Test af nyt dansk produkt, som ligner et rigtig godt bud på den perfekte linekurv. En “price winner”, som det hedder i vore dage.
Linekurven har blandt fluefiskere både arge modstandere og begejstrede tilhængere. Nogle bruger den altid – andre aldrig. Som altid ligger sandheden et sted midt imellem yderpunkterne.
Hvis du har læst artiklen “Giv linen en kurv” længere nede på denne side, vil du vide, at der er rigtig mange gode bud på en linekurv til fluefiskeri. Du vil også vide, at ingen linekurv er perfekt – at de mange grundmodeller hver især byder på fordele og ulemper.
På vore kystfluekurser på Samsø Højskole plejer jeg at fortælle kursisterne, at hvorfor skulle man dog bruge Rollator, hvis man kan gå? Omsat til fluefiskeri: – Hvorfor dog slæbe en linekurv med sig, når den ikke behøves? Men det er et vidtgående emne, som kræver en separat artikel – om hvor og hvornår der egentlig er brug for en linekurv. Her drejer det sig i stedet om test af forskellige linekurve.
Nu er der nemlig kommet endnu et produkt på banen – endda dansk designet. Det drejer sig om Linekurv.dk, der har århusianeren Lars Matthiessen som bagmand. Han siger selv om den nye linekurv:
“Jeg har været igennem det meste, og adskillige kurve har da haft visse gode egenskaber, men også fejl og ulemper. Nu har jeg forsøgt at samle de bedste egenskaber i en linekurv set fra et praktisk fluefiskersynspunkt samt tilføjet nogle nye.
Jeg håber så, at de danske fluefiskere vil give mig ret i, at man ved optimalt valg af materiale, materialefordeling samt design kan fremstille en linekurv, der skiller sig ud fra mængden og samtidig kan købes til en fornuftig pris”.
Nytænkning
Såvidt Lars Matthiessen om det nye produkt. Lars prøver ikke at skjule, at det er Orvis’ linekurv, som har været forbilledet for hans egen udgave. Det er derfor nærliggende at sammenligne kopien med originalen – med fokus på forskelle og forbedringer. Lars er ingeniør af profession og har derfor en både praktisk og faglig tilgang til tingene.
Selv har jeg brugt Orvis’ linekurv, siden den første gang kom på markedet i 1980’erne, og i dag bruger jeg den seneste, modificerede udgave af den oprindelige, der blev til i samarbejde med det hæderkronede Michigan Institute of Technology – MIT. En institution, der kan give enhver amerikansk ingeniør vand i øjnene…
Det epokegørende i Orvis’ oprindelige konstruktion var de store kegler i bunden af kurven. De sørger for, at linen ikke så let filtrer sig sammen, og de er blevet højere fra den oprindelige til den nyeste Orvis model.
Linekurven fra Linekurv.dk har de samme høje kegler i bunden som originalen, hvilket sikrer minimal risiko for en sammenfiltret løsline. Der er 9 kegler placeret 4-3-2 mod 9 placeret 3-3-3 hos Orvis. Sidstnævnte er således mere 4-kantet end Linekurv.dk, som er mere rund og bred ind mod kroppen. Hvad der så er bedst, er svært at afgøre. Det må blive en smagssag.
Materialet på Linekurv.dk er kraftigere polypropylen end på Orvis, som til gengæld har behageligt afrundede kanter. Det føles mere trygt at lade sin kostbare fluestang hvile i den brede udskæring, som findes på Orvis – mod den skarpere kant på udskæringen i Linekurv.dk.
Flere – undertegnede inklusive – har oplevet at slå hånden mod den hårde kant under indtagning af linen på Linekurv.dk, så her fører Orvis stadig.
Men også kun her, for Linekurv.dk byder på flere eksempler på nytænkning. Utroligt egentlig, at noget så simpelt kan forbedres, men det kan det. Således har Linekurv.dk en rigtig smart og praktisk detalje i form af et indbygget bærehåndtag.
– Hvorfor i alverden findes det ikke hos Orvis? Det var min første tanke, da jeg så Linekurv.dk. Det er nemlig en kolossal forbedring i forhold til originalen, som kan være lidt tricky at transportere.
En anden forbedring af de vigtigere – og typisk dansk – er afstanden mellem de to udskæringer, som på Linekurv.dk er præcis 40 cm! Det er en detalje, som er til at føle på – som kan bruges til noget i det daglige fiskeri.
Står man langt fra land, er det en smal sag at afgøre, om en fanget havørred nu er stor nok – om den holder de lovbefalede 40 cm. Den skal blot være længere end afstanden mellem de to udskæringer. Slut med at fumle med målebånd og sprællende fisk!
Bæltet på Linekurv.dk er blødere og mere behageligt end på Orvis, og der er savtakker i udskæringerne til bæltet, hvilket holder det godt på plads. Kurvens farve er afdæmpet grøn – mod grå hos Orvis.
Ingen af de to linekurve har drænhuller i bunden. Dem må man selv bore, hvis man finder det nødvendigt. Der kan siges både for og imod, så enhver må tage sin egen beslutning.
Selv har jeg boret to cm-store drænhuller huller i min gamle Orvis linekurv – og ingen i den nye. Der er fordele og ulemper ved begge dele. Regner eller skvulper der meget vand indenbords, bør der naturligvis være huller i. Vader man dybt, bør der ingen være.
Vægt og pris
Endelig er der så vægten, som er 725 gram for Linekurv.dk – mod blot 530 gram for Orvis. Det er en forskel, som næppe betyder meget i det daglige, men som kan betyde en forskel på flyrejser med kostbar overvægt.
Prisen er til gengæld interessant. Orvis linekurv koster i USA $ 59,- hvilket pt. svarer til knap kroner 300,-. I Danmark sælges den til kroner 550,- hos eksempelvis Go Fishing. Hertil kommer så fragten.
Linekurv.dk fås i udvalgte grejbutikker, men kan også købes direkte hos producenten på webadressen Linekurv.dk. Her er prisen beskedne kroner 369,- hvilket vel at mærke er inklusive fragt og ekspedition.
Konklusion
Det har været interessant at kigge den nye Linekurv.dk efter i sømmene – dertil et behageligt møde ude ved vandet, hvor den gebærder sig rigtig godt i det fine selskab. Selv savner jeg egentlig kun den brede og afrundede kant, som Orvis byder på – resten falder klart ud til fordel for Linekurv.dk.
Og tager man så endelig prisen med i sine overvejelser, så kan valget ikke være mere soleklart: Linekurv.dk er suverænt det bedste køb på det danske marked!
© 2008 Steen Ulnits
Del denne artikel: