Sønderjyske Shortrods
Lige på og kort! Når man som jeg har været mange år – faktisk flere årtier – i den selvsamme branche, så går det oftere og oftere op for én, hvor lidt nyt der egentlig er under solen.
Gamle ting relanceres i helt nye indpakninger. Eller genopfindes og præsenteres som regulære nyheder. Det er uhyre sjældent, at der for alvor er nyt under solen.
Men mindre kan også gøre det – nytænkning i et klassisk design. Jeg taler her om et lille sønderjysk startup, hvor to lokale kystfluefiskere har været i tænkeboksen og efterfølgende tænkt lidt ud af kassen. Det drejer sig om Henning Christensen og Claus Lange, der i flere år har været fiskekammerater ved de alsiske og sønderjyske kyster.
En dag sagde Henning til Claus, at han faktisk var træt af altid at skulle køre til en kyst, der lå i læ for vinden. Han ville gerne kunne fiske på strækninger, hvor der stod en strid modvind ind. Hvor han ofte havde mere tiltro til, at der ville være fisk at fange end på læsiden.
Det tænkte de to lidt over, og Henning gik i gang i værkstedet. Der blev savet og skåret og modificeret på eksisterende klinger, så de kunne tilfredsstille Henning. I 2011 var det så vidt, at Henning kunne præsentere en modificeret 11 fod og 2 tommer lang switch stang, som han havde kortet ned til blot 7 fod og 8 tommer. Med en optimal kastevægt på 18 gram.
De var begge tilfredse med resultatet, og i 2012 tog de skridtet videre og etablerede C&L Fly, der skulle udvikle og markedsføre ideen bag de nye stænger. Det var nu Claus, der tog over. Med en baggrund som ingeniør hos LEGO i Billund var han vant til at rejse – også i Kina. Fem forskelige stangfabrikanter blev kontaktet og leverede otte forskelige prototyper på de nye fluestænger.
Der blev testet og kastet på livet løs i det sønderjyske, og i 2013 gik produktionen så i gang. Det endte med ikke mindre end fire forskellige modeller – fra en 7’8″ lang sværvægter designet til en 20 grams line og ned til en 7’4″ kort stang tilpasset en 14 grams line.
Sideløbende med produktionen af stænger fik C&L Fly også fremstillet korte skydehoveder, som matcher de nye “shortrods” optimalt.
– Testing, testing…
Jeg har haft lejlighed til at teste to C&L Fly combos: 7’8″ med en kort 18 grams skydehoved på blot 8 meter. Og så en 7’4″ med et længere og lettere skydehoved på 14 gram og 10,7 meter. De blev testet henholdsvis på kysten efter havørreder og i en lille mølledam med både bækørreder og regnbuer.
Jeg fandt mine gamle Leeda Concept hjul frem og pillede skydehovederne af. De var lidt støvede, for jeg fisker til daglig ikke ret meget med skydehoveder. Skydelinerne var Cortland’s røde “Cobra” i 30 lbs. flad monofil – 50 yds. på hver spole. De blev strakt grundigt før fiskeriet og fungerede som nye, hvad de bestemt ikke er. Faktisk har de adskillige år på bagen.
Jeg må indrømme, at det tog mig nogle timers fiskeri at komme ind i rytmen igen. Det er hårde og kontante stænger, som med de tilsvarende korte skydehoveder ikke egner sig til urutinerede kastere, der måtte have problemer med timingen. Margin for fejl i kastet er små – ikke mindst med den kraftige model.
Men efterhånden kom jeg ind i rytmen og fik den tynde skydeline til at makke ret i min linekurv. Nået dertil var det en fornøjelse, hvordan man med blot et enkelt blindkast kunne have fluen langt ude i vandet igen. Effektivt, men ikke nær så elegant som med et almindeligt fluekast med en længere flueline og fluestang.
Jeg fangede et par undermålsørreder på kysten, hvor der netop i de dage stod en strid vestenvind, men ingen større fisk. Så gik det bedre i mølledammen, hvor jeg brugte den lettere model med det længere skydehovede, som giver en mere elegant præsentation af fluen. Her sluttede jeg nemlig dagen af med en af de store overvintrende regnbuer, som tog fluen en halv snes meter ude.
Den sprang højt ud af vandet to gange og sprintede så tværs over dammen, mens den flåede min tynde Cobra af hjulet i rekordfart. Den stoppede ikke, førend hele den røde skydeline og nogle få meter af den gule bagline var uden for topøjet. En herlig fornemmelse, man alt for sjældent oplever herhjemme.
Herefter viste den korte stang en af sine helt store forcer: Det er helt enkelt mere effektivt at fighte store fisk på korte stænger. Det er vægtstangsreglen, der spiller ind her. Jo længere stangen er, detsto mere er reglen i fiskens favør.
Jeg kunne nu køre fisken hårdt og håndlande den i tusmørket, hvor regnen var begyndt at sile ned. Et kys på kinden og den var tilbage i dammens mørke vand igen.
Der er næppe tvivl om, at den kraftige 7’8″ model rigget med en tung supersynker såsom Teeny T-300 eller T-500 vil være et farligt våben, når der skal kastes store flashfluer til grumme gedder eller tunge synkeliner til torsk og sej på dybt vand. Den har de fornødne kræfter og den rygrad, der skal til.
Fisker man fra pontonbåd eller flydering, gør den kortere længde det lettere at fighte og især lande fiskene end med en traditionel stang på 9-10 fod.
De korte og kontante fluestænger fra C&L Fly er ikke for enhver. Men er man en rutineret fluekaster med hang til korte skydehoveder, bør man så absolut prøve et kast eller to med disse anderledes stænger. Det fortjener de.
Stængerne fremstår i en diskret finish med matsorte klinger i et minimalistisk design. Hertil hører metalhjulholdere med indgraveret navn og logo.
Læs mere om de sønderjyske shortrods på http://www.cl-fly.com
– Det er lige på og kort…!
© 2015 Steen Ulnits
Del denne artikel: