PureView Perfection

Fra Nokia PureView 808 over Microsoft Lumia 1020 til HMD Global Nokia 9. Den banebrydende finske kamerateknologi er nu på banen igen i sin tredje udgave – igen med 41 millioner tyske pixels fra Carl Zeiss at byde på og tage af!

Det var ikke så lidt af en revolution, da finske Nokia tilbage i 2012 lancerede verdens suverænt mest kapable kamera i en smartphone. Det skete med Nokia 808, som bød på kamerateknologi, der var helt fremme i skoene og lysår forud for konkurrenterne.

41 millioner tyske pixels, som dannede grundlag for fotos så skarpe, at selv datidens spejlreflekskameraer havde svært ved at følge med. Altsammen indpakket i en ganske lille smartphone med en skærm på beskedne 4 tommer.

Hele optageprocessen var styret af en co-processor, der ikke havde anden opgave end at holde sammen på de mange, mange pixels, som på forunderlig software-vis blev reduceret til blot 5 MP. Noget mere håndterligt end de oprindelige 41 MP…

Desværre havde Nokia fanget sig selv i en fælde eller blindgyde med sit antikverede Symbian styresystem. Det var et ustabilt OS, som regelmæssigt crashede, når der var tryk på. Og det var der naturligvis med 41 MP undervejs i systemet.

Finske Nokia blev samtidig overhalet indenom af amerikanske Apple, som i 2007 havde lanceret sin revolutionerende iPhone. Da Apple kort tid efter lancerede sin App Store, var Nokia’s dage talte som verdens førende producent af smartphones. Man kunne helt enkelt meget mere og meget lettere med en iPhone.

Nokia kæmpede dog videre og var i flere år langt foran konkurrenterne, hvad kamerateknologi til smartphones angik. Blot havde man stadig ikke et styresystem, som kunne håndtere de flotte, men meget fyldige fotos.

Fra Nokia 808 til Lumia 1020

For at gøre en lang historie kort, så måtte Nokia kaste handsken i ringen og sælge ud af arvesølvet til amerikanske Microsoft, der i 2014 var på udkig efter et modstykke til fremadstormende Apple. Man havde jo stadig en suveræn kamerateknologi, som man nu kombinerede med Microsofts eget Windows Phone styresystem. Et grafisk interface med store “tiles” eller fliser i stedet for fnidrede menuer og små bitte ikoner.

Microsoft lancerede herefter sin serie af Lumia smartphones – med Microsoft logoet udenpå og Nokia teknologi indeni. Det blev til en serie strømlinede og smukt designede smartphones, der kulminerede med 1020 modellen. En drøm for alle kameraentusiaster, der her fik Nokia’s PureView teknologi og smukke design kombineret med Microsoft’s kapable styresystem.

Nu kunne man endelig håndtere de 41 millioner pixels, som Nokia havde bragt med sig ind i ægteskabet – fra tyske Carl Zeiss. Nu kunne man udnytte den overlegne kamerateknologi fra Nokia’s 808’er fuldt ud. Endda i en meget stilren indpakning, som stadig er ikonisk i designverdenen. Lumia 1020 var navnet på den nye model, der skulle bringe finsk kamerateknologi videre på amerikanske hænder.

Microsoft måtte imidlertid sande, at de var for sent ude. Trods en ellers meget kompetent teknologi. Løbet var kørt, for verden havde kastet sig over enten de dyre Apple telefoner eller de billige Android kopier. Der var helt enkelt ikke plads til et stort navn mere, hvilket også kanadiske Blackberry måtte sande – trods ellers flere års præsidentiel opbakning fra selveste Barack Obama.

Fugl Føniks af asken

Microsoft erkendte nederlaget og skilte sig i 2016 af med Nokia, som atter kom på finske hænder. Et nyt firma så dagens lys – med navnet HMD Global Oy. Dets mission var at videreføre det stolte Nokia brand og producere smartphones på licens fra Nokia. Nu med Android styresystem.

HMD startede dog ud i den billige ende, hvilket du kan læse om i artiklen “Nokia – now and then“. Gradvis arbejdede man sig op i graderne og kunne snart præsentere sit bud på en rigtig topmodel – Nokia 8 Scirocco, der skulle tage konkurrencen op med de efterhånden mange Android konkurrenter.

Men der manglede stadig noget, hvis Nokia skulle helt til tops igen. Noget, der kunne adskille Nokia fra de mange andre Android telefoner. Og det blev naturligvis kamerateknologien, der skulle trække læsset her. På netop det felt havde Nokia jo flere års forspring fra konkurrenterne, der dog var begyndt at trække fra.

Ikke mindst Samsung og Huawei havde sat sig grundigt ind i tingene og lancerede snart smartphones med både to og tre indbyggede kameraer, der arbejdede sammen og via avanceret software kunne fremtrylle billeder, ingen havde forestillet sig blot få år tidligere.

Først kom der dobbeltkameraer, som kombinerede pixelrige moduler i farve med mere lysstærke moduler i rent sorthvid. Siden kom teleobjektiver til, som kunne give 2X zoom uden tab af kvalitet. Og senest kom så triplekameraerne, hvor en pixelstærk farveoptik kombineres med teleobjektiv i farver og lysstærkt sorthvid modul.

Nokia 9: Det nye finske flagskib

Selv om Nokia havde været først ude med alle disse lækkerier, kom de ikke først med det sidste. Men med Nokia 9, som blev lækket først i 2018 under det meget dækkende kodenavn “Row”, er Nokia atter med helt fremme. Med en superlækker og lynhurtig smartphone, der atter har hevet de velkendte 41 millioner tyske Carl Zeiss pixels op af godteposen.

Den nye Nokia 9 er en avanceret cameraphone med hele 3 linser: Et primært kamera på 41 MP, et sekundært teleobjektiv på 20 MP og et tertiært kamera på 9,7 MP i sort/hvid. Kameraerne er alle fra Carl Zeiss og klarer hele 4X optisk zoom. Blitzen er den velkendte fra Nokia 808 og har både Xenon og LED. En “tried and tested” kombination i high-end klassen.

Skærmen er en 6″ QHD AMOLED i 18:9 formatet, som giver større skærmareal end en konventionel 5,5″ skærm. Opløsningen er QHD, hvilket svarer til 2.560 x 1.440 = 3,86 MP, og indpakningen er ren luksus med afbalanceret keramisk bagside. Ifølge Nokia er der sågar 18 karat guld rundt om kameradelen, så hvis man er til lidt Bling, går man bestemt ikke galt i byen med den nye Nokia 9!

Snapdragen 845

Nokia har lige siden 808’eren lagt stor vægt på lydsiden, og Nokia 9 er ingen undtagelse. Således er der hele 5 mikrofoner til at optage alt fra den laveste hvisken til øredøvende rockkoncerter i fornem 24-bit audio.

Processoren er en kvik Snapdragon 845, der formår at flytte rundt på de mange pixels, som hvert foto byder på. Hukommelsen er på 8GB RAM og lageret på  256GB ROM. Endelig er der dual SIM-slot for 2 abonnementer i telefonen.

Batteriet er på hele 3.900 mAh, hvilket ifølge specifikationerne giver en stand-by tid på op til 23,5 dage, taletid på 24 timer, MP3-afspilning i 13 timer eller video-afspilning i 12 timer. Der er trådløs lynopladning, som leverer 60% af et fuldt batteri på 30 minutter. Det er klart godkendt.

Den nye Nokia 9 er vand- og støvafvisende i henhold til IP68 standarden. Det betyder, at den kan tåle nedsænkning i 1,5 m vand i en halv time.

Leveres med Android One – ren Android direkte fra Google med regelmæssige opdateringer i mindst to år.


Efterskrift: Nokia 9 kom aldrig i handelen, men blev udskudt og senere afløst af Nokia 9 Pureview, som skulle tage arven op efter den oprindelige 808 Pureview.

Desværre dog uden den ønskede succes. Too much too early.

Læs mere herom i artiklen “Nokia 9 Pureview“.


Kamerateknologien bag

Det kan være svært at forestille sig, hvad man egentlig skal bruge 41 millioner pixels til – når nu Apple i snart flere år har klaret sig rigtig godt og tilmed er blevet verdens mest værdifulde firma med blot 12 millioner pixels i selv sine bedste iPhones. Forklaring følger:

Vi ved alle, at teleobjektiver er lange. Jo længere brændvidde desto større forstørrelse, længde og ikke mindst vægt. Glas vejer ganske meget i de helt store størrelser – op til flere kilogram for et enkelt objektiv.

Mere rutinerede fotografer ved også, at jo længere brændvidde desto mindre blændeåbning. Alt andet lige bliver teleobjektiver mere lyssvage med stigende brændvidde. Og det giver problemer med lukkertiden, der skal være tilsvarende kortere for at undgå rystelser.

Man kan købe meget lysstærke optikker, som til gengæld koster kassen og er tunge som et ondt år. Som derfor er uden for rækkevidde af alle andre end lige professionelle fotografer med andre til at betale prisen.

PureView Perfection

Det er her, Nokia’s originale PureView kamerateknologi kommer ind i billedet. Som et bud på en måde at komme tættere på motivet uden at forfalde til digital zoom, der blot rykker tættere på med færre pixels og tilsvarende større uskarphed. Beskærer man et billede med digital zoom, får man jo blot det samme billede i en dårligere (ringere opløst) udgave.

Enter PureView teknologien, der baserer sig på rigtig mange pixels, som man efterfølgende kan manipulere rundt med. Og her har de 41 millioner pixels fra tyske Carl Zeiss lige siden debuten i 2012 vist sig at være et godt udgangspunkt for den videre proces.

De 41 millioner pixels fylder i sig selv alt for meget til at kunne bruges til ret meget – og i hvert fald helt ubrugelige i en lille smartphone med begrænset processorkraft. Et ubehandlet 41 MP billede fylder således typisk 10-15 MB og er derfor ikke sådan at flytte rundt med. Da slet ikke hvis man vil skyde seriebilleder.

41,3 MP svarer til 7728 x 5368 pixels i den del af cirklen, som sensoren dækker. Sensoren selv var hele 1/1.2” i den oprindelige 808’er, men skrumpede desværre til 2/3″ i 1020’eren. Et lille tilbageskridt, for jo større sensor til samme antal pixels desto mere lys kan den indfange. Og jo mindre støj bliver der på det færdige billede. Men stadig er det en langt større sensor, end der findes på de fleste smartphones, som må nøjes med 1/3.2″. Omtrent dobbelt så stor.


Vælger man at skyde i 4:3 formatet, får man flest mulige pixels på det færdige billede, nemlig 7.136 x 5.360 = 38,2 MP. Vælger man i stedet at skyde i det smalle filmformat 16:9, får man kun 7.712 x 4.352 = 33,6 MP.


Så mange pixels kan man alligevel ikke selv styre, så derfor tyr man til en teknik, der kaldes “pixel oversampling”. Det er en teknik, hvor flere pixels bliver til færre, men bedre “super pixels”. Avanceret software regner selv ud, hvilke pixels der giver det bedste billede.

Som udgangspunkt har Nokia valgt at oversample de 41 MP til blot 5 MP, der er rigeligt til de fleste formål. Man får da billedfiler, som kun fylder nogle få MB, og som derfor er nemme at dele. Man kan til og med printe ud i op til A3-format med 5 MP filer.

Det færdige billede bliver faktisk bedre end originalen, da en stor del af støjen forsvinder med oversamplingen. Men ikke nok med det. Hvor den traditionelle digitale zoom blot gør de enkelte pixels større, så det resulterende billede bliver tiltagende uskarpt, dér bibeholder Nokia skarpheden med sine 5 MP filer.

Sensoren er så stor, at man simpelthen kan nøjes med at tage et helt 41 MP billede og så herefter udvælge de pixels, man har brug for. Jo mere man zoomer ind, desto tættere kommer man på midten af billedsensoren. Og desto mindre oversampling er der brug for.

Denne teknik muliggør op til 3 eller 4X zoom ved 5 MP, før det går ud over kvaliteten. Kan man nøjes med en lavere opløsning – eksempelvis 720p video – kan man nå helt op til 6X zoom i den valgte opløsning.

PureView er Nokia, når det er allerbedst. Og så kunne de gæve finner kunsten allerede i 2012. Her seks år senere er triplekameraet så kommet til – med endnu flere spændende muligheder for fotoentusiasten!

© 2018 Tekst: Steen Ulnits