Mr. Specimen

shapeimage_3

Rimte – 2,340 kg – 52 cm

PR i lange baner…

Jeg mødte ham første gang på et af vore efterhånden rigtig mange kystfluekurser på Samsø. Han gjorde sig straks bemærket ved at vide meget og ville vide endnu mere. En dedikeret lystfisker med en systematisk og analytisk tilgang til tingene. Det viste sig da også, at han arbejdede som Mac-supporter på Handelshøjskolen i Århus – og programmerede i fritiden, når han ikke lige var ude at fiske!

Jørgen hedder han til fornavn – med Skårup som efternavn. Han lærte mig et helt nyt ord, som jeg godt nok kendte i forvejen, men som noget helt andet. Indtil da havde jeg nemlig troet, at “PR” stod for “Public Relations” – altså reklamevirksomhed. Helt forkert. I Jørgens og mange andres verden står forkortelsen “PR” for noget langt vigtigere, nemlig “Personlig Rekord”. Altså hvor stor ens største fisk af en given art er.

Nu har jeg aldrig selv gået så meget op i rekorder, men fisker mest for fornøjelsens skyld. En af mine gode venner var derimod lige ved at besvime, da jeg engang fortalte ham, at jeg rent faktisk havde glemt at melde en stor fluefanget tigerfisk fra Zambezi floden til International Game Fish Association som mulig ny verdensrekord! Det viste sig dog efterfølgende, at den ikke ville have været verdensrekord, men blot den største fluefangede fisk nogensinde i Namibia. Det beroligede ham noget…

Fiskere som Jørgen, der går op i personlige rekorder, kalder sig selv for “specimen-fiskere”. Uanset hvad de fisker med. I regelen fisker de med naturlig agn, som normalt er det mest effektive, og det gør dem jo overordnet set til medefiskere. I hvert fald i min terminologi. Men sådan har jeg lært ikke at titulere Jørgen. Når vi fisker sammen, er vi specimen-fiskere og ikke medefiskere. Den lektie har jeg efterhånden lært!

js_smelt91gr_23,5cmSmelt – 91,0 gram – 23,5 cm

Det var ovenstående foto, der fik mig til at skrive denne artikel. Billedet faldt jeg over i det nye mammutværk “Atlas over danske ferskvandsfisk”, der udkom her i 2012. I afsnittet om smelt dukkede Jørgen pludselig op med et pragteksemplar af en smelt på ikke mindre end 91 gram – 23,5 cm lang! Hans PR for denne art. Jørgen har altid brevvægten med, når han er ude med snøren, så vægten skal nok passe. På gram!

Smelten er et godt eksempel på, hvad der driver værket for en rigtig specimen fisker. En smelt på 91 gram er således lige så vigtig som en gedde på 11,1 kg. Mindst. Måske er smelten endda vigtigere, da den repræsenterer et endnu større individ (specimen) inden for sin art – end gedden.

Ud over at være lystfisker om en hals er Jørgen far til to – en dreng og en pige. Ingen af børnene har arvet faderens fiskelyst, men hele tiden har Jørgen haft den aftale med sin kone Inge, at han kunne fiske, så meget han ville – når først børnene var vokset op. Det er de nu, og Jørgen fisker i dag rigtig meget – mere end de allerfleste.

Gennem årene har han prøvet det meste – det være sig flue, spin eller mede. I dag helliger han sig dog helt specimen-fiskeriet, som siger ham mest. – Jeg vil fange fisk, når jeg er ude. Mange fisk. Og man fanger altså bare mest med naturlig agn på krogen, lyder forklaringen.

Jeg kan kun give ham ret. Som fluefisker har jeg kun alt for ofte set mig totalt udfisket af medefiskere med naturlig agn på krogen. Det være sig store aborrer eller rogntunge gedder, der meget hellere vil have en levende skalle end noget dødt af fjer eller metal. Eller kræsne kystørreder, der blot kigger lidt på ens kunstfærdige flue uden at tage den. For så grådigt at kaste sig over den levende reje under naboens Bombarda-flåd. Det kan være hårdt for selvtilliden som fluefisker at stå model til…

js_gedde_12300_110 cmGedde – 12,3 kg – 110 cm

I lang tid kunne jeg prale af at have fanget både den største aborre og den største gedde. Med en aborre på 1,55 kg og en gedde på 11 kg rent lå jeg lunt i svinget, mente jeg. Men ak. Det var kun et spørgsmål om tid, førend jeg blev overhalet inden om af Mr. Specimen, som jeg kalder Jørgen. Først med en imponerende aborre på 2,12 kg og senere med gedder på først 11,1 og dernæst 12,3 kg. Sjovt nok huskede Jørgen at fortælle mig, da han han slået mig med 100 gram. Men han glemte helt at fortælle, da han rykkede yderligere 2,2 kg…

Min egen PR for sandart på 6 kg rent blev slået eftertrykkeligt i vinteren 2011-12, hvor Jørgen pludselig rykkede med hele 2,3 kg. En sandart på 8,3 kg er i sandhed en imponerende fisk! Og det eneste hug i løbet af fem iskolde timers fiskeri. Vi er siden enedes om, at det må have været min 6 kg’s PR fisk, der i løbet af de seneste år havde lagt et par kilo ekstra på vægten. Så jeg i det mindste har en lille andel i Jørgens rekordsandart. Havde jeg ikke sat den ud igen, ville den jo ikke være vokset videre. Og Jørgens nye PR dermed heller ikke blevet til noget. Siger altså jeg!

