fremstille dem i en slidstærk kvalitet.

IMGP0307De tynde nylonwaders er rimeligt billige, og de hverken fylder eller vejer ret meget. Det gør dem ideelle til fjeldturen, hvor de fint får plads i rygsækken. Eller til langturen som reserve. De kræver dog separate vadesko. Tynde nylonwaders er ideelle til fjeldturen, hvor der skal gås langt og kun vades ind imellem – under selve fiskeriet eller når en elv skal krydses. Da kommer letvægtsudgaven rigtig til sin ret.

Varmende neopren

I den tunge ende af skalaen – vægtmæssigt såvel som prismæssigt – finder vi neopren modellerne. Waders fremstillet i neopren er det varmeste, man kan tage på, når man skal ud i vandet. Priserne er ganske vist faldet drastisk med et stærkt stigende udbud, men rigtig gode neopren waders er stadig lidt af en investering.

Neopren er grundlæggende det samme stof, som i mange år har været anvendt til dykkerdragter. Det er en form for gummi, som består af lukkede, luftfyldte celler, der i sig selv både varmer og giver opdrift. Opdriften har man naturligvis først glæde af, hvis man falder omkuld i vandet! Men da er den ganske markant.

Neopren waders fås typisk i tykkelser fra 3-5 mm. Vælger man et tykkere materiale, bliver det for stift. Vælger man et tyndere, opnår man ikke den ønskede isolation. Vil man bruge de samme waders hele året, er 3 mm et godt valg. Da klarer man sig såvel tidligt forår som sent efterår, hvor underbeklædningen kan varieres med vandtemperatur.

Kombinerer man 5 mm neopren med et par tykke sokker og varm underbeklædning, da klarer man selv flere timers ophold i 0 grader varmt vand. Er vandet rigtig koldt eller man selv lidt kuldskær, bør man altid vælge neopren waders med faste, forede støvler. De er langt varmere end løse.

Kort sagt: Skal man stå mere ude i vandet, end man skal gå inde på land – da skal der neopren waders til!

Landing2Åndbare waders 

Seneste skud på stammen er de såkaldt “åndbare” waders fremstillet af tynde vandtætte materialer, som kan ånde. Det er materialer, som holder vandet ude, men som samtidig tillader vanddamp indefra at passere udefter – med mindre kondens på indersiden og et bedre indeklima til følge.

Åndbare waders er ideelle, hvis man skal gå meget under fiskeriet – altså inde på land. I så fald sveder man meget, og under normale omstændigheder vil ens waders hurtigt blive klamme af kondens på indersiden. Drivvåde er et mere dækkende udtryk…

De nye åndbare waders er blevet meget populære blandt professionelle fiskere og fiskeguider, der tilbringer dage og måneder ved vandet. Folk, som tilbringer mere tid ved vandet end i det. Åndbare waders er også blevet populære at have med på lange rejser som en slags back-up waders, hvis der nu skulle ske noget dramatisk med de almindelige – i regelen neopren – waders.

Prisen varierer rigtig meget – slidstyrken og åndbarheden ligeså. De dyreste og mest slidstærke waders kan have både 5, 6 og 7 separate lag, hvilket naturligvis øger slidstyrken. Det nedsætter imidlertid også åndbarheden, så heller ikke her vokser træerne ind i himlen. De billigste har kun 3 lag, hvilket naturligvis øger åndbarheden, men uundgåeligt også nedsætter slidstyrken.

Åndbare waders er i sagens natur ikke spor varmere, end hvad man i øvrigt har på kroppen af fleece. De egner sig derfor ikke til fiskeri i koldt vand, hvor neopren stadig er helt uden konkurrence.

Kort sagt: Skal man gå mere inde på land, end man skal stå ude i vandet – da skal der åndbare waders til!

Chugach2Rigtig størrelse

Det er af største vigtighed, at ens waders sidder godt og passer til ens krop. De skal ikke mindst have den rette skridtlængde, så man kan skræve over et hegn og skridte ud under gang. Skridtlængden sikrer, at man har den fulde bevægelighed under fiskeriet.

Står man foran et spejl og ser, at éns waders sidder rigtig godt – kropsnært og smækkert – er de med sikkerhed for små! Det gælder ikke mindst åndbare waders, hvor materialet ikke er elastisk, som tilfældet er med neopren. I begge tilfælde er det vigtigt at vælge sine waders, så de er store nok. Også med fuld påklædning inderst.

Den bedste test består i, at man i fuldt ornat og uden besvær af nogen art skal kunne sætte sig på hug og gå i knæ i sine waders. Kan man det, er de store nok. Kan man ikke det, er de for små. Da mister man dels bevægelsesfriheden, men hvad værre er, så belaster man sømme og svejsninger i en grad, de ikke er beregnet til og derfor heller ikke kan holde til.

For små waders er en af de væsentligste årsager til, at åndbare waders begynder at lække. Og lækker de først fra sømme eller tape, står de sjældent til at redde.

Derfor: Vælg altid dine waders store nok. Større, end du tror!

Faste støvler eller løse sko?

De fleste moderne waders er af strømpemodellen, der kræver separate vadesko. Men hvad er egentlig det bedste af de to alternativer – faste støvler eller løse sko?

Allerførst må man konstatere, at fastlimede eller -svejsede støvler gør livet meget lettere, når man skal have sine waders af og på. Det tager kun få sekunder at komme ud af et par waders med faste støvler, hvor det koster adskillige minutter at få først strømpebukserne, dernæst de udvendige sokker eller manchetter og så til sidst vadeskoene af.

fisker3I praksis betyder det ofte, at man i løbet af en lang og varm fiskedag ikke orker at hoppe ud af bukserne og køle lidt ned. Noget, man jo fint kan gøre i et par waders med faste støvler. På en varm sommerdag kan denne fordel næsten ikke overvurderes…

Endelig skal man være klar over, at faste støvler altid holder bedre på varmen end løse sko. Det skyldes helt enkelt, at man begrænser blodforsyningen til fødderne, når man ifører sig påsnørede sko, som sidder fast om anklen. Også neoprenen klemmes sammen her. Faste støvler er ofte isoleret med 8 mm filtsål og 600 gram Thinsulate i overdelen. Din garanti for, at du ikke kommer til at fryse om fødderne!

 – Hvorfor så overhovedet de løse vadesko? Jo, de separate støvler støtter nemlig fod og ankel langt bedre end almindelige faste støvler. De sidder fastsnøret om foden, hvilket gør dem mere behagelige at gå i over længere afstande. Endvidere giver de et bedre greb om bunden, hvilket er uhyre vigtigt, når der vades på vanskeligt underlag.

Derfor: Skal der gås og vades meget på vanskelige steder, er strømpewaders med løse vadesko derfor klart at foretrække. Deres ellers mange ulemper til trods.

Filtsål eller gummisål?

Men der er endnu flere ting at tage i betragtning, når der skal vælges waders. Det gælder også sålen, som kan være en almindelig gummisål eller en filtsål. Begge dele kan være forsynet med brodder, som får bedre fat på slimede overflader.

Stålbrodder holder længst, men giver det dårligste greb. Brodder af blød aluminium giver et langt bedre greb, men har desværre også en kortere levetid…

Til vadefiskeri på blød bund er de gængse gummisåler så klart at foretrække. Det er de eneste, som står blot nogenlunde fast her. Filtsåler er glatte som sæbe på blød og mudret bund – ja, de kan ligefrem være farlige, da man let mister fodfæstet og taber balancen. Det gælder også i vådt græs.

Skal der omvendt vades over en glat stenbund, er filtsålerne klart at foretrække. Filtfibrene skærer igennem det tynde lag af alger, som mange steder dækker stenene og gør dem glatte som sæbe. Kombinerer man filt med brodder, får man det bedst mulige fodfæste.

Der er dog tegn i sol og måne til, at filtsåler ikke er sagen fremover. Det skyldes den smittefare, der altid er, når man med fugtige filtsåler skifter fra ét fiskevand til et andet. Filtsålerne er det ideelle opholdssted og transportmiddel for skadelige mikroorganismer, der kan smitte fiskene fra ét vandløb til et andet.

Irland 07 026Heldigvis er der nye og speciellle gummisåler på vej, som skal løse dette problem for os vadefiskere med hang til at prøve nye vande. De første af slagsen er allerede hos os!

Gaffa-tape til hullerne

I snart mange år har jeg rendt rundt med en rulle Gaffa tape i lommen, tasken, vesten, bilen eller båden. Jeg tager helt enkelt ingen steder uden denne tape!

Den har reddet et utal af fisketure for mig – ture, hvor jeg fik ødelagt telt, regntøj eller waders, så det lækkede. Men med en strimmel Gaffa tape var jeg klar igen efter få minutter. Det så måske ikke så kønt ud, men det fungerede.

Jeg har ikke tal på de mange gange, hvor jeg har nødlappet mine egne waders med denne dejlige tape. Men jeg husker tydeligt de gange, hvor jeg har reddet en andens fisketur med min rulle Gaffa. Da har der været tale om sand taknemmelighed – og en ny ven for livet. Præcis som at trække tornen ud af hundens pote!

Det er ikke sagen at stå langt fra alfarvej – endsige midt i ødemarken i Alaska – med waders, regntøj eller telt, der ikke kan holde vandet ude. Det er noget nær en katastrofe. Men det kan blive værre endnu. Da alt i 1970 gik galt med Apollo 13 missionen til Månen, var det en rulle Gaffa-tape og gedigen amerikansk opfindsomhed, der fik CO2-renseren til at virke igen.

Alligevel blev amerikanerne noget overraskede, da de i 1995 første gang besøgte den næsten 10 år gamle russiske rumstation “Mir”: Adskillige steder var fatale lækager nemlig nødtørftigt lappet med – Gaffa-tape…

Derfor: Tag aldrig på fisketur uden en rulle Gaffa-tape i bagagen. Hvad der er godt nok til “Mir”, er også godt nok til mig!

© 2010 Steen Ulnits

One thought on “Rigtigt valg af waders

  1. Pingback: Waders Test - bedste åndbare og neopren i 2023 – Oceankaj

Der er lukket for kommentarer.