M/S Anton på rundtur i Snaptun Havn

På bedste demokratiske vis sørgede politi til lands og til vands for, at mandskabet ombord på Landsforeningen Levende Hav’s M/S Anton med mange flere fik lov til at udtrykke deres bekymring over de storforurenende havbrugs miljøskadelige virksomhed.

Havne- og havbrugsfolk stod ellers klar på havbrugs-kajen i Snaptun, da M/S Anton med det velkendte banner “STOP HAVSVIN-ERI” og “STOP HAV(MIS)BRUG” spændt ud mellem masterne sejlede tre gange rundt inde i havnen og derefter forsøgte at lægge til kaj for at tage passagerer ombord.

Men det fik M/S Anton ikke lov til. Havnen er privat, men dog ikke mere end politikerne i Hedensted Kommune har ydet en lånegaranti på fire millioner kroner i forbindelse med en udvidelse. M/S Anton måtte alligevel sejle over i lystbådehavnen, hvor den lagde til ved en mindre træbro og fik sine gæster ombord.

Da Anton fortsatte turen mod Juelsminde, var politiet også klar i en stor og hurtig såkaldt RIB-båd:

“De fulgte os faktisk hele vejen fra Snaptun, ud forbi Havbruget Hundshage og til Juelsminde”, lyder det fra Anders Grosen fra foreningen “Endelave Hav- og Dambrug – Nej Tak”, der var med hele vejen.

Det bekræfter vagtchefen ved Sydøstjyllands Politi, Lars Grønlund, som dog afviser, at politiet var ude for at beskytte havbrugene:

“Nej, der var en lovlig demonstration, og vi var blot mødt op for at sørge for god ro og orden”, forsikrede vagtchefen.

Heller ikke i havnen i Juelsminde var M/S Anton særlig velkommen. Det lykkedes dog at få anvist en plads uden på en marinehjemmeværnskutter, før besætningen og deres medbragte gæster kunne drage til debatmøde i Juelsminde Hallerne.

Temaet her var naturligt nok: Havbrug.


Video produceret af Landsforeningen Levende Hav

Teksten venligst udlånt af Kaninen Katrine fra Endelave