– To see or not to see, that’s the question!
– Ville De købe en brugt Solbrille af denne Mand? – Nej, vel?
Han ville næppe heller sælge dem, for han elsker sine polariserede solbriller, som han ikke kunne være foruden. Man skal nemlig ikke være ret gammel som fluefisker, førend man forstår betydningen af et par gode polaroid-solbriller – “polbriller” blandt kendere!
Solbriller af enhver art beskytter vore dyrebare øjne mod vildfarne fluer med skarpe krogspidser. Det er ingen spøg af få en flue i øjet. En af mine bekendte har prøvet det, og han anbefaler det definitivt ikke. I lang tid vidste hverken han eller lægerne på Ålborg Sygehus, om øjet stod til at redde. Og så var det endda bare en lille William’s Favourite str. 14, han havde fået i øjet. – Hvad skade kan ikke en stor geddeflue anrette?
Solbriller er derfor standard til alt fluefiskeri – af hensyn til øjnene. Polaroid-briller er ligeledes standard, da kun polbriller både beskytter øjnene og filtrerer det irriterende glar på vandet fra. Læs artilklen “3M protects you” længere nede på denne side og bliv klogere – hvis du ikke allerede er!
Her skal det i stedet handle om polbriller i den helt dyre ende. Jeg har tit undret mig – og gør det stadig – over, at nogen kan finde på at investere tusinde kroner i et par RayBan solbriller, der ikke engang har polariseret glas. Det må være topmålet af tåbelighed – med mindre man altså bare har alt for mange penge og alt for lidt at bruge dem til. Så er det naturligvis helt i orden!
I mange år kunne jeg heller ikke rigtig forstå, hvorfor nogle kunne finde på at investere tusinde kroner i et par polariserede solbriller. Når jeg nu kunne købe alle dem, jeg ville – for 100,- kroner eller mindre in the US of A. Jeg købte dengang altid 10 par ad gangen, da jeg i nogle år havde en dårlig vane med at sætte mig på dem i bilen, tabe dem ud af lommen – eller slet og ret glemme dem på benzinstationen. Så var det ingen katastrofe, og der var jo altid nye på lager!
Maui Jim og jægersoldaten
En af mine gode venner er ivrig fluefisker og dertil kaptajn i Jægerkorpset. En gæv nordjyde og en af de hårde drenge, der har gjort aktiv krigstjeneste i såvel Bosnien som Afghanistan. Uden at BS for øvrigt var nogen af stederne, når det brændte på. Min jægerven har selv været på kornet og haft andre på kornet. Han ved derfor bedre end så mange andre, at kun det bedste udstyr lige akkurat er godt nok. Hvis man altså skal have livet med hjem til Danmark – og ikke blot kroppen i en sæk…
– En jæger må aldrig gå ned på grejet! siger han altid. En såre fornuftig holdning, når man regelmæssigt springer ud fra store Hercules flyvemaskiner i 10 km’s højde – med iltflaske og faldskærm på ryggen… Hver eneste gang sætter man sit eneste liv på spil, og der er ikke plads til hverken menneskelige fejl eller materielle. Skidtet skal bare virke – hver gang!
Jægerkorpset mangler aldrig materiel af højeste kvalitet. De bruger aldrig andet – uanset anskaffelsesprisen, hvilket man jo godt kan forstå. Der er andre steder at spare. Og det der med altid at have udstyr af bedste kvalitet går hurtigt hen og bliver en vane, man også tager med sig i privaten. Også her er det kun det bedste, der dur – kun det, man selv gider bruge.
En dag fortalte han mig glædesstrålende, at han lige havde købt et par nye polbriller af bedste kvalitet – på Hawai, naturligvs. Han kommer jo lidt omkring… – De er ikke billige, men de er sindssygt gode, ivrede han. Kort efter tog han dem med på et af vore kystfluekurser på Samsø, hvor jeg allernådigst fik lov at prøve dem.
– Wow! Det er sjældent, man får sådan en oplevelse. Solbrillerne var fra Maui Jim, der ved, hvordan solen skinner på vandet omkring Hawaii. Og som også ved, hvordan man filtrerer de irriterende stråler fra.
I krig i containeren
Ved første øjekast så Maui Jim brillerne ganske almindelige ud – omend smarte i designet. Men den virkelige forskel lå i glassene, som er meget tykkere end normalt – med hele 7 lag af forskellig funktion. Og måske vigtigst af alt – bagsiden af glassene er coated, så de afviser irriterende reflekser her. En fantastisk forskel fra almindelige polbriller.
Det endte med, at han skaffede mig et par Maui Jim magen til. Sådan nogle kunne jeg pludselig ikke undvære længere! Da min gode ven samtidig var nyforelsket, gav han kæresten et par magen til. Hun skulle naturligvis også have det bedste. Men hun fik dem med formaningen om, at hun skulle passe rigtig godt på dem – dyre som de var.
Well, man kan næsten gætte sig til resten. Jægersoldaten pudsede hver dag sine elskede Maui Jim med den tilhørende klud, så de altid skinnede. Kæresten derimod fik hurtigt leverpostej på sine, men de kunne altid gøres rene igen.
Desværre så skulle jægersoldaten en dag ind i en mørk container efter noget, og han bankede da hovedet – og Maui Jim – ind i en stålkant. Med det for ham så triste resultat, at Maui Jim i dag ligner en skrammet kriger…
Jeg følte med ham og har lige siden passet ekstra godt på mine. Det forpligter at bære rundt på Maui Jim …
© 2010 Steen Ulnits
Del denne artikel: