“Leatherman”

Man skulle at tro, at navnet refererer til de barske amerikanske “læderhalse”, som sættes ind på urolige steder over hele verden. Men det drejer sig faktisk om en ting så lille, at den kan ligge i en lomme. Og så stor, at den kan afværge en katastrofe…

En ung amerikaner var i 1975 på tur gennem Europa – som datidens unge amerikanere havde for vane. Kultur skulle der til, at det hverken havde eller har de jo i USA, hvis historie er ganske ung. 

Den unge mand hutlede sig gennem Europa i en gammel, udbrændt bil og boede på de billigste hoteller, han kunne finde. Bilen måtte konstant repareres for at holde sig kørende, og hotellernes vandhaner dryppede faretruende. Altså måtte han klare sig på bedste beskub med et hav af små og store nødreparationer.

Han var på rundtur i Europa i hele ti måneder. Undervejs gik det op for ham, at hans spejderkniv i hvert fald ikke levede op til de krav, han mødte. Der skulle andet og mere til for at holde ham og bilen kørende. Langsomt fostrede han derfor planen om en kompakt lommekniv med alt det nødvendige værktøj indbygget.

Han tog notater, der fortalte, hvad han havde haft brug for og til hvad. Da han kom hjem efter sine ti måneder i Europa, gik han i gang med at realisere planerne.

En “Leatherman” ser dagens lys

Han var ingeniør af uddannelse og brugte nu de næste 8 år på at udtænke verdens første “pocket survival tool”, som det siden kom til at hedde. Et kompakt kombiværktøj, der kunne klare et utal af forskellige situationer overalt – i hjemmet, på rejser, i ødemarken etc.

Tim Leatherman var den unge mands navn, og “Leatherman” blev navnet på det nye kombiværktøj i rustfrit stål. Tim lavede den ganske vist til sig selv, men hele tiden havde han i tankerne, at der verden over måtte være et kolossalt marked for et sådant stykke værktøj.

Han gik derfor sammen med vennen og partneren Steve Berliner i gang med at producere sin opfindelse – med det udgangspunkt, at når hver eneste “Leatherman” nu bar hans eget navn, så skulle hver eneste også være perfekt. Intet mindre!

Kravet til det endelige værktøj var en robust tang indbygget i en ditto lommekniv. Det var udgangspunktet, som siden er blevet konstant raffineret – med tilføjelse af handy værktøjer, som gør redskabet endnu mere funktionelt.

Materialet var der aldrig tvivl om: Det måtte nødvendigvis være rustfrit 18/8 stål, som er noget nær uforgængeligt. Hårdt, slidstærkt og korossionsbestandigt.

Man skal dog være klar over, at ikke alt rustfrit stål også tåler saltvand. Hertil skal det være syrefast, og det er almindeligt rustfrit stål ikke. Hverken det, der bruges i en original “Leatherman” eller i konkurrenterne fra Buck og Gerber.

Produktionen startede i 1983, og siden er det gået endog meget hurtigt. Således sælges der hvert år millioner af originale survival tools – i de mere end 100 lande, som “Leatherman” idag er repræsenteret i!

Kærlighed ved første blik!

Da jeg i 1986 var i Canada for at fiske laks og ørred, faldt jeg over en af de første “Leatherman” modeller. Jeg blev straks så fascineret af de mange muligheder, at jeg købte et eksemplar – trods en ret høj pris og et ganske stramt budget i studietiden…

Denne “Leatherman” fulgte mig siden overalt – mellem Grønlands isbjerge, i Alaskas ødemarker og på savannen i Afrika – og jeg blev bare mere og mere glad for den, som tiden gik.

Den har renset koksede tændrør, da jeg havde motorstop i en sydgrønlandsk fjord. Den har repareret Coleman brændere i Alaska, og den har sågar også startet en ældgammel LandRover i Zimbabve!

Kort sagt er en “Leatherman” helt og aldeles uundværlig, når først man har haft én mellem hænderne! Jeg har stadig min første, som efterhånden har en del rustpletter og lidt slør mellem kæberne. Men den fungerer fortfarende efter hensigten – helt uden problemer.

Fem grundmodeller

Idag findes der grundlæggende fem forskellige udgaver af “Leatherman”. Den oprindelige model bærer stadig navnet “Pocket Survival Tool”, er 10 cm lang og vejer 140 gram.

I tilgift til spidstang og fladtang er der en skævbider, som klipper ledninger og wire uden problemer. Læg hertil to knivblade, en fil, en flaske- og dåseåbner samt hele fire skruetrækkere, og vi har baggrunden for dette værktøjs oprindelige og øjeblikkelige succes verden over.

“PST II” er en lidt mere avanceret udgave af den oprindelige “Leatherman”. Der er tilføjet en robust saks, og filen er nu diamantcoated og forsynet med en krogskærper på den ene side – funktioner, der gør PST II specielt velegnet til lystfiskeri.

I den kraftige ende finder vi “Super Tool”, som er 12,5 cm lang og vejer 250 gram. I tilgift til de sædvanlige funktioner er der nu to store knivblade – den ene med savtakket skær – samt en lille sav.

Bladene på “Super Tool” har en unik låsemekanisme, der hinder bladet i at bukke sammen under brug. I det hele taget er det mest af alt et værktøj, som henvender sig til professionelle brugere med store krav til såvel styrke som funktion.

I den letteste ende finder vi den lille “Micra”, som er tildelt et af de meget eftertragtede US patenter (#4744272 hvis nogen skulle spørge!). Der skal en god del innovation til at få sådan et i hus!

“Micra” er en fiks lille sag på kun 6,5 cm og sølle 100 gram. Alligevel huser den som de øvrige “Leathermen” en tang i fuld størrelse. Hertil værktøjer, som automatisk låses i udfoldet position.

Nyest og sidst, men bestemt ikke mindst er den revolutionerende“Wave”. Den vejer 200 gram og byder på raffinementer såsom låste blade, der kan åbnes med én hånd!

Konstruktionen er ikke blot ny – den giver også det færdige produkt et strømlinet udseende, der adskiller Wave markant fra de klassiske “Leathermen”.

“Tool Adapter”

“Leatherman” har netop lanceret en ny lille ting, der øger værktøjets funktionalitet og brugsområde. Det er den lille “Tool Adapter”, som blot vejer 45 gram, og som let smutter på plads imellem håndtagene.

Med en Tool Adapter monteret har man pludselig adgang til hele seks ekstra skruetrækkere af forskellig slags. De følger med kittet. Men ikke nok med det. Man kan ydermere benytte enhver skruetrækker, som har et almindeligt 1/4″ hex hoved.

Og så kommer til sidst det virkelige raffinement: Skruetrækkerhovedet kan låses i tre forskellige positioner – lige, 45 grader og 90 grader – så man altid kan komme til!

25 års garanti

Amerikanerne har en udmærket vane, som også europæiske producenter burde tillægge sig: De stoler så meget på deres egne produkter og disses kvalitet, at de tør give lange garantier. Ikke noget med det ene sølle år ifølge købeloven. Nej, i Guds eget land gives ofte garantier i 25 års klassen.

“Leatherman” er ingen undtagelse. Min egen er kun 13 år gammel, så den har mindst 12 gode år i sig endnu. – Det kan man da kalde en investering eller?

© Steen Ulnits 2000