Giv Gudenåen tilbage til naturen


Nedenstående indlæg blev bragt i JP Aarhus, Morgenavisen Jyllands-Posten den 19. september 2023:


Norlys Naturpark Gudenå

Nye plan for fremtidens Gudenå, der atter skal slynge sig frit gennem Midtjylland. Til glæde for hele Danmark.

Verden har netop været igennem en energikrise, som har kostet menige mennesker dyrt. Men det har også været en krise, der har polstret danske energiselskaber i hidtil uset høj grad. Der er flere penge i kassen end nogensinde.

Vi foreslår derfor ubeskedent, at Norlys, som ejer af Gudenåcentralen, donerer hele det mere end 10 km lange areal omkring Tangeværket til Den Danske Naturfond. Fondens formål er i forvejen at “købe, beskytte og genoprette natur i hele Danmark”. Og Danmark mangler jo mere end noget andet land i Europa vild natur.

Vi forstår, at borgerne ved Ans holder af deres opstemmede vandkraftsø, som har produceret energi til samfundet i snart 100 år.

Men vi ved også, at verden har bevæget sig væk fra denne energiform. At en sådan kunstig opstemning og vandringshindring som Tange Sø ikke lever op til kravene i EU’s Vandrammedirektiv. Eller Danmarks behov for mere og bedre natur.

Tangeværket med omkringliggende areal i Gudenådalen udgør i dag en meget beskeden del af den akkumulerede formue i Norlys. Virksomheden har således fint råd til at donere hele området til Den Danske Naturfond. Samtidig slipper Norlys helt for alle fremtidige problemer med at administrere området.

Det unikke ved dette forslag er, at Norlys samtidig kan gøre hele det danske samfund og den ganske danske natur en kæmpestor tjeneste. En natur, der i dag er mere trængt end nogensinde. En natur, der har brug for plads og ånderum til at udfolde sig.



Vort nationale vandløb

Gudenåen i dag er meget andet og mere end den kunstige Tange Sø, som åen blev stemmet op til ved etableringen af Tangeværket for 100 år siden. Gudenåen er fra naturens hånd Danmarks længste vandløb og dertil på sit nederste løb den eneste rigtige flod.

Men ikke nok med det. Netop på strækningen ned mod Ans er Gudenåen den længste og hurtigst strømmende af alle danske åer. Med et biologisk potentiale uden sidestykke i Danmark. Gudenåen er samtidig vort nationale vandløb, som selveste H.C. Andersen har skrevet om og fisket i. En frit strømmende Gudenå som den, navnkundige Skipper Gylliam minutiøst kortlagde for Kong Christian VI tilbage i 1736.

Vi foreslår, at Tangeværket med omkringliggende arealer omdannes til et mere end 10 km stort naturområde med tilhørende oplevelsescenter, hvor der naturligvis vil være fokus på energi og vandkraft. Men hvorfra der samtidig tilbydes andre oplevelser relateret til vand og natur. Fra stille sejlads i kano og kajak til rafting ned gennem Danmarks eneste virkelige Wildwater.

Energimuseet skal naturligvis blive liggende og udbygges, så kommende generationer kan se, hvad stedets elproduktion har betydet for samfundet. Og hvad fremtidens elektricitet kan byde på af muligheder.

Samtidig skal naturen i ådalen gives plads til at være vild og fri og passe sig selv. Der er god plads til det hele i den mere end 10 km lange ådal, som dukker op af landskabet efter en retablering af åen. Fra Kongensbro til Ans og Tange.

Det vil medføre et gigantisk boost af biodiversiteten. En retablering eller genskabelse af hidtil uset omfang. Et projekt, der vil tage pusten fra enhver naturelsker og tiltrække kvalitetsturister fra nær og fjern. Naturturismen vil få et kolossalt boost. Men det skal ikke være noget nyt DanVandLand. Det skal være vand på naturens præmisser.



En genskabt ådal

Åen vil kunne nydes med en orm på krogen, som H.C. Andersen gjorde det i sin tid. Eller flue og blink, som de lystfiskere fleste gør det i dag. Landskabet kan også nydes med kikkert og kamera om halsen, da der vil være masser af spændende dyr, fugle og blomster at kigge på i den genskabte ådal. Helt igennem en attraktion af international klasse.

Den danske natur og Den Danske Naturfond fortjener en saltvandsindsprøjtning i form af en mere end 10 km frit og hurtigt strømmende Gudenå. Norlys har her en unik mulighed for at give ikke blot sine midtjyske andelshavere noget for de mange penge, der er tjent under energikrisen. Men hele den danske befolkning en gavmild gave.

Det vil være en rigtig smuk gestus at give Gudenfloden tilbage til naturen – med tak for 100 års trofast tjeneste og en dengang nødvendig produktion af elektricitet. Tiden i dag er en anden, end den var for et århundrede siden.

Efter 100 år i vandkraftens tjeneste vil alle danskere få mulighed for at se den unikke Gudenflod dukke op af undergrunden og atter folde sig ud i landskabet – slyngende sig frit gennem en mere end 10 km lang ådal med markante spor fra sidste istid.

En ådal, som samtidig vil kunne opsuge store mængder af den regn, der uvægerligt vil falde under fremtidens stigende antal skybrud. Noget, den ikke kan i dag, hvor dalen jo allerede er fyldt op med en sø. Den genskabte ådal derimod vil kunne indgå som en vigtig buffer i den kommende klimaplanlægning.

Norlys Naturpark Gudenå ligger lige nu på tegnebordet. Som en lys idé og potentiel gave til alle danskere. En gave, der blot venter på at blive pakket ud og præsenteret. En 100 års gave stik modsat de negative 100 års hændelser, vi ellers forbinder tallet med.

Vi håber meget, at Norlys er med på gaven til det ganske danske folk.

2023 Dansk Videncenter for Sportsfiskeri


Steen Ulnits, biolog, Videncenter for Sportsfiskeri

Henrik Leth, formand AOF Randers

Tage Andersen, tidl. direktør, Erhvervsakademiet Minerva

Claus Pape, projekt controller

Peter Fosgerau, formand, Langå Sportsfiskerforening

Malte Larsen, folketingsmedlem (S)



Ovenstående indlæg blev bragt i JP Aarhus Debat, Morgenavisen Jyllands-Posten den 19. september 2023. Herover den oprindelige artikel i den trykte papirudgave. Den digitale ligger bag betalingsmur på JP:


https://jyllands-posten.dk/jpaarhus/debat/breve/ECE16437109/giv-gudenaaen-tilbage-til-den-danske-natur/