Fiskerejser til hele Verden

IMG_2374

Lystfiskere er nysgerrige mennesker, som altid lige skal se, hvad der gemmer sig bag det næste sving i åen eller den næste pynt ved kysten. For det kunne jo være, at fiskeriet var bedre dér – efter devisen, at græsset jo altid er grønnere på den anden side!

Lystfiskere har også altid været rejselystne – af de selvsamme årsager. For selv om man måske bor lige ved drømmevandet, så er verden jo fyldt med andre drømmevande. Fiskevande, som måske byder på flere eller større fisk end dem, man har derhjemme. Eller eksotiske fiskearter, som man nødvendigvis må rejse langt for at sætte en krog i.

Det kunne også være fisk, der lever i specielt smukke eller anderledes omgivelser, og som alene derfor er en rejse værd. Eller fiskeri, der måske topper, når isen lægger låg på hjemmevandet. Der er ikke noget som et smut til Karibien, når vinterkulden bider!

Årsagerne er således mange, når lystfiskere drager verden rundt i deres søgen efter nye fiskearter til listen eller nye personlige rekorder. Til at glæde sig over, lade sig fotografere med, berette om eller ligefrem prale med…

Amazonaspeacock bass

IMG_1018

Jeg var den første dansker til at besøge og befiske den lille øgruppe Los Roques ud for Venezuela. Det var i 1989, hvor øgruppens fiskeri efter bonefisk netop var blevet opdaget og først året efter blev åbnet for offentligheden. Samme år var jeg i Amazonas for at fange peacock bass med flere eksotiske fiskearter, som dengang knapt var kommet på listen over attraktive sportsfisk.

Jeg blev også den første dansker til at lande en tarpon på over 100 lbs. på flue, hvilket skete i Costa Rica tilbage i 1991. Endelig var jeg med helt fremme på sidste beat, da man i 1995 begyndte at fange sejlfisk på flue ud for Panama. Resultat: Et halvt dusin haledansende sejlfisk i 100 lbs. klassen – alle længere end min fluestang!

 

IMG_0760Costa Ricatarpon

Jeg havde fornøjelsen at teste det islandske laksefiskeri, mens det endnu var til at betale. Således var jeg blandt de allerførste til at fiske efter og fange de helt nye laks i Rangar, der det år indtog pladsen som Islands mest produktive lakseelv. Siden da er prisen for en uges fiskeri mere end 10-doblet…

Glasnost og flybilletter

Jeg var også tidligt ude på den russiske Kolahalvø, da Sovjetunionen brød sammen og glasnost og perestrojka var på alles læber. Det var i 1990, hvor fiskeriet endnu ikke var åbnet for offentligheden. Således måtte der bestikkelse og russiske militærkøretøjer til for overhovedet at nå frem til fiskevandet. Her blev fiskekortet siden checket af opsynsmænd med en Kalashnikov hængende over skulderen…

Mexicobonefish

Til gengæld er selv det mest eksotiske fiskevand i verden ikke længere end en dags flyrejse væk. Og med internettet er det lettere end nogensinde at finde frem til den rette destination.

På samme måde måtte der bestikkelse til for overhovedet at komme hjem igen, da jeg besøgte Sibirien året efter – i jagten på den store taimen laks, der lever højt oppe i de Verkhojanske Bjerge. Landingsbanen var blevet væk efter et stenskred, og hjemturen måtte derfor ske med en russisk olietanker på vej op ad Lena floden…

 

IMG_0781Afrikatigerfish

IMG_0782

Det er naturligvis fascinerende at have oplevet denne slags ting, men det er næppe det, de fleste stikker næsen op efter, når de vælger at drage på langfart med fiskestangen. Da skal tingene være i orden.

Heldigvis har verden forandret sig meget siden da. Fiskerejserne er blevet organiseret i en sådan grad, at man i dag ved præcis, hvad man får, når man booker sin tur.

Grønland – ishavsrøding

IMG_1146

Fiskene selv er naturligvis stadig en lidt flygtig ressurse, som kommer og går med tidevand og vejrlig. Og det vil de altid være. Men oddsene for at fange dem er kendt og afspejler sig tydeligt i prisen.

I vore dage skal man således ikke regne med at kunne opleve drømmefiskeri til lavpris. Det findes helt enkelt ikke mere.

© Fotos: Steen Ulnits & Arctic Silver Innovation (Island)

IMG_1314