Jeg flyttede til Århus i 1976 for at påbegynde mine studier i biologi. Jeg var jo lystfisker og ville være fiskeribiolog.
Samme år kørte jeg for allerførste gang til Sletterhage Fyr på sydspidsen af Helgenæs for at fiske efter de mange og ofte store torsk, der dengang fandtes her. Jeg blev straks fanget ind af naturen og ikke mindst bakkerne på Helgenæs, der hurtigt blev til en af mine favoritter – trods afstanden fra Århus.
På vejen derud kom jeg igennem den lille Ørby, hvor Sletterhagevej krydser Ellemandsvej. Et af de store trafikknudepunkter helt herude, hvor vejene er smalle. Dengang lå der en lille smedie på højre hånd, når man kørte mod fyret og drejede til venstre. Smeden selv boede på modsatte side af vejen.
Fire år senere – i 1980 – kom en ung grafiker ved navn Bo Bendixen kørende ad samme vej. Også han blev betaget af stedet, stemningen, lyset og udsigten. Han kom selv fra Risskov på den anden side af Århus Bugt, så han kunne faktisk se hjem. Og han besluttede sig snart for, at herude på Helgenæs ville han bo. Han lejede et lille hus nær smedien og ventede på, at noget godt skulle dukke op.
Den gamle smedie
Det gjorde der – i form af smedens hus og den tilhørende smedje. Bo ville bo på bakken – med udsigt til det blinkende hav – og her i smedens hus fik han sine ønsker opfyldt. Inden længe var smedens hus vokset og blevet dobbelt så stort, som det var ved overtagelsen. Bo Bendixen havde nu for alvor slået rod på Helgenæs.
Han fortsatte imidlertid sine opkøb og endte til sidst med fire sammenhængende grunde på bakken, der har udsigt til Ellemandsbjerg på den ene side og Århus Bugt på den anden. Intet skib kan sejle her forbi, uden at han opdager det. Og altsammen med Samsø og Tunø glitrende i horisonten længst mod syd. En helt fantastisk udsigt.
En dag i 1981 kom en fuld englænder i bil brasende forbi på vej hjem fra fyret. Han missede svinget og pløjede i stedet tværs gennem den gamle smedje, der måtte notere sig en habil skade. Ingen kom dog noget alvorligt til, og forsikringsselskabet udstedte en pæn check til udbedring af skaderne.
Bo Bendixen udnyttede situationen, rev resolut den gamle smedje ned og byggede en helt ny. I mellem tiden havde han nemlig etableret sig som et kendt navn med sine karakteristiske, farvefyldte tegninger, der den dag i dag stadig pryder postkort, plakater, T-shirts, håndklæder, badekåber, kopper og andet godt.
Butikskæden
Han havde nu brug for sin egen butik til at sælge det voksende produktsortiment fra, og den gamle smedje lå jo helt fantastisk – ret ud til vejen mod Sletterhage Fyr, der er en af landets mest besøgte turistattraktioner. Her i den helt nye bygning kunne han fra 1982 og frem til i dag udstille og sælge alle sine produkter.
Hurtigt måtte han udvide forretningen med nye butikker på andre turistdestinationer. Den dag i dag har han således egne butikker i Blåvand, Ebeltoft, Ribe, Skagen, Lønstrup, Kloster ved Ringkøbing og Snogebæk på Bornholm. I tilgift til hovedbutikken på Helgenæs.
Paper Man
Paper Doggie
Bo Bendixen har arbejdet meget i Japan, hvor man tidligt tog hans enkle, grafiske stil til sig. Japan, som elsker tegninger og tegneserier, og som også har begavet os med de emoji’s, der idag lever på alle smartphones.
Eventyret startede i Nagasaki, hvor Bo Bendixen fik sin egen Bo Bendixen butik i den store Huis Ten Bosch Theme Park. En butik, han havde i flere år, indtil parken gik konkurs og skiftede ejer.
I Nagasaki mødte han marketingchefen for Asahi Shimbun, der var og for øvrigt stadig er en af Japans største aviser. Før finanskrisen blev alene morgenudgaven således trykt i knap 8 millioner eksemplarer. Med 3 millioner ekstra om eftermiddagen. Da blegner vore hjemlige aviser og deres oplag lidt i sammenligning.
Asahi Shimbun kunne i 1979 fejre sit 100 års jubilæum, så det er en avis med stolte traditioner. Marketingchefen fik øje på Bo Bendixen og mente, at hans enkle stil ville passe godt til avisens image. Man havde nemlig brug for en ny mascot.
Paper Doggie og Paper Man
Det blev til den nu klassiske “Paper Doggie”, som for mange japanere snart blev og stadig er synonymt med avisen. Du ser avishunden umiddelbart over dette afsnit. Bo Bendixen var nu for alvor kendt i Den Opgående Sols Land!
Da Asahi Shimbuni 1999 fyldte 120 år, fik Bo Bendixen til opgave at lave en efterfølger til den populære Paper Doggie. Det blev til “Paper Man”, som gik sin sejrsgang blandt avisens mange læsere. Ham ser du også herover.
Bo Bendixen havde en mor, der i hans barneår drev Danmarks måske største “afskrivningsbureau”, som det hed dengang – forgængeren for vore dages kopicentre. Det var usædvanligt med kvindelige entreprenører i de dage, og det er måske fra moderen, at Bo Bendixen har sit gode forretningsgen.
Sten og stengærder
Fra barndomshjemmet i Risskov husker Bo Bendixen især et stengærde, som fascinerede ham.
Han tror selv, at hans nuværende interesse for sten og stengærder stammer herfra. I hvert fald begyndte han straks at indsamle sten og bygge stengærder, da han købte hus i Ørby. Det har udviklet sig voldsomt og omfatter i dag ti plateauer med hver deres stengærder og fiskedamme.
Dammene fyldte han med almindelige Koi-karper, som efter årene i Japan blev skiftet ud med mere eksotiske sorter i alle tænkelige farver og mønstre.
Bo Bendixen er nu blevet så glad for sine finnede venner, at han har bygget et helt hus til dem. Tidligere måtte han om vinteren overdække dammene, hvilket var både besværligt og tidkrævende. Den naturlige løsning var selvfølgelig at bygge et karpehus!
I starten havde Bo Bendixen ikke problemer med at skaffe sten til sine stengærder. Hvert år samlede de lokale bønder på Helgenæs nemlig de nye marksten i bunker for enden af markerne, og her var han velkommen til at forsyne sig.
Som tiden gik, blev der dog længere mellem de gode sten, og søgningen måtte udvides fra Helgenæs til Mols. Det var han dog ikke så glad for, da “stenene bare er bedre på Helgenæs”…
Tyve tons kampesten
Samtidig opdagede de lokale bønder, at der godt kunne være penge i sten. Især de store af dem. På et tidspunkt var en lokal landmand stødt på en rigtig stor én af slagsen, som havde irriteret ham i længere tid. Han besluttede derfor at grave den op og gik i gang.
Den var imidlertid langt større, end han havde forestillet sig, så til sidst stod stenkæmpen dér i sit nygravede hul midt ude på marken. Umulig at fjerne med almindelige landbrugsmaskiner.
Bo Bendixen gav ham et godt tilbud, købte stenen for den nette sum af 4.000 kroner og måtte siden betale en vognmand med kran yderligere 6.000 for at få den hentet hjem… Den er i dag med sine anslåede 20 tons den største sten i Bo Bendixens have, hvor den i bogstaveligste forstand udgør en af hovedhjørnestenene!
– Det kræver for øvrigt sin mand at bygge stengærder, fortæller Bo Bendixen. Dels skal man have mange flere sten, end der skal bruges, og dels skal man have øje for, hvilke sten der passer sammen. – Og det har jeg heldigvis, smiler stenkunstneren. Ellers var han sikkert aldrig kommet bare halvvejs med sine imponerende stenterrasser.
Om at riste en rune
Bo Bendixen lever efter mottoet, at hans motiver skal bringe sine bærere og beskuere glæde. Et andet mantra er, at “papir forgår, men sten består”. Han er fuldt ud klar over, at hans grafiske produkter er forgængelige, mens hans stengærder og stenterrasser har noget nær evigt liv.
Hvem ved: – Måske han om føje år får ristet en rune for sig selv – i form af en glad Koi-karpe indgraveret i en af de store kampesten fra Helgenæs? Uforgængelig og bevaret for al eftertid?
Det skulle ikke undre mig det mindste. Ja, jeg spår det næsten, for vi snakkede om det. Da kan Bo Bendixen for alvor blive én med sine elskede sten!
Bo Bendixen blandt sine venner
Alt dette havde jeg ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, da jeg i 1976 første gang kom kørende forbi den gamle smedie i Ørby:
At det skulle ende så stort med Koi-karper og kampesten.
Mere end 40 år senere!
©2017 Steen Ulnits
Yderligere information: Hvis du gerne vil besøge Bo Bendixens første butik på Helgenæs, så ligger den direkte ved vejen ud til Sletterhage Fyr. Adressen er Sletterhagevej 26, Ørby 8420 Knebel.
Galleriet er åbent alle dage fra 10-18 efter 24. juni. Check gerne på 8635 6010, hvis du kommer langvejs fra og/eller er interesseret i ét eller flere specifikke produkter.
Du kan også gå ind på www.bobendixen.dk, hvor du finder en fortegnelse over alle butikkerne, deres adresser, telefonnumre og åbningstider.
På hjemmesiden kan du i ro og mag kigge på de mange Bo Bendixen produkter, der findes i dag. Og bestille dem via webshoppen.
Fra simple nøgleringe til luksuriøse badekåber. Altsammen udsmykket i Bo Bendixens karakteristiske enkle streg og glade farver.
En af Bo Bendixens mange karpedamme
Koi-karper med kulør
Del denne artikel: