Nye flueæsker fra Wychwood

Fluer skal der til, og de skal have et sted at være. Flueæsker er derfor ingen ny opfindelse, og de findes i utallige udførelser. Vi har testet et par af de nyeste.

Engelske Wheatley var en af de første, som satte rigtige flueæsker i prodiuktion. Det startede tilbage i 1860 og er fortsat frem til i dag, hvor det hæderkronede firma fremstiller et utal af forskellige flueæsker – i træ, aluminum og plast – hver til sit specifikke formål.

Men den tid er definitivt forbi, hvor en flueæske var synonymt med en Wheatley. Hvor klassiske vådfluer blev sat i klassiske clips. Og hvor traditionelle tørfluer blev anbragt i små separate rum med hver deres gennemsigtige springlåg. Så de sarte hackler ikke tog skade.

Havde man dengang en klassisk tørflueæske fra Richard Wheatley – med to gange 16 af disse rum – så kunne man ikke nå højere. Det skulle da lige være lyden af de eder og forbandelser, der væltede ud over åen, når et eller flere af disse springlåg – for Gud ved hvilken gang – var sprunget op af sig selv og havde forårsaget en utilsigtet klækning af klassiske tørfluer i den friske vind…

Tilsvarende eder og forbandelser kom, når en tungt lastet Wheatley boks ved et uheld forlod sin lomme og gled ud i vandet – for aldrig at blive set igen… Var det er tørflueboks, og var man heldig nok til at redde den, var alle tørfluerne med garanti våde – og ubrugelige den dag…

Konstruktiv nytænkning

Well, der er løbet meget vand i havet siden da, og der er løbet meget vand ind i alverdens flueæsker. Mange nye flueæsker er derfor kommet til – nye konstruktioner i nye materialer. Men vigtigst af alt: De er vandtætte, og de flyder!

Japanske C&F er kommet godt fra start og tilbyder i dag en række fine fluebokse i et radikalt anderledes design – vandtætte og robuste. Ulempen er desværre, at de også er ganske tunge – omkring 200 gram for de fleste modellers vedkommende. Vægten er åbenbart prisen for kvaliteten.

Et andet problem er størrelsen på de mest gængse C&F æsker. De fylder helt enkelt rigtig meget i lommerne – det være sig på fiskevesten eller vadejakken. Ikke mindst tykkelsen – godt 4 cm – gør dem noget klodsede og uhandy i lommerne. Men kan man ellers leve med størrelsen og vægten, er C&F æskerne et dejligt bekendtskab – hvis man altså lige ser bort fra prisen, som også er ganske høj – omkring kr. 300,- for “Bonefish” modellen, der passer til danske kystfluer.

Men det ene skal jo passe til det andet, og amerikanske Simms – producent af verdens suverænt dyreste og måske også bedste waders – har netop lanceret fiskeveste med lommer, som passer specielt til de store og tykke C&F flueæsker. Og så skal de jo være dyre!

Fornuftig pris

Skulle man nu synes, at kr. 300,- er for meget for en simpel flueæske støbt i plastik, så er der heldigvis alternativer. De kommer ikke fra Japan eller Fjernøsten, men såmænd fra England – fluefiskeriet moderland.

I byen Redditch, hvor den moderne krogfremstilling startede med udgangspunkt i det lokale Sheffield stål, ligger i dag flere velrenommerede grejproducenter. Heriblandt Wychwood Tackle, hvis enkle filosofi er at levere de bedst tænkelige produkter til den lavest mulige pris.

Den filosofi er der kommet mange gode ting ud af. Heriblandt deres nye VUEfinder flueæsker, som kan alt det, C&F æskerne også kan – men gør det til den halve pris.

Udvalget er ikke kolossalt, som tilfældet er for både Wheatley og C&F’s vedkommende. Men de tre størrelser dækker det allermeste. Der er giganten, som er fremstillet specielt med sigte på engelske konkurrencefluefiskere, der altid har flere hundrede forskellige fluer i æsken. Til dem er Wychwoods VueFinder Competition markedets absolut bedste bud – med plads til op mod 1.000 fluer…!!!

Til os almindelige dødelige fluefiskere er de to små modeller nok mere passende. De er dobbelte – med plads til fluer på begge sider – og har et klart låg, så man altid kan se indholdet. Slut med det irriterende i altid at skulle åbne æskerne først…

Jeg har haft fornøjelsen at teste de nye Wychwood VueFinder æsker i det sidste halve års tid, og dommen er soleklar:

Markedets suverænt bedste flueæsker til prisen!

© 2009 Steen Ulnits