Internettet vrimler med dem: Forfærdende billeder af store havområder, hvor man mere sejler i plastaffald end i vand. Så langt øjet rækker.
Deprimerende optagelser af havskildpadder, som har fået lange pastgenstande op i næsen eller ned i halsen. Hvaler, som er drevet døde og afkræftede i land – med maven fuld af plastposer og andre uforgængelige plastgenstande. Fisk, som er fanget i resterne af sixpacks, der er vokset fast omkring dem. Og meget, meget mere af samme triste skuffe.
Derfor starter vi i stedet med et inspirerende foto af en smuk ung kvinde på en kridhvid sandstrand ved et smukt turkisblåt hav. Ikke kun som blikfang, men som bevis for, at nogle rent faktisk gør noget ved tingene.
Pigen på det dejlige billede er nemlig medlem af organisationen Seastainable.co, som arbejder med at rense strande og indsamle plastaffald ved kysten omkring Hamelin Bay i det sydvestlige Australien. Hun og hendes åndsfæller har set skriften på væggen.
Hun er vokset op i netop den tid, hvor problemet har nået et omfang, der er synligt for alle. Hun er ikke skyldig som os andre, der har skabt svineriet. Hun er blot et offer. Men hun er samtidig barn af en generation, for hvem internettet helt naturligt er stedet, hvor man spreder de gode budskaber om at rydde op efter både sig selv og andre.
Hashtag #stopsucking
Hashtag #seastainable
Hashtag #dotherightthing
Hashtag #projectbluegreen
Hashtag #startwithonething
Hashtag #handfulloflandfill
Hashtag #nomoresingleuse
Ikke mindst fast food industrien med sine enorme mængder af éngangs emballage er medvirkende til plastforureningen. Alene i USA bruges der således hver eneste dag året rundt 500 millioner plastsugerør – primært til Cola og andre softdrinks på steder som Macdonalds, Burger King og Pizza Hut med flere.
Ikke underligt, at et af de mange slogans mod denne massive og helt unødvendige forurening er blevet #stopsucking!
Af andre gode slogans findes #dotherightthing, #startwithonething, #nomoresingleuse, #handfulloflandfill. Den sidste er min personlige favorit og et godt amerikansk ordspil. “Landfill” er nemlig navnet på en losseplads. Herudover findes naturligvis de gode gamle og evigt unge #recycle og #reuse, der begge lever i bedste velgående. Alle som hashtags på Instagram.
Egentlig er plastforureningen et nemt problem at løse, hvis vi bare hver især gør vort til det: – Dropper al engangs emballage og bestik. Mere skal der ikke til for at stoppe udviklingen. Flere og flere steder arrangeres årlige affaldsdage, hvor alle – unge som gamle – kan give en hånd med, når der skal samles gammelt plastaffald i naturen.
Ikke mindst børn – under såvel som over skolealderen – vil have godt af at komme ud og med egne øjne se, hvor meget plast der egentlig ligger og flyder rundt omkring. Det vil have en opdragende effekt på de fleste, så de som voksne tager ansvar for i det mindste deres eget affald.
Og tager man så altid selv en plastsæk med på fisketuren, så man kan rydde op efter andre og mere egoistiske typer, da er vi kommet rigtig langt.
Det dur ikke at vente 400 år på, at en plastpose forsvinder af sig selv. Eller 500 år for en aluminiumsdåse.
DN:
En bedre fremtid med plast
Genbrug dine indkøbsposer
Hvad enten du bruger poser af stof eller plastik, så sørg for at bruge dem igen, hver gang du handler. Plastposer kan bruges flere gange.
Undgå engangsplast
I nogle sammenhænge er det den letteste løsning at bruge engangsplast. Men undgå som hovedregel engangsservice, sugerør og vand på flaske.
Returnér emballagen
Hvis du en engang imellem slukker tørsten med en flaskevand på farten, så brug Dansk Retursystem, så dit affald kan blive til nye flasker.
Personlig pleje uden mikroplast
Gå efter plejeprodukter, som enten har Svanemærket eller EU-Blomsten. Butikskæden Matas tager emballage fra egne produkter retur.
Køb mindre tøj med polyester
Undgå at købe for meget tøj, der er lavet af polyester, og sørg for, at det du køber er af ordentlig kvalitet. Så holder det også længere.
Hundelorteposen i skraldespanden
Det er vigtigt, at bionedbrydeligt plast også puttes i skraldespanden. Selvom det er bionedbrydeligt, kræver det nemlig et særligt komposteringsanlæg.
Del denne artikel: