Fenix 6: Garmins klassiske model Fenix 5 fire år senere. Der er sket ikke så lidt i den rigtige retning.
Tilbage i 2017 lancerede amerikanske Garmin den banebrydende model Fenix 5, som også dengang kunne fås i forskellige fysiske størrelser. Det kan Garmin’s seneste skud på stammen også. Der er tale om en model, som på alle måder er en opgradering af forgængeren – uden at miste ligheden med det ikoniske Fenix-design.
Der er nemlig stadig tale om et ur i det klassiske macho-format – stort, tungt og bundsolidt. Hvor andre sportsure og smartwatches har gjort en dyd ud at at blive stedse lettere, dér er man aldrig i tvivl om, hvorvidt man nu har sit Fenix ur spændt om håndleddet. Så tungt er det. Og så meget fylder det.
Garmin’s Fenix ure er således ikke for alle og enhver. Faktisk er det nok kun for de færreste. I hvert fald er det kun de allerfærreste, som har brug for eller kan gøre brug af de ufatteligt mange funktioner, som dette ur byder på i 2021. Funktionerne var allerede mange tilbage i 2017, men Garmin har brugt de forgangne fire år til at fylde endnu flere funktioner på.
Ny og bedre skærm
En af hemmelighederne bag Fenix 5-modellernes lange batteritid var Garmin’s brug af en såkaldt transflektiv skærm, som næsten ikke bruger strøm, men kun det forhåndenværende lys til at vise indhold på displayet. Kun i absolut mørke er det nødvendigt at tænde for det indbyggede lys.
Til gengæld var skærmen relativt lille og mørk, hvilket gjorde det svært at aflæse indbyggede kort. Allerede i 2017 kunne man indlæse topografiske Danmarkskort, som var mere detaljerede end det indbyggede Europakort. Men det var noget nær umuligt at se de mange detaljer på den lille og mørke skærm. Man kunne fint indlæse dem på uret. Men ikke aflæse dem på skærmen…
Det problem har Garmin rådet bod på ved at erstatte den tidligere meget lille og meget strømbesparende skærm med en ny MIP (Memory In Display) transflektiv farveskærm, som dels er fysisk større – dels langt lysere og mere detaljeret. Faktisk er den nye 6X skærm med sine 1,4 tommer og 280 x 200 pixels hele 36% større end forgængeren 5X.
Det er jo en opgradering, som er til at tage og føle på – når nu de ydre rammer ikke er vokset. Og batteritiden sågar er øget mærkbart.
Forlænget batteritid
Jeg købte mit Fenix 5X tilbage i 2017, hvor det var helt uden konkurrenter, hvad batteritiden angik. Alle andre smartwatches var batterigrise uden sidestykke, der knap kunne holde strøm til døgnets lyse timer. Så såre man koblede GPS-funktionen til, kunne man næsten se græsset gro, mærke varmen – og høre batteriet dø…
Selv japanske Sony, som var en af de første producenter med et GPS-ur, måtte bide i græsset og erkende nederlaget. Efter blot en halv times satellitbrug var Sony Smartwatch uret løbet varmt og batteriet tømt. Det var helt enkelt ikke noget, man reelt kunne bruge til noget. I hvert fald ikke ude i felten. Og hvad gavn havde man af at have sin GPS kørende hjemme i stuen…
Garmin’s Fenix 5X kunne allerede dengang holde i adskillige timer med og dage uden brug af GPS. Selv her fire år senere bruger jeg det regelmæssigt og kan snildt få det til at logge min position hele dagen uden at løbe tør for strøm. Og uden brug af GPS taler vi en batteritid på flere dage.
Med den nye Fenix 6X er batteritiden blevet endnu bedre. Trods den nye og mere lysstærke skærm. Alt i alt en større og mere klar skærm end på forgængeren. Og vælg gerne Pro Salar versionen, hvis den skulle være på tilbud.
Bærer man den yderst, kan man om sommeren forlænge batteritiden ganske meget. Det samme hvis man lægger uret i vindueskarmen, så solen kan skinne direkte på skærmen. Det er sjovt at følge med i opladningen, der har sit eget programpunkt i menuen.
Bedre kortmateriale
Jeg var fuld af fortrøstning, da jeg bestilte min nye Fenix 6X med et topografisk 1.25.000 kort installeret – i tilgift til det allerede indbyggede og mindre detaljerede Europakort. Jeg håbede, at skærmen nu var stor og klar nok til, at jeg kunne se og bruge de mange detaljer på det topografiske kort.
Men jeg blev skuffet. Skærmen er endnu ikke stor nok, klar nok og finkornet nok til, at jeg kunne bruge de mange detaljer til noget. Inde i en mørk skov var det kropumuligt at se noget som helst på skærmen, der stadig synes meget lille. Ude i solen gik det klart bedre, men stadig ikke godt nok.
Det endte derfor med, at jeg skuffet måtte returnere det nye Fenix 6X. Til gengæld kunne jeg så glæde mig mere end tidligere over mit gamle 5X, der på mystisk vis fremstod endnu bedre efter besøg af opkomlingen 6X. Faktum er nemlig, at det gamle Fenix står sig rigtig godt i konkurrencen med det nye. Batteritiden skal stadig tælles i dage efter flere års brug, selv om der naturligvis er mere batteritid i 6X’eren.
Og så var der noget mystisk og “mushy” ved knapperne på den nye 6X’er. Sammenlignet side by side var der overhovedet ingen tvivl om, at de gamle knapper er bedre og mere faste i kødet. Et klart tilbageskridt, altså. Ikke i mine øjne, men for mine fingre. Ganske væsentligt, når der nu ikke er touch-skærm på Fenix, og al navigation derfor skal ske gennem knapperne.
Lille og vågen
Man kan næsten altid gøre en god Garmin-handel, når der netop er kommet nye modeller. Hvis man altså kan nøjes med sidste års model.
2022 har ikke været anderledes. I tilgift til markante prisdrop på gamle modeller er der jo også de løbende udsalg hus de store varehuse. Det har senest resulteret i, at man har kunnet købe den mindste Garmin 6S i sølv og hvid for under 1.500 kroner. Ganske vist uden indbygget kort, men med samtlige de øvrige specifikationer, der har gjort Fenix-urene verdenskendte.
Fenix 6S er med sine 1,2 tommer eller 42 mm og en kampvægt på 61 gram ganske stort af sin størrelse. Alligevel blegner det lidt, hvis man sammenligner med den helt store 5X model, der måler 51 mm i diameter. Til gengæld føles den lille 6S langt mere behagelig at have om håndleddet.
Efterfølgende var det tid til at genoplive og genopleve min finske Suunto 7’er, hvis fine kortmateriale virkelig stråler fra den klare 1,4 tommers AMOLED skærm. Det ur kan du læse meget mere om i testartiklen her:
⌘ http://ulnits.dk/grej/suunto-7-nu-med-kort/ ⌘
Men der er en helt anden historie. Og den skal først skrives, når 7’erens nuværende 3100 Qualcomm processor forhåbentlig snart bliver opgraderet til den seneste 4100.
Tekst: © 2022 Steen Ulnits
Del denne artikel: