Airflo 2008 – et walisisk eventyr


Airflo_ekstruder

Airflo var tidligt ude med banebrydende nytænkning – for tidligt. Men Fugl Phønix har rejst sig af asken. Der er dømt flueliner i lange baner – og højteknologi i verdensklasse!

I en øde egn af Wales ligger fabrikken, hvor Airflo producerer sine flueliner af samme navn. De er alle baseret på polyurethan i stedet for den traditionelle PVC.

– Polyurethan er bedre for miljøet, siger driftsleder Richard Wothers. – Og så giver det mange flere muligheder for at ændre designet, end PVC gør. – Endelig holder de færdige liner langt bedre!

Airflo_kerne

Alle Airflo liner starter med flettede kerner af forskelligt materiale, i forskellige tykkelser og med forskellig elasticitet. Det sidste går Airflo meget op i og er kendt for deres næsten uelastiske liner med høj kontakt til fluen.

– Mindre elastiske liner giver også mindre krafttab under kastet, siger Wothers. Altså længere kast med færre kræfter. Endelig er polyurethan ikke påvirkeligt af kemiske stoffer som eksempelvis myggemiddel, der indeholdet DEET. Det er PVC.

Airflo_granulat

Polyurethanet ankommer som små glasklare brikker, der smeltes under fremstillingen af fluelinerne. De glasklare brikker er klar til brug, når der skal fremstilles intermediate liner.

Densiteten er da lige over 1, hvorfor linerne synker langsomt. Intermediate liner er i regelen glasklare eller mere eller mindre transparente. De bruges herhjemme af mange til kystfluefiskeri.

Airflo_orange

Til fremstilling af flydende liner skal granulatet indfarves i ønskede farver – typisk synlige farver som hvid, grå, gul, orange og grøn, når det gælder flydeliner. Synkeliner indfarves altid i mørke farver, som syner af mindre i vandet.

Airflo tilføjer teflon i form af hvidt PTFE pulver til sine liner, hvilket gør dem vandskyende og reducerer friktionen. Det første får dem til at flyde højere. Det sidste får dem til at skyde længere. Præcis, hvad vi fluefiskere altid har brug for!

Airflo_tungsten

Til fremstilling af synkeliner iblandes granulatet små partikler aftungsten, som har en højere densitet end bly, og som ikke er giftigt for miljøet. Det procentvise indhold af tungsten afgør synkehastigheden.

Polyurethan har den fordel, at det kan indeholde mere tungsten end PVC. Airflo er da også kendt for sine meget hurtigt synkende liner – og for udviklingen af begrebet “density compensation”, som sikrer, at den tynde spids synker lige så hurtigt som den tykke klump.

Airflo_ekstruder_2

– Hertil og ikke længere! Med kamera om halsen kommer man ikke tættere på hjertet i Airflo’s højteknologiske lineværksted. Det er tophemmeligt appartur og specialudviklet software, som muliggør fremstilling af Airflo’s liner.

Samt naturligvis laserkontrol med marginaler på tusindedele af en millimeter. Både tykkelse og densitet styres løbende under ekstruderingen af polyurethan på den flettede kerne.

Airflo_tromle

De færdigekstruderede Airflo liner opbevares i nogle dage på store tromler, mens de hærder. De store tromler sikrer, at linerne ikke tager form under hærdningen, men forbliver lige.

Små fortykkelser markerer overgangen mellem de enkelte liner, som altså fremstilles i én lang streng. Først efter hærdningen klippes de op til færdige flueliner, spoles op og pakkes ned.

Airflo_skilt_2

Airflo har været først med brugen af polyurethan, som længe har været brugt til isolering af ledninger. Airflo mener derfor, at fremtiden hører polyurethanen til og spår PVC fluelinernes snarlige død.

Faktum er da også, at amerikanske Cortland, som var først med syntetiske flueliner af PVC, på sidste Fly Tackle Dealer møde i Denver, Colorado lancerede deres første liner i polyurethan!

© 2008 Tekst & fotos: Steen Ulnits