Nyt grej gør det lettere end nogensinde at være rejsende udi lystfiskeri – på cykel, i bil, båd eller fly.
Vore dages lystfisker er meget mere på farten end gamle tiders. Dels har han jo ofte adgang til bil i stedet for hestekærre, og dels flyver han regelmæssigt over de store have for at prøve lykken i nye vande med nye fiskearter.
Det er internettet og satellit-TV, der for alvor har sat gang i rejselysten. Her kan man nu se og læse om fiskeri, man aldrig før havde hørt om. Her kan man med få klik få opgivet adresser og telefonnumre, der – forhåbentlig – kan lede én frem til fiskeeventyret, hvor den ene store fisk efter den anden hugger hårdt og må bide i græsset efter en drabelig dyst.
Men også på hjemmefronten er der sket et skred – i form af unge mennesker, for hvem en mountain bike er blevet det ideelle transportmiddel. Som kan komme frem overalt – selv nede på stranden, hvor bilen hverken kan eller må komme. Og som altid giver langt mere motion end selv den sportsligste sportsvogn – om fiskene så er i hugget eller ej!
“Shimano Travel Concept”
Alle disse nye lystfiskere har brug for specialiseret grej, som kan transporteres i hånden eller på ryggen. Som kan indgå i håndbagagen på flyveturen eller i rygsækken, når man suser af sted på sin mountain bike.
Jeg har til lejligheden testet en række nye produkter fra japanske Shimano, som blandt cyklister er verdenskendt for sine gear og bremser – blandt lystfiskere for sine hjul og stænger. Shimano blev stiftet i 1921 – med fremstilling af frihjul til cykler som vigtigste produkt. Små 50 år senere – i 1970 – oprettede man en speciel division for fiskegrej, som i dag bliver produceret på egne fabrikker i Asien.
Shimano indså tidligt – sikkert med cyklerne i baghovedet – behovet for grej, der er let at transportere fra sted til sted. Og som den første producent af fiskegrej har Shimano lanceret en meget omfattende og nu helt komplet serie af grej til den rejsende lystfisker – om han så foretrækker fly eller cykel. Skulle der være adgang til bil eller båd i stedet, vil man også her kunne glæde sig over den bekvemme transport af grejet.
“Shimano Travel Concept” er navnet på de nye modeller, som alle hedder “STC” til mellemnavn.
Der er ikke mindst tale om en imponerende samling stænger, som dækker alt fra det letteste spinnegrej over fluegrej til det sværeste havgrej. Tæller man de mange modeller sammen, når man frem til ikke færre end 39 modeller!
Fælles for alle STC stænger er transportlængden. Uanset om den færdigriggede stang er 6 fod (180 cm) eller 12 fod (360 cm), er transportlængden på en STC stang altid beskedne 70 cm. Det er således antallet af stangdele, som varierer – ikke den bekvemme transportlængde.
I tilgift hertil leveres alle STC stænger i forede transportrør, som garanterer, at stængerne ikke lider overlast på vej til fiskevandet – det være sig herhjemme eller i udlandet.
Exage STC fluestænger
Det var fluestængerne, der først blev fremstillet i korte transportlængder helt enkelt fordi fluefiskerne traditionelt er dem, der rejser mest og længst for at dyrke deres elskede hobby. Således har man længe kunnet få flerdelte amerikanske fluestænger – men desværre til priser, man kan rejse langt for.
Som en naturlig følge heraf tilbyder Shimano nu syv forskellige “Exage” fluestænger – fire 5-delte og tre teleskopiske – der tilsammen dækker området fra lette klasse 4 til middelsvære klasse 8 liner. Alle er de fremstillet af Shimano’s egne XT30 og XT60 kulfibre og monteret med lette étbenede slangeringe. Og så er priserne såre rimelige sammenlignet med tilsvarende amerikanere.
Sidste år lancerede Shimano to nye modeller på henholdsvis 9’6″ og 10 fod – begge beregnet til klasse 6-8 liner. Jeg har prøvekastet den korte model og har kun godt at sige om den. Den har rygrad til lange kast på kysten uden derfor at være stiv som et bræt. Kast samt fight af fisk er således en ren fornøjelse.
Der er stadig meget langt mellem fluestænger, som er bygget efter teleskopprincippet. Så meget mere interessante er derfor de tre STC Telefly stænger i Exage-serien.
En medfødt ulempe ved teleskopprincippet er bundstykket, som uundgåeligt bliver meget tykt sammenlignet med almindelige flerdelte stænger. Og jo tykkere klinge desto større luftmodstand under kastet.
Det er nok den virkelige baggrund for, at teleskopprincippet aldrig rigtig er slået an blandt de lange fluestænger – luftmodstanden og så det rent æstetiske indtryk. For kasteevnen fejler bestemt ikke noget.
Priser fra kr. 699,- til kr. 899,-.
Exage STC spinnestænger
Blandt spinnefiskere er der ikke nær samme modstand mod teleskopstænger, om end danske fiskere er langt mere konservative end deres udenlandske kolleger. I det store udland er mange af de dyreste og bedste fiskestænger nemlig teleskopiske.
Det har Shimano taget konsekvensen af ved at tilbyde hele fem teleskopiske STC Telespin-modeller i Exage-serien – mod fire almindelige flerdelte. Her kan man finde alt fra en 6 fod lang stang, der kaster fra 3-15 gram og så op til en 11 fod lang sværvægter, som håndterer kastevægte på 20-50 gram.
Priserne varierer fra kr. 499,- for den mindste til kr. 899,- for den længste Exage STC spinnestang.
Exage STC havstænger
Shimano gør meget ud af havfiskeri og tilbyder derfor ekstra mange kraftige modeller i Exage STC-serien. Således er der hele ni forskellige havstænger at vælge imellem – til kastefiskeri, pirkefiskeri og trolling.
Stængerne er delbare i håndtaget – en konstruktion, der sikrer den størst mulige styrke under belastning, det være sig fiskeri eller fight.
Jeg havde sidste sommer en 7 fods 30 lbs. model med til Grønland, hvor den med sine 70 cm var nem at have med i fly, helikopter og båd på vej ud til fiskepladserne. Her blev udsat for rødfisk, havkat og helleflynder og bestod til UG. Ikke mindst det ekstra lange ergonomisk udformede forgreb var en fornøjelse at håndtere.
Exage STC havstænger fås til priser fra kr. 899,- til kr. 999,-.
Beastmaster STC
Blandt Shimano’s allermest populære stænger er den råstærke “Beastmaster” serie, som siden lanceringen i 2002 har taget lystfiskere over hele verden med storm. Årsag: En utrolig råstyrke, som man ikke er vant til hos kulfiberstænger.
Til i år har Shimano fulgt op på succesen med en serie Beastmaster-stænger efter STC-konceptet. Stænger, der alle måler eksakt 70 cm i transportabel tilstand. Der er seks havstænger, tre trolling-modeller og tre spinnestænger at vælge imellem, hvis man holder af Beastmaster-stængernes karakteristiske seje aktion.
Spinnestængerne har den ekstra finesse, at de kan varieres med +/- en fod ved at indsætte eller fjerne et lille forlængerstykke. Det er praktisk nytænkning, hvis man den ene dag fisker fra båd, hvor en kort stang er at foretrække. Og den næste dag fisker fra land, hvor der er brug for ekstra længde.
Priser fra kr. 899,- til kr. 1.599,-.
Exage STC rygsæk
Den moderne lystfisker er ikke bange for at cykle eller gå langt, når han er ude med snøren. Ja, faktisk er det ligefrem en del af formålet at få motioneret sammen med fiskeriet. I løbet af en lang fiskedag kan man let komme til at gå adskillige kilometer – i fuldt ornat med hellange waders, der i sagens natur altid bør være åndbare!
Til formålet har Shimano lanceret en rygsæk i STC-sortimentet. En rygsæk specielt tilpasset de korte Exage STC-stænger i deres beskyttelsesrør, som kan kobles direkte til rygsækken for let transport. På modsatte side er der i bedste cykelstil en netholder med drikkeflaske. Man kan jo godt blive tørstig på en lang cykeltur og/eller strandvandring!
Den blå rygsæk har to rum, hvoraf det ene er vandtæt – perfekt til våde vadesko efter fisketuren – samt en lille udvendig lomme.
Pris kr. 599,-.
Orvis “Safe Passage” rygsæk
Orvis, den største amerikanske producent af fluegrej i høj kvalitet, har længe haft en rygsæk i sortimentet – specielt udviklet til rejsende fluefiskere. Den indgår i serien af “Safe Passage” rejseudstyr, som omfatter alt i tasker, duffelbags og stangetuier med mere.
Jeg har haft lejlighed til at langtidsteste modellen, der rummer flere fikse detaljer specielt for fluefiskeren. Således er der to forlommer, hvoraf den ene er en netlomme med lynlåslukke – perfekt til at holde styr på ekstra liner og forfang – samt to sidelommer med plads til drikkeflaske.
På begge sider er der holdere til stangrør, så man kan have to stænger med sig hele tiden. På skulderremmene er der yderligere to aftagelige lommer til småtingene. Og så er der naturligvis et vandtæt rum til våde waders.
En meget gennemtænkt sag, der kan fås i tre farver – sort, oliven og mørk orange. Til gengæld er den ikke billig. Prisen i USA er således $150,-
© 2005 Steen Ulnits
Del denne artikel: