Kola-laks

Det vakte stor opsigt, da Sovjetunionen gik i opløsning og Rusland åbnede sine grænser. Indtil da havde steder som Kamtchatka i Sibirien og Kolahalvøen været hermetisk tillukkede områder, som i den kolde krig tillagdes største militærstrategisk betydning.

Her lukkedes ingen potentielt farlig udlænding ind – med eller uden fiskestang. Men da først jerntæppet faldt og Gorbatjov gjorde ord som glasnost og perestrojka verdenskendte, skete der noget. Da rykkede entusiastiske laksefiskere ind på Kolahalvøen, hvis lakseelve længe havde været kendt, men ikke tilgængelige. Formedelst hård valuta som dollar og D-mark kunne man nu komme ind overalt, hvor der før havde været lukket land.

I dag har priserne på godt laksefiskeri på Kolahalvøen nået absurde højder, som kun rige og adelige har råd til at betale. Heldigvis slap jeg gennem nåleøjet inden da. Sammen med folk fra den russiske ambassade og det danske kommunistparti (!) kom jeg i 1990 på russisk laksefiskeri til absolut spotpris. Vi betalte nogle få tusinde kroner for en uges fornemt laksefiskeri i ukendte vande. Med hotelophold og lokale guider.

Vi fik laks hver eneste dag og i hver eneste elv, vi besøgte. Bækørreder på op til 2 kg faldt som behagelige bifangster under laksefiskeriet! Meget mere herom i min bog “Fiskerejser til fjerne lande”, som du finder under “Bøger”.

Steen Ulnits

tray