For øvrigt var det også Jørgen, der førte båden hin smukke martsdag, hvor min egen 6 kg’s PR sandart kastede sig over en gul Storm wobler. Det skete i en mørk nattetime, hvor vinterkulden atter sænkede sig over vandet. Da vi lagde til land efter nogle timers produktivt sandartfiskeri, var der is på bundbrædderne. Og koldt i de ellers tykt forede moon boots…

js_sandart_8300gr_93 cmSandart – 8,3 kg – 93 cm

Som næppe nogen kan undgå at bemærke, så har Jørgen et website, hvor han promoverer alle sine PR fotos: aborre.dk. Jørgen deltager hvert år i den store aborrekonkurrence i Randers, og ambitionen er naturligvis engang at blive aborrekonge. Jørgen går ofte i træningslejr før matchen for at lure fiskene, og han har har været tæt på flere gange. Mit bedste bud er, at det kun er et spørgsmål om tid, før det lykkes.

Min første entre på Jørgens aborre.dk website var lidt usædvanlig. Vi var taget på Randers Fjord efter aborrer, som vi begge sætter stor pris på. Både som sportsfisk og spisefisk. Vi sad i båden på vej ud og diskuterede, hvor let det egentlig er at fange en fisk i det berømte sidste kast: Man holder jo bare op med at fiske, når man har landet en fisk!

Vi diskuterede efterfølgende, hvor svært det til gengæld er at fange fisk i dagens allerførste kast. Det har jeg dog gjort flere gange, og ved et lykketræf lykkedes det også denne dag. En fin aborre på godt et halvt kilo tog jiggen og beviste påstanden om, at det ganske vist er svært – men alligevel godt kan lade sig gøre, hvis man bare kender sit vand og sine fisk.

Jørgens PR aborre bliver rigtig svær at slå: 2,11 kg taget på en død skalle fisket på en bundsnøre en mørk nat. Det er et fiskeri, som Jørgen gerne dyrker – ofte hele natten, hvor de store aborrer godt kan være aktive. Fiskeriet foregår i et lille smørhul, som Jørgen naturligvis hæger om, men det er langt fra altid, der overhovedet er hug. Fiskene er ikke mange, men de er til gengæld store!

js_aborre_2110grAborre – 2,110 kg – 49 cm

Men nu er der jo en Verden uden for Verona, som salig Svend Methling så rigtigt skrev. En verden uden gedder, aborrer og sandarter. Men en verden, hvor fiskene har det med at blive langt større end de hjemlige fiskearter.

Det måtte Jørgen selvfølgelig prøve af. Han tog derfor med familien til Spanien, hvor det var de rekordstore maller, der lokkede. Guf for en rigtig specimen-fisker, der jo ikke kan få fiskene store nok. Men det holdt hårdt. 14 dage i Spanien, hvor den første uge gik med, at konen blev branket af på stranden. Så først var der forhandlingsmuligheder om at indlemme et par dages fiskeri efter maller i den sidste uge!

Disse blev brugt på Lake Caspe, som er en inddæmmet sø i forbindelse med Ebro floden ved Mequinenza. Metoden var to stænger fra land – begge agnet med Halibut Pellets. Den store malle huggede klokken 22.50 den allersidste aften. En malle på 55 kilogram fighter så forrygende, at man ind imellem er nødt til at løsne bremsen for ikke at ryge med ud i vandet.

– En oplevelse for livet, slutter Jørgen. Og det kan man jo godt se på billedet:

js_malle_55kg_210cmMalle – 55 kg – 210 cm

Jørgen har en god ven, Jakob Skot-Hansen, der bor ved Andfjorden i Norge. Under et besøg heroppe forrige sommer dørgede de to rundt en hel dag uden at mærke noget. De registrerede dog en fin skrænt på loddet, som de besluttede at affiske med jig.

Efter et par drev hev Jørgen sin 150 grams Cutbait hurtigt op i vandet. Her blev den stoppet hårdt og brutalt. Stangen bukkede helt ned i håndtaget, da han satte krogen en ekstra gang. I 15-20 minutter kæmpede han med dyret, som ville blive ved bunden. Hjertet skippede et slag, hver gang fisken slog med hovedet. På et tidspunkt føltes det, som om jiggen havde mistet sit tag, men heldigvis holdt krogen.

Jakob landede fisken ved at liste fangstkrogen ind under kæben på den og fik den hurtigt løftet indenbords. Flynderen var 126 cm lang og vejede 27 kilo. Endnu en PR til Jørgen:

js_helleflynder_27_kilo_126cm.Helleflynder – 27 kg – 126 cm

Du har måske undret dig over, hvorfor denne artikel om specimen-fiskeri er placeret under “Småbådsfiskeri”. Forklaringen er meget enkel: Mr. Specimen har nemlig også en Limbo, som han ynder at fiske fra – en 14 GT. For øvrigt hans Limbo nummer to.

It runs in the family…

© 2012 Steen Ulnits