Åndbar syntetvæv

Åndbart er “in”. Slut med at svede i klamme waders. Højteknologiske stoffer med vandtætte membraner har gjort livet uendelig meget lettere for fiskere, der færdes ved og i deres elskede fiskevand.

Åndbart stof er en højteknologisk syntetvæv, som tillader kroppen at ånde gennem et vandtæt ydre. Stof, hvis membran har porer så små, at de holder vand på væskeform ude. Men samtidig porer så store, at vand på dampform kan slippe igennem.

Det er materialer, som resulterer i et bedre indeklima med mindre kondens til følge. Det oprindelige åndbare produkt hed og hedder stadig “Gore-Tex” og stammer fra USA, men idag findes der flere andre produkter med nogenlunde samme egenskaber.

Vi har længe haft åndbare jakker og telte – fremstillet til krævende brug oven vande. Det seneste skud på stammen af åndbare produkter – og endnu ikke ret udbredt herhjemme, hvor vi altid halter et år eller to efter USA – er waders fremstillet af Gore-Tex eller tilsvarende vandtætte materialer, som kan ånde.

De nye hi-tech waders er ideelle, hvis man skal gå meget under fiskeriet – altså inde på land. I så fald sveder man meget, og under normale omstændigheder vil ens waders hurtigt blive klamme af kondens på indersiden. Drivvåde er et mere dækkende udtryk…

De nye letvægts Gore-Tex waders er ikke mindst blevet populære blandt guides, der tilbringer dage og måneder ved vandet. Folk, som tilbringer mere tid ved vandet end i det. De er også blevet populære at have med på lange rejser som en slags back-up waders, hvis der nu skulle ske noget dramatisk med de almindelige – i regelen neopren – waders. De vejer og fylder kun lidt.

Gore-Tex waders er i sagens natur ikke spor varmere, end hvad man i øvrigt har på kroppen af fiberpels. De egner sig derfor ikke til fiskeri i koldt vand, hvor neopren stadig er helt uden konkurrence. De føles dog varmere, da de jo ikke bliver klamme og kolde på indersiden som almindelige waders.

Generelt kan man sige, at jo mere vandtæt en åndbar væv er, desto mindre vanddamp slipper den også igennem den anden vej – desto mindre åndbar er den også. Det er altså en balanceakt for producenten at finde frem til netop den rette porestørrelse i stoffets vandtætte membran. For lidt og for meget fordærver som bekendt alting.

L.L.Bean

De bedste Gore-Tex waders er forsynet med speciel knæbeskyttelse, da erfaringerne viser, at den porøse membran let tager skade, når man sætter sig på knæ. Membranen bliver ødelagt, og materialet begynder at lække. De bedste Gore-Tex waders er ligeledes forsynet med fod i varmende og blød neopren – en feature, der betyder rigtig meget for både varme og komfort.

Men ikke nok med det. Allerede nu er næste generation af åndbare letvægtswaders på markedet – i form af 7-lags kevlar-forstærkede Gore-Tex waders i den helt dyre prisklasse!

Det drejer sig om L. L. Bean’s Gore-Tex/Kevlar waders, som har et lag slidstærke og noget nær punkterfri kevlarfibre placeret mellem to 3-lags nylonvæv, hver med deres eget lag Gore-Tex. Altså kevlar placeret mellem to lag Gore-Tex – fra knæene og nedefter til anklerne, hvor jo de fleste punkteringer sker.

Den slags hi-tech udstyr skal jo blive dyrt, og disse splinternye waders koster da også i nærheden af 400 US dollars – før luftfragt, told og moms… Heldigvis kan vi allerede nu få åndbare waders og vadejakker, som er til at betale – med eller uden “Gore-Tex” mærket påsyet.

Scierra

“Scierra”, som på rekordtid har vundet sig et godt ry blandt europæiske fluefiskere, er nu kommet med på vognen med åndbare jakker og waders i topkvalitet, men til menneskelige priser.

Således har Scierra til ’99 sæsonen lanceret en lækker jakke i en 100% vind- og vandtæt åndbar væv, som tåler et hydrostatisk vandtryk på ikke mindre end 3.000 mm. Jakken er fortil forsynet med to store lommer til flueæskerne – begge med håndvarmerlommer underneden. En dejlig ting på kolde dage!

Endvidere er jakken foret i halsen med fleece, hvilket øger komforten betragteligt. Endelig kan ærmer, krave og underkant naturligvis justeres, så der hverken kan komme vand eller vind ind her!

Vadebukserne er – naturligvis, fristes man til at sige – endnu mere vandtætte. De skal jo være direkte under vand en stor del af tiden. Stoffet, som de åndbare “Scierra” waders er lavet af, tåler derfor et hydrostatisk vandtryk på hele 7.000 mm – mere end dobbelt så meget som jakken.

Til de mange lækre detaljer hører forstærkninger på knæ og bag, hvor der jo regelmæssigt kommer et direkte pres på væven. Samt seler, bælte og selvdrænende brystlomme. Hertil integreret fod af neopren med indbygget “gravel guard” til at holde grus og småsten ude af støvlen.

Der fås naturligvis også en “Scierra” støvle specielt til disse waders. Den er fremstillet i syntetisk læder, som tørrer hurtigt og ikke kan rådne. Filtsåler sikrer et godt greb i vanskeligt terræn.

Vision

“Vision”, hvis produkter designes af et dansk-finsk firma, har også åndbare vadebukser og en ditto vadejakke på programmet. Til såre menneskelige priser. Vadejakken, der bærer navnet “Geoff Anderson”, fås i to udgaver: Standard og så Luksus, hvis stof er endnu mere vandtæt end standardjakkens. Prisen er til gengæld 50% højere.

“Geoff Anderson” vadejakkerne er på rekordtid blevet populære blandt danske lystfiskere, som her finder et meget gunstigt forhold mellem pris og kvalitet. Samt et design, der rummer adskillige avancerede finesser, som gør livet udendøre endnu mere behageligt.

Vadebukserne fra “Vision” er fremstillet i et materiale, som stammer fra Japan – et forhold, der i sig selv normalt borger for kvaliteten. Japanerne er nemlig meget omhyggelige mennesker, som selv stiller store krav til deres produkter.

Vadebukserne har fødder af blød og lækker neopren, som er behageligt at vandre langt i. De har seler og i tilgift hertil en indbygget livrem, som gør, at vadebukserne kan rulles ned og fastgøres i livet – en dejlig detalje på varme sommerdage. De mangler dog forstærkning på knæ og bag. “Gravel guards” til at holde grus og småsten ude medfølger separat.

© 2000 Steen Ulnits