Computergiganten Apple, der i dag er verdens største firma, har altid været meget bevidst omkring sit sociale ansvar.
Netop nu er der fokus på en mere miljøvenlig udvinding af det energikrævende aluminium, som Apple selv bruger i store mængder til sine produkter.
Apple har længe arbejdet på, at firmaets produkter skal være bæredygtigt fremstillet og kunne genanvendes efter endt brug. Apple baner nu vejen for et gennembrud for en CO2-fri metode til udvinding af aluminium, der er uhyre energikrævende proces.
Apple, der selv er en af verdens storforbrugere af netop dette lette, stærke og smukke metal, har således spillet en afgørende rolle i udviklingen af et nyt joint venture, der kan ændre den globale alu-produktion. Det drejer sig om verdens første aluminium produceret ved en CO2-fri udvindingsproces.
Aluminium er i dag et uhyre vigtigt materiale i mange af Apples mest populære produkter, og det bruges overalt, hvor materialets lethed og styrke er krævet. Ikke mindst luft- og rumfartsindustrien er storforbrugere – bådbranchen ligeledes.
I mere end 130 år er det almindeligt forekommende, men uhyre vanskeligt udvindelige aluminium blevet produceret på den grundlæggende samme måde. Men det er ved at ændre sig.
De to aluminiumskæmper Alcoa Corporation og Rio Tinto Aluminium har netop annonceret et joint venture for at kommercialisere en nyligt patenteret teknologi, der eliminerer direkte drivhusgasemissioner fra den traditionelle udvindingsproces. Det er et revolutionerende fremskridt i fremstillingen af en af verdens mest anvendte metaller.
Apple og miljøet
Som en del af Apples engagement i at reducere miljøbelastningen fra firmaets produkter gennem innovation, så har computergiganten hjulpet de to alu-virksomheder med at fremskynde udviklingen af denne teknologi.
Apple har samarbejdet med både de to aluminiumsvirksomheder og med Canadas regeringer om samlet at investere 144 millioner dollars i fremtidig forskning og udvikling.
“Apple har forpligtet sig til at udvikle teknologier, der er gode for Jorden og hjælpe med at beskytte den til kommende generationer,” sagde Tim Cook, Apples CEO.
“Vi er stolte af at være en del af dette ambitiøse nye projekt og ser frem til, at vi en dag kan bruge aluminium produceret uden direkte drivhusgasemission i fremstillingen af vores produkter.”
Projektet blev annonceret i Saguenay, Quebec, med deltagelse af den canadiske premierminister Justin Trudeau, provinsen Quebecs leder Philippe Couillard samt Apple’s Senior Director Sarah Chandler.
Apple’s engagement startede tilbage i 2015, hvor tre af firmaets ingeniører gik på udkig efter en renere og bedre måde at masseproducere aluminium på.
Efter at have haft møder med de største aluminiumselskaber, uafhængige laboratorier og startup virksomheder verden over, fandt Apple ingeniørerne Brian Lynch, Jim Yurko og Katie Sassaman deres svar hos Alcoa Corporation.
Ilt i stedet for CO2 fra udvindingen
Den nye aluminiumproduktionsmetode har den kolossale fordel, at den frigiver ilt i stedet for som hidtil drivhusgasser under udvindingsprocessen. Det vil gavne klimaet meget.
Aluminium har grundlæggende været produceret på samme måde siden 1886, hvor metoden blev et gennembrud for Alcoas grundlægger, Charles Hall. Processen kræver, at en meget kraftig elektrisk strøm tilsættes til aluminiumoxid, hvorved ilten fjernes.
Såvel Halls oprindelige eksperimenter som dagens største udvindingsanlæg bruger kulstofforbindelser, som brænder under processen og herved producerer drivhusgasser.
Lynch, Yurko og Sassaman fandt under deres besøg, at Alcoa havde designet en helt ny proces, der erstatter kulstofforbindelserne med et avanceret materiale, som i stedet for kuldioxid frigiver ilt. Den potentielle effekt på miljøet var og er enorm, men for at realisere det hurtigt havde Alcoa brug for en partner.
Da var det, at David Tom, Maziar Brumand og Sean Camacho fra Apple bragte virksomheden Rio Tinto til bordet. Rio Tinto havde afdelinger over hele verden samt stor erfaring inden for fusion af teknologiudvikling og international kommercialisering.
“Elysis”
Sammen dannede de to aluminiumsvirksomheder et joint venture kaldet Elysis, som skal arbejde med at udvikle denne teknologi yderligere til større produktion og kommercialisering – via en samlet pakke, der er planlagt til salg fra 2024.
Apple vil fortsat yde teknisk support. Den patenterede teknologi er allerede i brug ved Alcoa Technical Center uden for Pittsburgh, USA, og dette projekt vil alene investere mere end $ 30 millioner dollars i USA.
Når den er fuldt udviklet og implementeret, har den nye metode potentialet til helt at eliminere direkte drivhusgasemissioner fra alu-udvinding rundt omkring i verden og samtidig styrke den tætte integration af Canadas og USA’s alu-industrier.
Dagens alu-nyhed kommer i kølvandet på Apples meddelelse i sidste måned om, at alle dets faciliteter nu drives med 100 procent ren energi, og at 23 af firmaets leverandører har forpligtet sig til at gå samme vej.
Desuden debuterede robotten Daisy som en del af virksomhedens mål om i sidste ende at fremstille alle produkter ud fra genanvendte materialer og med vedvarende energi.
Daisy er en robot, der mere effektivt kan demontere brugte iPhones for at genanvende værdifulde dele og materialer til fremtidig højteknologisk produktion.
© 2018 Steen Ulnits
Del denne artikel: