3M protects you!

3M-Protects_You_2

“3M hears you” kunne man for nogle år siden læse i annoncer fra den amerikanske kemigigant 3M’s annoncer. I dag kan man med rette omskrive den sætning til “3M protects you”, for nu er 3M også blevet storleverandør af beskyttelsesbriller til industri og håndværkere.

Vildfarne fluer er farlige – specielt for øjnene. Det er til at leve med, når de engang imellem får fat i fiskevest eller kasket. Man overlever også, hvis de skulle få fat i ører eller fingre. Måske efter en lille tur på skadestuen.

Men det er fatalt, hvis de rammer øjet, og det er en reel risiko under fluefiskeri. Vinden kan drille, så selv en dygtig kaster mister kontrollen. Og landets skadestuer har desværre før set fluefiskere, der bestemt ikke havde blink i øjet. Nej, der sad i stedet en flue forankret midt i pupillen…

Den slags er ikke til at spøge med, og fluefiskere bør derfor altid bære briller under fiskeriet. Heldigvis er det nu ikke nogen tung pligt, idet man alligevel altid bør bære polaroidbriller – solbriller med polariserede glas. Polaroidfilteret tager nemlig de irriterende reflekser, som kastes tilbage fra vandet – i form af planpolariseret lys.

Brillerne fjerner ikke blot det irriterende glar på vandet, men tillader også, at vi ser ned i det. Med polaroidbriller kan vi pludselig se – om ikke fiskene selv, så i hvert fald bundforholdene. Vi kan spotte grødebuske og tangbælter, lave strækninger og stejle skrænter ud mod dybet.

Problemet opstår først, når mørket falder på. I takt hermed bliver det sværere og sværere at se noget med sine polariserede solbriller, der i regelen har gråbrunt tonede glas. Til sidst er det så mørkt, at man bliver nødt til at tage dem af – med risiko for at blive ramt af en vildfaren flue i det tiltagende mørke.

Havoerred_Joelstra

Gult er godt!

Hvis man altså ikke lige har et par gule polaroidbriller ved hånden. De gule glas giver en time ekstra med lys, man kan se i. Jægerne har brugt gule briller i mange år. Gult øger nemlig kontrasten og giver det ganske vist falske indtryk, at der faktisk er mere lys, end tilfældet er.

Enkelte polaroidbriller leveres med udskiftelige glas, så man kan bruge brune om dagen og gule om aftenen. Men ingen leveres med glasklare og ufarvede glas, der kan yde beskyttelse i mørket uden at stjæle den smule lys, der måtte være.

Enter 3M med flere andre producenter af beskyttelsesbriller til industri og håndværkere. Beskyttelsesbriller er ikke noget nyt, men det er nyt, at de nu også er blevet pæne at se på og behagelige at bære. Nu behøver man ikke længere ligne klassens Kloge Åge med store og klodsede briller. Nu kan man tage sine smarte beskyttelsesbriller på og være klar til det, der nu måtte komme!

3M er en af de producenter, som laver gode beskyttelsesbriller egnet til fluefiskeri. De sidste to år har jeg haft to par at veksle med – gule til aftenfiskeriet og klare til regulært natfiskeri, når det virkelig er mørkt. Når mørket falder på, er det alligevel så som så med effekten af polaroidbrillerne, så her bruger jeg ofte mine gule 3M i stedet.

– Du ser sej ud, sagde min steddatter engang til mig, da jeg havde dem på, og det gør jo ikke noget. At man så beskytter sine uvurderlige øjne samtidig, gør bestemt ikke sagen ringere!

© 2009 Steen Ulnits