Hotte liner til koldt vand

 

Airflo producerer liner, som kan blive lidt stive ved meget lave temperaturer. De har derfor udviklet en ny serie flueliner specielt beregnet til koldt vand. Det er hotte liner – men med en skarp kant…

Engelske Airflo – ups, walisiske, hvis jeg ikke skal få knækket min fluestang, næste gang jeg kommer til Wales – er kendt for deres flueliner. Som de første og stadig næsten eneste i verden, fremstiller de deres flueliner i polyurethan i stedet for polyvinylklorid. Med de mange fordele, det indebærer. Stort set alle andre flueliner fremstilles stadig af PVC.

Men polyurethan har også sine svage sider. Således kunne jeg ved selvsyn konstatere, at mine Airflo liner blev noget stive og umedgørelige, når temperaturen nærmede sig frysepunktet. Andre havde oplevet det samme, og Airflo reagerede da også hurtigt ved at udvikle en ny serie flueliner specielt til koldt vand: Airflo Cold Saltwater.

Samtidig inkorporerede de også deres revolutionerende integrerede løkker og “Ridge” teknologi, som forsyner linerne med langsgående riller i coatingen. Dem kan du læse om andetsteds på denne side.

Smidig i kulde

Jeg fik et par stykker med hjem, da jeg besøgte fabrikken sidste år. Og jeg gemte dem hjemme i deres lune kasser, indtil decemberkulden gjorde det relevant at teste dem. Til sammenligning havde jeg de almindelige Airflo liner med, som ganske rigtigt blev noget stive i vinterkulden.

Det gjorde de nye liner ikke. De fungerede helt efter hensigten – i vand, der kun var få grader varmt, og luft, der flere gange tangerede frysepunktet. Klart godkendt altså. Men hvad var nu det? Efter nogle timers fiskeri begyndte det at svie i fingrene, som viste tydelige slidmærker efter de nye liner. Jeg skiftede fra pegefinger til langfinger, men snart begyndte også den at svie…

Faktum var og er nemlig, at de nye Airflo Ridge Cold Saltwater liner slider hårdt på fingrene. Hårdere end nogen anden line, jeg har haft på hjulet og mellem fingrene. Bruger man handsker, er det naturligvis ikke noget problem, men gør man ikke, må der andre foranstaltninger til.

Til sarte kontorfingre har man længe kunne få såkaldte “stripping guards”, som er små nylonstrømper til at trække over linefingeren. De modvirker effektivt slid fra mange timers strippen line ind gennem øjerne. Og med de nye Airflo liner er de altså helt uundværlige, hvis man ikke vil have slidt hul i fingrene efter nogle timers intensivt fiskeri.

Stiv i varme

Nærmest ved en tilfældighed havde jeg taget et hjul med en ny Cold Saltwater line med, da turen i foråret gik til Cuba. Skæbnen ville, at de også kom i brug, og det var virkelig en overraskelse.

Hvor mange producenter fremstiller specielle flueliner til brug i varmt vand, hvor almindelige PVC liner har det med at krølle sammen og blive som spagetti i stangringene, dér klarede Airflo’s nye koldtvandsliner sig helt til UG! Faktisk blev jeg så begejstret for dem, at jeg ikke brugte andet på resten af turen. Uanset hvor varmt det blev – 30 grader var ikke unormalt – opførte de sig eksemplarisk!

Og så er det, man spørger sig selv: – Hvorfor overhovedet bruge andre liner – i kulde eller varme?

Selvfølgelig fordi det aldrig har været meningen, at jeg skulle have mine koldtvandsliner med til troperne. Og selvfølgelig fordi producenterne gerne vil sælge så mange forskellige flueliner til os altid købelystne fluefiskere som overhovedet muligt…

© 2009 Steen Ulnits