PENN – fluekræs til salte vover

Amerikanske Penn er ikke kun til trolling efter havets giganter. Penn er også fluekræs i verdensklasse!

Er der noget, verdens øvrige grejproducenter misunder amerikanske Penn, så er det de mange, mange verdensrekorder, som gennem årene er taget på Penn’s legendariske havhjul.

For mange er navnet Penn på det nærmeste et synonym for Big Game fiskeri efter marlin, tun og kæmpehajer. Her har Penn ry for en kvalitet og en slidstyrke, der er second to none. Uundværligt, når fisk på måske flere hundrede kilo skal bringes sikkert til båden på åbent hav.

Men Penn er andet og mere end blot Big Game hjul. Penn har nemlig kastet sin kærlighed på fluefiskeriet, som jo er vokset kolossalt i det seneste tiår. Ikke mindst saltvandsfluefiskeriet er vokset med utrolig hast.

Penn har set lyset og udviklet en række stænger og hjul til de allermest kræsne fluefiskere. Grej, som er baseret på Penn’s årelange erfaringer med fight af store fisk under barske forhold.

Resultatet er blevet to serier af fluestænger, nemlig “International” og “Gold Medal”. De førstnævnte er rendyrkede saltvandsstænger forbeholdt de flere og flere fluefiskere, som vil forsøge sig med havets virkelige storvildt. Stænger i AFTM klasse 8-14.

Gold Medal er i stedet fremstillet til det mere klassiske fluefiskeri efter ørreder og laks. Det er en serie, som omfatter 6 enhånds modeller fra AFTM klasse 4 til 8 – en serie, som er perfekt til danske forhold ved både å, sø og kyst.

Vi har testet en 2-delt Gold Medal på 9 fod klasse 7 med et af Penn’s allerede nu klassiske “International” fluehjul størrelse 1.5 G. “G’et” fortæller, at hjulet er holdt i samme fornemme guldfinish som de velkendte International Big Game havhjul. Det kan også fås helt i sort.

Hjulet rummer en WF 7 F line samt 100 m 20 lbs. bagline – nok til almindeligt kystfluefiskeri herhjemme. Eneste ulempe ved dette dejlige hjul er vægten, som er ganske høj – 200 gram. Og den ringe spolediameter, som nok kan få billige flueliner til at krølle noget. Men dem sætter man næppe på så dyrt et hjul!

Skiver så store som tekopper…

Hjulet er forsynet med en overdimensioneret skivebremse, som benytter sig af Penn’s egne HT100 bremseskiver. Det er et materiale, som benyttes i skivebremserne på supersoniske jetfly – og i Penn’s egne International Big Game hjul. Modsat de korkskiver, som findes i næsten alle konkurrerende luksushjul, så er HT100 materialet upåvirkeligt af vand og smuds.

Skiverne er så store, at de fylder det meste af hjulhuset, som er fræset ud af en blok massiv flyaluminium. En konstruktion, der med garanti ikke vrider sig, og som derfor tillader meget snævre tolerancer i fremstillingen. Klart overdimensioneret til småfisk som laks og ørreder!

Skivebremsen justeres med en dejligt stor bremseskive på hjulets bagside. Nok den bedste og lettest tilgængelige justeringsmekanisme af samtlige på markedet. Spolen, som naturligvis har udvendig bremsekant i tilgift til skivebremsen, hviler på ikke mindre end tre indkapslede og rustfri kuglelejer!

Vi testede hjul og stang med en Cortland WF 7 intermediate line, som er ideel til det meste fluefiskeri på åben kyst. Det viste sig at være en ganske overbevisende kombination, som alle faldt pladask for. Stangen, som er fremstillet i en speciel IMS kulfiber, har en behageligt rolig, men kraftfuld kasterytme, som hver gang sendte flue og flueline mod fjerne horisonter.

Mellem kastene kunne vi så glæde os over en meget smuk og gennemført finish holdt i diskret brune farver. Hjulholderen, som er af nysølv, har indlæg af imprægneret rosentræ. Hvorvidt den tåler saltvand i længere tid, kan vi i sagens natur ikke vide. Skyller man den blot godt efter hver fisketur, skulle det dog næppe blive noget problem.

Håndtaget på hjulet er for øvrigt fremstillet i imprægneret ædeltræ, som matcher hjulholderen på bedste vis.

Stang og hjul leveres begge i smukke rustrøde cordura- og nylonklædte etuier. Vejledende pris for hjulet ligger omkring kr. 3.000,-. Stangen kan tilsvarende erhverves for omkring kr. 2.000,-.

Begge dele er fuldt på højde med det dyreste, der kan opdrives på markedet. Kræs for kræsne fluefiskere, der ikke skeler til prisen, men som blot vil have det bedste!

© 1998 Steen Ulnits


Efterskrift:

Desværre fremstilles Penn International fluehjulene ikke længere.

© 2007 Steen Ulnits