Den 17. december skete det så endelig: Efter fem måneder i fængsel uden dom kunne miljøaktivist og hvalforkæmper Paul Watson så endelig pakke sin sparsomme bagage og forlade “Anstalten” i Nuuk som en fri mand.
Han blev løsladt klokken 08.46 og tog første flyver hjem til Frankrig for at fejre jul med sin hustru og deres to børn, som ikke havde set deres far i næsten et halvt år. Ingen tvivl om, at den franske premierminister Macron havde trukket lidt i trådene bag kulisserne. Jævnfør denne artikel.
Anstalten uden for Nuuk Grønland er ikke et sted, man lige kommer forbi på en høflighedsvisit. Dertil ligger fængslet alt for langt ude. Som amerikanske Alcatraz, omend fangerne i Anstalten på Grønland er af mindre hårdkogt kaliber. Det grønlandske retssystem er styret fra Danmark.
“Grønland er et retssamfund, og Naalakkersuisut har grundlæggende tillid til, at Justitsministeriet og landets domstole har behandlet sagen i henhold til de gældende regler. Naalakkersuisut tager på den baggrund afgørelsen til efterretning.”
Grønlands regering Naalakkersuisut
Kommentar fra Justitsministeren
Justitsminister Peter Hummelgaard udtaler i forbindelse med løsladelsen af den internationalt kendte miljøaktivist og hvalforkæmper følgende:
“Justitsministeriet har i dag truffet beslutning om ikke at imødekomme Japans anmodning om udlevering af Paul Watson. Beslutningen er truffet ud fra en samlet vurdering af omstændighederne i den konkrete sag.
Efter Justitsministeriets opfattelse har det i lyset af den samlede tid, som Paul Watson vil være tilbageholdt, indtil en eventuel beslutning om udlevering ville kunne effektueres, sammenholdt med forholdenes karakter, og at de ligger mere end 14 år tilbage i tid, været af central betydning at sikre, at den tid, som Paul Watson har været tilbageholdt i Grønland, vil blive fratrukket i en eventuel frihedsstraf, som han måtte blive idømt Japan.
På baggrund af korrespondance med de japanske myndigheder herom kan det efter Justitsministeriets vurdering ikke med den fornødne sikkerhed lægges til grund, at dette vil være tilfældet.
Jeg vil imidlertid gerne gøre det helt klart, at denne beslutning ikke er udtryk for, at vi fra Danmarks side deler den bekymring, der i forhold til den konkrete sag i visse kredse er blevet rejst om det japanske retssystem og beskyttelsen af menneskerettighederne i Japan.
Japan er et demokratisk retssamfund, som respekterer grundlæggende menneskerettigheder. Der har i øvrigt været en god og tæt dialog med de japanske myndigheder.
Paul Watson og hans forsvarer samt Grønlands Politi, på hvis anmodning Paul Watson hidtil har været tilbageholdt, er gjort bekendt med Justitsministeriets beslutning.”
Citat slut. Såvidt justitsminister Peter Hummelgaard om løsladelsen af Paul Watson. Såvel Rigsadvokaten som Grønlands Politi havde ellers vurderet, at den juridiske baggrund for en udlevering til Japan var til stede. Efter oprindeligt et tip fra Færøerne.
Paul Watson er ikke en populær mand på disse nordlige kanter. Specielt ikke på Færøerne, hvor miljøorganisationen Sea Shepherd regelmæssigt udstiller øernes massive drab af både delfiner og grundehvaler.
Færøerne pådrog sig senest international vrede og opmærksomhed tilbage i 2021, hvor man slagtede ikke færre end 1.428 delfiner i én enkelt fangst. Sea Shepherd sørgede dengang for, at historien og de blodige billeder gik verden rundt.
Paul Watson selv forlod Sea Shepherd i 2022 og dannede The Captain Paul Watson Foundation.
En klog beslutning
Løsladelsen var en dejlig julegave til ikke blot Paul Watson og hans egen familie. Men til alle miljøengagerede hvalvenner verden over.
Dejligt, at vor danske justitsminister kunne se de videre internationale konsekvenser af en mulig dansk udlevering af Paul Watson til retsforfølgelse i Japan. Selv om argumentationen for hans løsladelse virker lidt søgt.
Men der er jo mange hensyn at tage – mange instanser og nationer at please. Danmarks internationale anerkendelse som forkæmper for menneskerettigheder stod pludselig også på spil.
Under alle omstændigheder: Tommel op til justitsminister Peter Hummelgaard for at have skåret igennem den mudrede debat, truffet den rigtige beslutning og løsladt Paul Watson.
Tommel op for at have trodset såvel Japan som Grønland og Færøerne, der gerne havde set Watson udleveret til retsforfølgelse i Japan. En dygtig balancegang på en knivsæg eller et samuraisværd, der peger mange steder hen.
Det ser mildest talt ikke kønt ud, at de tre ovennævnte hval- og delfinfangende nationer ønskede Watson hen, hvor peberet gror – så de selv kan fortsætte eller sågar udvide deres blodige aktiviteter.
Det ser heller ikke kønt ud, at de tre nationer ønskede Watson udleveret til en nation, hvor fængselsstraffen kunne have været 15 år for en mand på 74 år med to små drenge ventende hjemme i Frankrig.
En kvart million mennesker nåede inden løsladelsen at protestere mod anholdelsen og fængslingen. Helt eksakt 223.951, inden dommen blev afsagt, Watson løsladt og underskriftindsamlingen lukket ned.
Samme Hummelgaard tillagde sig for nylig ny respekt hos undertegnede, da han som vist en af de få socialdemokrater takkede nej til Ridderkorset.
– Der er krummer i den dreng, som min salig mor ville have sagt.
Glædelig Jul til alle hvalelskere og miljøforkæmpere!
21. december 2024
”Jeg har ikke et stort behov for at lade mig dekorere alene i kraft af min funktion, når almindelige mennesker ikke kan hædres for deres funktion i samfundet”.
Justitsminister Peter Hummelgaard til Dagbladet Politiken
Læs forhistorien her:
Del denne artikel: