– Gi’ linen en kurv!

Linekurve3

Det er aldrig rart at få en kurv – med mindre man da er fluefisker. Da kan man nemlig have god brug for én!

Fluegrejet er blevet stedse bedre i de senere år, og fluefiskeren kaster i dag længere end nogensinde.

Men jo længere kastene bliver, desto mere løsline er der at holde styr på. Løsline, som har den utroligste evne til at filtre sig ind i alt muligt – sig selv og omgivelserne. Og en filtret line er lig med et mislykket kast.

Dette er der ikke noget nyt i, og i adskillige år har vi fluefiskere kunnet ty til diverse linekurve til afhjælpning af problemet. Kurve, der kan rumme og holde styr på 10-20 meter løsline eller mere under kastet.

Ikke blot kaster vi i dag længere end nogensinde. Vi bruger også højt specialiserede skydeliner, som er tyndere end de konventionelle flueliner. De tyndeste skydeliner kaster nemlig længst, men er også de vanskeligste at håndtere. Til fiskeri med disse tynde skydeliner – ofte bestående af monofil nylon – er der for alvor brug for linekurv.

JP har gennem årene prøvet stort set alt, der findes på markedet ­ herhjemme og i USA. Samtidig er der netop kommet et helt nyt og pæredansk produkt på markedet. Vi præsenterer derfor en oversigt over de forskellige typer, deres fordele og ulemper.

Orvis

Amerikanske Orvis så tidligt lyset og udviklede i samarbejde med ingen ringere end Michigan Institute of Technology (MIT) en epokegørende linekurv. Så epokegørende, syntes Orvis, at man patenterede konceptet og siden har fulgt hårdt op med trusler om kostbare retssager mod kopierende virksomheder.

Orvis6

Orvis og MIT fandt nemlig ud af, at en æggebakke-lignende bund i kurven reducerede problemet med filtret line markant. Forhøjningerne holder lineløkkerne godt adskilt og hindrer dem effektivt i at filtre sig ind i hinanden.

Orvis har selv testet effekten og påstår, at man med en Orvis linekurv kaster mindst 6 meter længere end uden. Hvilket næppe er helt forkert. Hertil er så at føje, at også komforten under kastet højnes væsentligt. Det er helt enkelt lettere og mere bekvemt at kaste langt med denne kurv end uden.

Den testede udgave var dog en af de tidlige modeller. Den nuværende model har afrundede kanter og en udskæring i siden til styring af linen. En markant forbedring. Der er fra fabrikken stadig ingen drænhuller i kurvens bund. Dem kan man dog let selv bore, hvis man føler behov for det.

Gennem årene har jeg også haft stor glæde af Orvis’ linekurv, når mad og drikke skulle bringes med ud til fiskepladser langt fra land. Man kan da fint have frokosten i kurven, som drejes om på ryggen, hvor den ikke er i vejen. På vej ind mod land kan man tilsvarende have sin fangst liggende i kurven, der erfaringsmæssigt har plads til 3-4 havørreder i 40-45 cm’s klassen!

Strip’N Aid

Ligeledes amerikanske Strip’N Aid har “lånt” lidt af det væsentlige fra Orvis kurven, nemlig æggebakke-princippet. Forhøjningerne er blot gjort lidt højere og lidt spidsere, hvilket giver et lidt bedre greb om løslinen, der ikke så let hopper over toppen.

Strip'nAid

Strip’N Aid er åben og dermed ingen kurv med kanter. Dette giver ganske vist vinden frit spil, men i praksis holder denne model ganske godt på linen, og der er ingen høj kant til at genere under indtagningen. Samtidig har den en meget stor bundplade, som er rigtig god til at fange linen under indtagning.

Endelig kan den justeres meget mere end de andre linekurve, hvilket i nogle situationer kan være en stor fordel. Således kan man have brug for at hæve eller sænke kurven, hvad et almindeligt bælte ikke giver mulighed for.

Fly Line Tamer

Fisker man udelukkende fra båd, kan der være grund til at kigge nærmere på amerikanske Pro-Trim’s Fly Line Tamer. Der er tale om et stort rør i acryl, som placeres på båddækket, og som man stripper løslinen ind i.

Den høje model løser problemet med løslinen, der blæser ud i vandet, mens båden driver. Et problem, der kan være ganske stort, dersom man fisker fra de lave “flats” både, som er uhyre populære i Florida og lignende steder. De har et helt fladt fordæk ­ uden kanter, der kan holde på løslinen i blæst.

Til brug fra almindelige både, som vi har herhjemme, er der dog intet behov for en linekurv af denne type.

Ron Thomson

Det er danske Svendsen Sport, der står bag de populære og prisbillige Ron Thomson produkter. Til dem hører en fortrinlig linekurv, der kan foldes sammen for bekvem transport. Bunden er af net, så man selv kan se ned gennem det og dermed ved, hvor man træder. Samtidig løber vandet let af linen og ud af kurven.

RonThomson

Denne linekurv fungerer fortræffeligt under praktisk fiskeri, da den er smidig og let at placere korrekt på kroppen. Sågar en lille skumblok findes der til placering af nye og brugte fluer. Man kunne dog godt ønske sig, at der kunne fås en lidt større model, som gav plads til større armbevægelser under indtagningen.

Alt i alt er den dog et rigtig godt sted at starte, hvis man vil se, om linekurv er noget for én eller ej. Mange bliver så glade for denne kurv, at de ikke investerer i andet. Den er altid med på fisketuren og kommer frem, når og hvis der er brug for den. Ellers ligger den pænt og venter i ryglommen ­ sammenklappet og nedpakket!

Flexi-Stripper

Det er en anden dansker, der står bag et helt nyt produkt til håndtering af løslinen. Han hedder Bjarne Fries, er fra Randers og noget nær verdenskendt for sine håndbyggede fluestænger af splitcane – kløvet bambus. Bjarne har forladt naturmaterialerne og producerer nu en enkel linekurv i ren plast.

Flexi-Stripper3

Flexi-Stripper er lille og dermed nem at have med. Den lille grundflade gør, at man fint kan bruge kurven i andre situationer end ved kysten ­ eksempelvis ved åen, hvor man ofte kaster fra knælende stilling i højt græs. Den lille grundflade gør det dog også mere besværligt at fange piggene med linen.

Jeg har fulgt prototypens udvikling frem til det nuværende produkt, der på mange måder fungerer fint, men som desværre også har nogle helt klare ulemper ­ ud over en meget høj pris. Det er plastpiggene, der er problemet. De er nemlig så bløde og smidige, at de ikke tåler pres ovenfra.

Under testen kom vi således til at lægge et almindeligt halstørklæde over den lille Flexi-Stripper ­ i bilen på vej ud til fiskevandet. Det var nok til at bøje piggene så meget, at linekurven fungerede meget dårligt. Piggene lagde sig helt enkelt ned og blev liggende i adskillige timer. Faktisk tog det et par dage, før de havde rettet sig blot nogenlunde op igen.

Dette tager naturligvis meget af brugsværdien, og producenten anbefaler da også, at man afmonterer de bløde pigge under transport. Hvilket vel kun de færreste vil bøvle med i praksis. Så der forestår endnu et stykke udviklingsarbejde, inden den ellers udmærkede idé er over børnesygdommene. Piggene skal kunne tåle at bøjes meget mere end nu uden at tage form.

Kunne prisen så komme ned på det halve, ville det dels sikre Flexi-Stripper en stor udbredelse ­ dels sikre mod billige piratkopier af det simple design. Så kunne det sagtens være, at Danmark kom på verdenskortet, hvad linekurve angår!

Sammenfatning:

Orvis Pris kr. 500,-

🙂
Høje kanter sikrer linen mod blæst
Keglerne i bunden hindrer linefilter
Kan bruges til transport af grej
Pakkes let i bagage
🙁
Man kan ikke se gennem bunden
Ingen drænhuller i bund
Høj pris

Fly Line Tamer Pris ukendt

🙂
Holder godt styr på linen
🙁
Dur kun til bådfiskeri

Strip’N Aid Pris kr. 500,- (i USA)

🙂
Spidse kegler holder linen rigtig godt
Stor grundflade griber linen godt
Mange justeringsmuligheder
🙁
Stor og uhandy
Man kan ikke se gennem bunden
Åben for vind
Høj pris

Ron Thomson Pris kr. 200,-

🙂
Holder linen godt – også monofil i blæst
Man kan se gennem bunden
Let at transportere og pakke
Fylder meget lidt
Billig
🙁
Mangler kegler i bund

Flexi-Stripper Pris kr. 450,-

🙂
Fylder ikke meget
Nem at placere på kroppen
Kan fint bruges knælende ved åen
🙁
Høj pris
Lille grundflade fanger ikke linen så nemt
Holder ikke linen så godt i stærk strøm
Piggene for bløde under transport

 Konklusion

Det er sjældent, at billigst også er bedst, og det er da heller ikke tilfældet med linekurve. Og dog. Testens billigste kurv – den foldbare model fra Ron Thomson – er på mange måder det bedste bud på en løsning. En linekurv, der er billig, funktionel og nem at transportere.

Testens dyreste linekurv – klassikeren fra Orvis – er på nogle områder klart “best in test”. Det er den kurv, der har bedst styr på linen, og den er samtidig både robust og let at transportere. Til gengæld fylder den meget og koster endnu mere.

Den nye danske Flexi-Stripper viser flere gode takter, men er dels alt for dyr – dels alt for følsom under transport. Piggene er helt enkelt for lette at bøje og har svært ved at rette sig ud igen.

Strip’N Aid er på mange måder hverken det ene eller det andet, men et kuriosum midt imellem. Og Fly Line Tamer har vi slet ikke brug for i danske både!

© 2005 Steen Ulnits