Færdige fluesæt – tilsæt blot vand!

Det kan være svært at sammensætte stang, hjul og line til et velfungerende fluesæt ­ og helt umuligt for begyndere. Jeg har derfor testet en håndfuld af de bedste færdige fluesæt på markedet.

Fluefiskeri fascinerer mange, og mange vil derfor gerne lære det.

Men det er ikke så ligetil endda. Dels er fluekastet langt mere kompliceret end spinnekastet, som enhver kan lære sig selv. Og dels er grejet svært at sammensætte, så stang og line passer optimalt til hinanden.

Hvor enhver spinnestang er designet til en bestemt kastevægt, som angives i gram, er det ikke nær så nemt med fluestangen. I spinnefiskeriet er agnet en tung ting, der kastes for enden af en tynd line. Omvendt med fluefiskeriet, hvor den lille flue næsten intet vejer. Her er det i stedet en tyk og tung flueline, der udgør kastevægten. Som trækker den vægtløse flue efter sig.

Håbløs linejungle

Men fluelinens vægt afhænger helt af kastelængden. Jo længere kast desto mere line og større belastning af stangen. At vælge den rette line til stangen bliver derfor fluefiskerens største problem.

Lettere bliver det bestemt ikke, når man ser markedets overvældende udbud af flueliner i alle tænkelige og utænkelige udgaver. Her skal man som håbefuld fluefisker tage stilling til forhold som lineklassetapering og densitet, der alle har betydning for, om grejet kaster ordentligt.

Det har ingen nok så håbefuld fluefiskerspire en kinamands chance for at lykkes med. Han må enten tage en god ven med, som er rutineret fluefisker. Eller stole blindt på det, han får tilbudt i grejbutikken. Og det er langt fra altid optimalt. Er ekspedienten ikke selv en garvet fluefisker, kan han i sagens natur ikke vejlede vor håbefulde fluefisker korrekt.

Alligevel er der håb for den, der hverken stoler på grejbutikken eller har en garvet fluefisker i vennekredsen. Løsningen hedder færdige fluesæt, hvor man blot tilsætter vand. Så er man klar til at kaste ­ ikke fiske. For før man mestrer grundkastet, er der ingen grund til overhovedet at binde en flue for enden af det lange forfang. Det er “asking for trouble”, om noget er!

Der findes adskillige færdige fluesæt på markedet ­ i perioder endda rigtig mange. Det er ofte tilfældet, hvis en producent er brændt inde med et stort udvalg af stænger, hjul og liner, som så sammensættes til prisbillige færdige fluesæt. Imidlertid er disse sæt ofte af en tvivlsom kvalitet. Ikke mindst linen er i regelen alt for dårlig.

Fritid har kigget på tre færdige fluesæt, som alle er godt sammensat – i to forskellige prisklasser. Det drejer sig om et billigt sæt fra svenske Abu Garcia samt et sæt fra amerikanske Fenwick og danske Scierra ­ begge i mellemprisklassen. Alle er 9-9 1/2 fods stænger klasse 7-8 med WF 8 flydeliner ­ ideelle til dansk kystfluefiskeri.

Abu Garcia “Diplomat”

Svenske Abu Garcia leverer nok markedets bedste bud på et velfungerende fluesæt i den billige prisklasse.

Navnet “Diplomat” hentyder til et klassiske svensk fluehjul, som desværre ikke længere er i produktion. Hjulet på dette sæt er med bred spole og fremstillet i saltvandsbestandig plast. Skivebremsen er meget velfungerende og fuldt ud i stand til at stoppe selv den største danske havørred. Det ville dog være rart, om bremsen kunne justeres over et lidt større spillerum.

Stangen er 9 fod lang og beregnet til en line klasse 8. Hjulholderen er af den velkendte Fuji-type i saltvandsbestandig plast og rustfrit stål. En hjulholder, som holder alle typer hjul urokkeligt fast. Topøjet er dog et svagt punkt, idet svejsningen mellem ring og rør ikke er loddet godt nok. Kanterne her vil uvægeligt medføre et unødigt slid på fluelinen.

Man kan vælge mellem en 2-delt eller en 4-delt model. Den 2-delte er en smule blødere og mere letkastet end den 4-delte, som til gengæld er uendelig meget lettere at transportere. Der skal endog meget gode argumenter for at vælge den 2-delte, der er lang og besværlig at have med.

Fluelinen, som er en lille smule lettere end optimalt, er monteret med bagline og forfang – klar til brug. Transportvenligheden i højsædet ved dette sæt, som trods sin meget rimelige pris leveres i et beskyttende transportetui med plads til hjulet. Utroligt, at man kan få så meget til så lidt:

Sætpris: 799,- kr.

Fenwick “Eagle Seatrout”

Det var amerikanske Fenwick, der i 1973 kunne lancere verdens første kulfiberstang. Firmaet råder således over stor ekspertise, hvad stangdesign angår, og det mærkes i dette sæt.

Stangen er 3-delt samt 9 fod og 9 tommer lang, hvilket er den længste af de tre testede. Den ekstra længde kan være en fordel ved netop kystfluefiskeri, hvor man ofte vader dybt og derfor har brug for et ekstra højt bagkast.

Hjulholderen har indlæg af radial kulfiber, og der er aftagelig fight butt, som man normalt vil lade sidde hele tiden. Aktionen er af den hurtige slags, som især lidt mere erfarne kastere vil kunne nyde godt af.

“Eagle” hjulet er testens eneste af metal, hvilket giver større stabilitet og – i dette tilfælde – en skivebremse langt ud over det sædvanlige. Der er uden diskussion tale om testens bedste fluehjul, som vil kunne tilfredsstille selv kræsne fluefiskere.

Selvsamme fiskere vil imidlertid næppe være tilfredse med den påmonterede bagline, der kun er få meter lang… Under 50 meter bagline bør der aldrig være på noget fluehjul. Mindre medfører en meget reel risiko for at miste storfisken, hvis den gå til biddet. Man har ikke en chance.

Bagline, line og forfang er monteret ved køb – lige til at trække gennem øjerne, klar til kast. Kombinerer man stang og hjul med det smarte medfølgende transportetui, da får man dog med dette sæt virkelig meget for pengene:

Sætpris: 1.399,- kr.

Scierra “Advantage”

Scierra, som danske Svendsen Sport står bag, leverer med “Advantage” et af markedets bedst afstemte fluesæt, der endda leveres sammen med en DVD-introduktion af fluekastet.

Uheldigvis er denne DVD for en stor dels vedkommende et uddrag fra Scierra’s første DVD. Det betyder, at den ikke tager udgangspunkt i en ny fluekasters absolutte mangel på forudsætninger. Til gengæld byder den på fine optagelser af veludførte fluekast i smukke omgivelser. God underholdning, altså.

Men når det er sagt, så er der ingen tvivl om, at dette sæt er uhyre vel afstemt – tilpasset begyndere, som har brug for en lidt langsom kasterytme for at følge med. Og det lever “Advantage” til fulde op til. En meget behagelig udrustning at kaste med – langsom uden at være blød. En aktion, der gør fluekastet til den ultimative nydelse, det altid bør være!

Stangen er 9 fod og 3 tommer lang og monteret med en hjulholder, der dog ikke helt passer til foden på det tilhørende fluehjul. Hjulet er fra Okuma – i saltvandsbestandig plast med justerbar skivebremse. Et udmærket hjul, der dog ikke er i klasse med Fenwick’s.

Den medfølgende flueline er den bedste af de testede ­ fint taperet, så den giver lange og ubesværede kast med et minimum af anstrengelse. I det hele taget et meget velkastende fluesæt, hvor man dog selv skal samle de enkelte dele ­ noget, de fleste begyndere typisk har store problemer med.

Sætpris: 1.499,- kr.

Konklusion

Der er ingen tvivl om, at de tre testede fluesæt alle lever op til forventningerne. Begynderen, der endnu ikke er sikker på, om fluefiskeri er noget for ham eller hende, kan med fordel vælge sættet fra Abu Garcia. Det er så billigt og alligevel godt fungerende, at man ikke kan gå galt i byen.

Er man omvendt klar over, at man seriøst vil i gang med fluefiskeriet, er der sund fornuft i straks at investere de ekstra kroner, som de to fluesæt fra henholdsvis Fenwick og Scierra kræver. Her får man nemlig fluegrej af en kvalitet, man kan vokse med i et godt stykke tid. Grej med ressurser, man først lærer at udnytte hen ad vejen. Selv garvede fluefiskere vil ikke have noget imod at skulle bruge disse sæt.

Alt i alt må man konkludere, at vi i dag får utrolig meget for vore penge, når vi investerer i færdige fluesæt. Det gjorde man ikke for blot fem år siden. Og samtidig er der så meget rift om kunderne, at sættene ofte er på tilbud til særdeles attraktive priser.

Til allersidst et lille hjertesuk: – Hvorfor i alverden leveres hjulene på disse færdige fluesæt alle klar til indspinning med højre hånd? Det er et levn fra meget gamle dage, som snarest bør aflives. Alle nye fluehjul bør naturligvis leveres til venstrehånds indspinning. Det er det eneste logiske. Højrehånden bruger man jo til at kaste med!

© 2005 Steen Ulnits