– barsk ny metode til barske bisser!
“Jerk” kan betyde flere forskellige ting på amerikansk. At være en “jerk” er således ikke noget at stræbe efter. Da er man nemlig en idiot i andres øjne.
Men at “jerke” kan derimod være ganske attraktivt – i hvert fald hvis man er lystfisker med hang til store fisk og kraftigt grej. “Jerk” kan nemlig også betyde at “rykke” hårdt – i dette tilfælde i store woblere tiltænkt store fisk med barske bisser.
I Nordamerika er det specielt den attraktive muskellunge, der “jerkes” efter – en sjælden, vanskelig og springglad fætter til vor hjemlige gedde. Her i Nordeuropa er det udelukkende gedden, der “jerkes” efter, og det er specielt i lande som England, Holland og Sverige, at “jerk baiting” for alvor har vundet indpas og svorne tilhængere.
Voldsom fiskemetode
Fiskeri med jerk bait sker på lavere vand – sjældent dybere end 5 meter – eller i overfladen over dybere vand.
Det er en lidt voldsom metode, hvor man på en strakt line – stang og line holdes i direkte forlængelse af hinanden – nøkker hårdt nedefter med stangspidsen under indspinning. Fiskeriet sker ganske hurtigt – hurtigere end normalt spinnefiskeri – og man kan derfor afsøge store vandområder på kort tid.
Skal bevægelserne fra stangspidsen forplante sig ud til wobleren, dur det ikke med en blød stang og en elastisk line. Det rette grej til jerk baiting består derfor af en kort og stiv stang, der typisk er omkring 6 fod lang og har en kastevægt på op mod 100 gram. Man kan bruge fastspolehjul, men langt mere effektivt er multihjul.
Line skal være uelastisk, hvorfor moderne fusions- og fletliner er helt uden konkurrence. Vælger man fastspole, bør linen være omkring 0.30 mm tyk. Bruger man i stedet multihjul, kan diameteren med fordel være 0.35 mm.
Forskel på Jerk Baits
Der er mange slags jerk baits at vælge imellem. Erfarne jerkbait-fiskere skelner mellem følgende grundtyper, der alle bør være at finde i grejboksen:
Glider: Kendetegnes af store udslag til siderne under indspinning. Til de mest kendte hører “Buster Jerk”.
Popper: Har en skålformet front, som får den til at kaste vand ud til siderne under indspinning. Rapala’s “Skitter Pop” er et godt eksempel.
Pullbait: Dykker ned i vandet under indspinning – eksempelvis “Burt” fra Muskie Mania.
Slider: Lidt á la Glider, men med mindre udslag til siderne. Eksempelvis “Belly Buster.”
Stickbait: Klassisk “walking the dog” agn kendt fra bass-fiskeriet. “Top Bandit” hører til favoritterne.
Fælles for alle rigtige jerk baits er, at de – i modsætning til deres nære slægtning wobleren – ikke har nogen næseplade, som får dem til at dykke ned i vandet og bevæge sig på én bestemt måde. I stedet er de flydende eller svævende og bevæger sig gennem vandet, som fiskeren fisker dem – med hårde ryk i stangspidsen.
Korrekt indspinning
De forskellige typer jerk baits har ganske vist deres eget indbyggede bevægelsesmønster – mange også indstøbte raslekugler for øget effekt.
Alligevel er det i meget høj grad agn, hvis gang i vandet afhænger af fiskeren og hans måde at fiske agnet på. Det er nemlig nøkkene med stangspidsen, som afgør, hvordan agnet kommer til at gå gennem vandet – nøkkene kombineret med det indbyggede bevægelsesmønster.
Da fiskeriet typisk sker hurtigt og med kraftige nøk i stangspidsen, er det langt mere anstrengende end det almindelige spinnefiskeri. Til gengæld er det også langt mere ophidsende, da man med denne metode meget ofte ser fiskene og oplever dem i selve hugøjeblikket!
Da fiskeriet foregår på lavt vand, vil farverne på de forskellige agn ofte have stor betydning. Derfor gælder det her mere end andre steder om at have et stort udvalg, som man kan tilbyde de træge fisk.
Nyt grej
Amerikanske Pure Fishing har været hurtigt ude med nyt grej til denne nye fiskemetode. Allerede i 2006-udgaven af Nap & Nyt kunne man finde grej specielt til jerk baiting, og i 2007 er udvalget steget med yderligere modeller.
I det nye katalog kan man således se beskrevet to helt nye stænger specielt til fiskeri med jerkbait – den ene fra Berkley og den anden fra Abu Garcia. Begge er de 6,5 fod lange og kaster op mod 100 gram.
Abu Garcia har tilsvarende lanceret to Ambassadeur hjul specielt til dette fiskeri, nemlig Ambassadeur Jerkbait og Ambassadeur TGC. Førstnævnte er forsynet med drev helt i rustfrit stål, som bedre end noget andet holder til de hårde påkendinger fra jerkbait-fiskeriet. Dobbeltvirkende bagstop fuldender disse specialhjul.
Man kan synes, at det er lige i overkanten at skulle investere i så specialiseret grej til en så specialiseret fiskemetode. Men det er nu ikke så galt endda. Præcis det samme grej kan man nemlig med overmåde stort held bruge til sommerens pirke- og jigfiskeri efter torsk.
Da får man herlige stunder med hektiske fights af hidsige sommertorsk i fuldt vigør!
© 2007 Steen Ulnits
Del denne artikel: