Laks i Yemen – ørreder i Iran


I skrivende stund ruller en noget speciel film hen over biograflærreder verden over: “Salmon Fishing in the Yemen” – på dansk “Laksefiskeri i Yemen”.

Filmen handler om den noget tilknappede fiskeekspert Dr. Alfred Jones, der bliver kontaktet af konsulenten Harriet Chetwode-Talbot på vegne af hendes klient – en stenrig ørkensheik. Han vil indføre levende laks til Yemen, for det synes han vil være en rigtig god idé!

Man kan synes, at det er et noget søgt tema, men filmen er slet ikke så ringe endda. Den har dog meget mere med kærlighed at gøre – end med “Laks i Yemen”, som filmens titel jo ellers lader formode.

Der er tale om en filmatisering af engelske Paul Torday’s roman “Salmon Fishing in Yemen“ med Ewan McGregor og Emily Blunt i hovedrollerne som det umage par samt Amr Waked som den filosiofisk anlagte Sheik Muhammed.

De tre hovedfigurer – fiskeeksperten, konsulenten og ørkensheiken –  har en uforlignelig kemi  sammen. De forsøger at gøre det umulige, omgivet som de er af pampere og pressekretærer, der alle er ude i eget ærinde.

En helt speciel indsats ydes her af Kristin Scott Thomas, der gør det rigtig godt som den effektive pressedame, der vil gøre alt for at få den rette vinkel på historien om det anglo-yemenitiske laksesamarbejde. Noget, der kan sikre landet og sheiken et tiltrængt bedre image i regionen.

Og den hovedrige oliesheik har bestemt noget at have sine visioner og drømme i. For ham er det nemlig blot et greb i lommen, når etableringen af et laksefiskeri i Yemen forventes at villle koste op mod 50 millioner engelske pund…

Her er manuskriptforfatter Simon Beaufoy, der ellers er kendt fra filmsucces’er som “Full Monty” og “Slumdog Millionaire” desværre sluppet lidt let om ved arbejdet. Han kunne godt have fået mere ud af den mange steder morsomme bog.

Alligevel er “Laksefiskeri i Yemen” en smuk film, der gør indtryk på de fleste. Det skyldes ikke mindst de eminente hovedskuespillere, der “folder historien ud i smult vande, selvom præmissen et eller andet sted er bizar”, som en filmanmelder så smukt og rammende skrev. Så rablende galt og langt ude, at man faktisk håber, projektet vil lykkes for dem…

Ørred-Viggo

Men det var et af de mange sidespring, du vil finde her på disse sider. Medierne har haft forbløffende travlt med at fortælle, hvordan ovennævnte film “Laks i Yemen” er ren fiction uden det mindste hold i virkeligheden. Men det er slet ikke tilfældet. Hør blot:

Som det tydeligt fremgår af overskriften, så skulle denne artikel slet ikke have været nogen filmanmeldelse, men i stedet dreje sig om en i større kredse lidet kendt person ved navn “Ørred-Viggo”. Hans borgerlige navn er Viggo Hesel, og han var i 1970‘erne og 1980‘erne en kendt person inden for dansk fiskeopdræt.

Som det givet er mange flere bekendt, så har lille Danmark længe været et stort navn i fiskeopdrættets verden. Vi var nogle af de første til at opdrætte ørreder, og vi har gjort det i stor stil og med kommerciel succes.

Vi kan bare det der, men det har desværre også kunnet ses på vore egne vandløb, der i årenes løb er blevet opstemmet til vandindtag for dambrugene og forurenet med foderrester fra opdrættet. Vandløb, som i dag derfor kun er en skygge af deres tidligere jeg.

Kendskabet til det danske ørredopdræt og vor store viden om samme nåede snart ud over de danske landegrænser og ud i den store verden. Ja, helt til Shahens Persien var budskabet nået, for en dag udgik der befaling fra Iran om, at nu skulle der være ørreder i de smukke iranske bjerge. Og det faldt i Ørred-Viggos lod at løse denne krævende opgave – vel at mærke i virkelighedens verden!

Viggo Hesel sammenfattede efterfølgende sine år i Iran i bogen “Ørreder til Shahens bord” udgivet på Forlaget Sesam i 1982 – med undertitlen “Erindringer fra Iran”. En bog, der beskriver Viggo Hesel og hans fru Tove i datidens Iran, hvor Shahen af Persien måtte give op og overlade magten til et muslimsk diktatur. Med det resultat, at familien Hesel til sidst måtte flygte ud af landet i al hast.

Det er en bog så fuld af fantastiske oplevelser i en så foranderlig tid, at man ind imellem kan gribe sig i at tro, at man læser en ren roman. En opdigtet historie i stedet for en selvoplevet dokumentar. Hør blot dette lille uddrag fra bogen:


“Det var en smuk eftermiddag, solen varmede så meget at vi kunne sidde ude på terrassen og drikke vores te. Men bag de sneklædte bjerge steg kulsorte røgskyer op over Teheran – den islamiske revolution var i fuld gang.

Jeg havde netop fortalt Tove om gamle Josefs sørgelige endeligt. Bevæbnede banditter havde plyndret hans fattige butik, hængt ham og brændt butikken…”


Det er hævet over enhver tvivl, at “Laks i Yemen” er stærkt inspireret af Ørred-Viggos forunderlige tid i Shahens Iran. Viggo Hesels bog “Ørreder til Shanens bord” er da også oplagt til en fremtidig filmatisering. – Måske noget for Robert Redford, der jo filmatiserede Norman Maclean’s bog “A River Runs Through It” i 1992?

Det ville der med garanti komme en uhyre interessant film ud af. Næppe helt så morsom som “Laks i Yemen”, men garanteret meget mere spændende!

En fiskerejse langt ud over det sædvanlige. Læs bogen, hvis du ellers kan få fat i den!

 © 2012 Steen Ulnits