Xiaomi Huami Amazfit Stratos

IMG_0793

Bag det imponerende navn “Xiaomi Huami Amazfit Stratos” gemmer sig et næsten lige så imponerenede smartwatch – i hvert fald når man tager prisen i betragtning.

Man kan godt blive helt svedt, når man læser navnet. Dels er Xiaomi kun lige akkurat kommet til Danmark – stadig ukendt trods sin status som verdens 4. største mobilproducent. Og dels er Huami om muligt endnu mindre kendt, men et datterfirma til Xiaomi.

Amazfit er derimod et langt mere kendt navn over den ganske verden – primært for et cirkelrundt smartwatch, som har fået mange roser blandt anmeldere. Et ur, der primært er tiltænkt fitness-folket, som gerne vil holde styr på deres workout-data. Men også et enkelt ur uden hverken bells and whistles.

Det her anmeldte Amazfit Stratos er opfølgeren og er en værdig konkurrent til mange af de mere etablerede smartwatch-mærker på markedet. Det indeholder en masse features og funktioner, som slet ikke afspejles i prisen, der er uhyre rimelig i forhold til konkurrenterne. Eller også er det bare, hvad et sådant smartwatch bør koste i vore dage.

Amazfit Stratos er mere mainstream af udseende end sin helt cirkelrunde forgænger. Det er ganske vist også rundt, men har mange flere smartwatch-detaljer at skrive hjem om:

IMG_0787

Xiaomi Huami Amazfit Stratos er primært kendetegnet ved sin skarpe, transflektive skærm og lange batteritid. Brugen af transflektiv skærm kendes fra eksempelvis Sony’s efterhånden bedagede Smartwatch 3, der var den første af sin slags. Siden har Garmin også brugt det – ikke mindst i sin seneste Vivoactive 3.

Ideen med en transflektiv skærm er, at glasset forstærker det forhåndenværende lys – vel at mærke uden overhovedet at bruge kostbar strøm fra batteriet. Og i modsætning til ikke mindst de traditionelle LCD-skærme så bliver en transflektiv skærm bare lettere og lettere at aflæse, desto mere og stærkere sollys der er.

Ulempen er blot, at transflektive skærme kan være svære at aflæse på grå og mørke dage – for slet ikke at tale om aften og nat. Da må man ty til baggrundsbelysningen, som så tapper strøm direkte af batteriet.

Bruger man primært sit smartwatch udendøre, er transflektive skærme noget nær ideelle. Man behøver ikke vride håndleddet af led for at aktive lyset i sit Apple Watch eller Android Wear. Men kan blot kaste et hurtigt blik på skærmen, der er nem at aflæse under de fleste forhold.

Amazfit Stratos har indbygget pulsmåler (HR) og GPS og egner sig som sådant til såvel fysisk træning indendøre som færdsel i åbent terræn.

IMG_0789

Alle data for begge sensorer lagres på den tilhørende Amazfit app, som Xiaomi har udviklet til netop dette ur. Og som fås til såvel iOS som Android. Amazfit er således ikke platform-specifikt.

App’en er enkel og byder ikke på den overflod af funktioner, som man finder på apps fra konkurrerende firmaer – eksempelvis Garmin. Men uret registrerer som udgangspunkt almindelige aktiviteter som gang, løb, cykling, svømning, skiløb, bjergbestigning, tennis, fodbold og triathlon.  Selv VO max har uret styr på.

Uret er vandtæt til 50 meter og tåler derfor selv længere tids svømning. En tur i bruser eller bad er således ingen udfordring for Amazfit Stratos, der dog primært stortrives udendøre. Her hjælper også den lange batteritid, der skal regnes i dage – ikke timer som på mange Android Wear ure.

Xiaomi siger selv, at Stratos kan holde strøm til op til fem dage, men det er uden GPS og pulsmåler. Til blandet brug med GPS og pulsmåler er vi nede på 2-3 dage på en opladning, men det er også fint nok.

Amazfit Stratos udmærker sig ved en GPS, der er både kvik og præcis. Den finder hurtigt de fornødne satellitter og holder godt på dem – selv ved færdsel i skov. Pulsmåleren fungerer ligeledes godt – givetvis på grund af den udstående sensor, som sikrer, at måleren altid slutter tæt til håndleddet:

IMG_0784

De tre knapper på urets højre side har hver deres funktion. Den store knap i midten har riflet overflade, så man altid kan føle sig frem til den. Praktisk, hvis man får brug for det indbyggede lys aften og nat.

Den øverste knap er markeret med en rød stribe og bruges blandt andet til start og stop. En vigtig funktion, da dette ur ikke understøtter automatisk start og stop under fysisk aktivitet. Det må man selv klare.

Den nederste knap bruges blandt meget andet til at aktivere den indbyggede musikafspiller. I det hele taget tager det tid at lære knapperne at kende, da de opererer med såvel korte som lange og meget lange tryk. Så forvent at bruge lidt tid på det.

Uret har Bluetooth, der dels kommunikerer med den tilhørende mobil – dels kan bruges til at lytte til medbragt musik. Der er 4 GB plads til musik og andet godt, og uret kan parres med Bluetooth hovedtelefoner. Den parrede mobil overfører løbende notifikationer til uret, der dog ikke kan svare på dem.

Alle data fra fysiske aktiviteter lagres som sagt i den tilhørende app, og vel hjemkommet fra en gåtur eller løbetur kan man se rute med tilhørende data som vist på illustrationen herunder. Det er de færreste, der behøver flere data eller bedre præsentation:

IMG_0783

Xiaomi Huami Amazfit Stratos byder i det hele taget på rigtig mange gode ting til en rigtig god pris. Til kritikpunkterne hører, at betjeningen er noget ulogisk og tager lidt tid at lære. Specielt hvis man er vant til andre ure med andre menuer. Man kan navigere rundt med knapperne, hvis man vil – eller touch skærmen er våd.

Samtidig er den tilhørende app stadig lidt rough i kanterne, men det vil kommende opdateringer nok gøre noget ved. Sproget er engelsk og oversættelsen ind imellem lidt mystisk. En sjælden gang kan man sågar støde på et forvildet kinesisk skrifttegn…

Udseende og finish er til gengæld til UG. Uret ligner faktisk noget, der koster flere gange så meget. Urkransen er keramisk, så den ikke så let får ridser og skrammer. Og selve urkassen er fremstillet af robust og afrundet polykarbonat med et dekorativt kulfibermønster.

Skærmen er af 2.5D Gorilla Glass og noget udsat, da den ikke er beskyttet af kransen. Til gengæld gør det touch skærmen lettere at tilgå. Opløsningen er rigtig god: 320 x 320. Ingen pixellerede kanter her som på eksempelvis Garmin Vivoactive 3.

Uret leveres med en række indbyggede urskiver eller watchfaces, og der kan downloades flere endnu. Remmen er standard 22 mm og let at skifte. Vægten er beskedne 70 gram.

Oplader

Opladning sker via ovenfor viste noget specielle holder, hvor uret klikkes på plads. Der skal bruges lidt kræfter, hvilket man lige skal vænne sig til først. I starten er man bange for at ødelægge noget.

Installering af app’en og parringen af ur og mobil er en noget mere kompliceret proces, end man er vant til med Apple Watch og Android Wear. Men blot man følger instruktionerne, går det hele glat. Og manualen er i sig selv et studie værd – med sjove oversættelser fra kinesisk til engelsk og med flotte billeder af formand Mao til installation…

Alt i alt må man sige, at Xiaomi Huami Amazfit Stratos er et vellykket ur til en meget vellykket pris. Set til kr. 1.995,- i detailhandelen. Købt til cirka det halve hos GearBest i hjemlandet Kina.

© 2018 Steen Ulnits

IMG_0791