Note10 – en æra er forbi

Igennem en årrække var Samsung’s Note mobiler det ypperste af det ypperste, hvad Android angik. De er stadig med i toppen, men konkurrenterne trænger sig på.

Samtidig ser det ud til, at Samsung ikke længere vil kæmpe for førerpositionen. Der er flere penge at tjene på at udvikle de komponenter, som konkurrenterne skal bruge. Som de ikke selv kan fremstille. Det viser årsregnskaberne.

Det samme gælder Sony, som i dag næppe tjener noget på deres mobiler. Det gør de i stedet på deres kamerasensorer. Sony siger selv, at de primært producerer Sony mobiltelefoner for at vise, hvad Sony komponenter kan bruges til.

Derfor føler både Samsung og Sony ikke det helt store behov for hvert år at levere banebrydende nyheder på mobilsiden Dem lader de gladeligt konkurenterne om – så længe disse blot køber deres chipsets og sensorer hos henholdsvis Samsung og Sony!

Når det gælder Samsung, så har vi her på det sidste set en både interessant og lidt trist udvikling: Hvor Note serien tidligere havde de absolutte flagskibe, så udviskes grænsen mellem de hundedyre Galaxy Note mobiler og de lidt billigere Galaxy S mere og mere.

Faktisk oplever vi på de seneste 10-modeller det aldeles uhørte, at Note10 ikke længere har bedre specs end S10-serien. På nogle områder er det endda stik modsat.

– Exit Note?

Samtidig er Note-serien udvidet med en mindre model, der primært adskiller sig fra S10 ved ikke at have en pen. Den største topmodel har derfor fået tilføjet et “Plus” i titlen og er nu den absolutte topmodel. Den dyreste af alle Samsung mobiler med en vejledende udsalgspris begyndende ved 8.500,- kroner.

Endnu mere forvirrende bliver det, når man ser, at det dobbelte selfie-kamera på S10 Plus ikke findes på Note-serien. Her er der kun et enkelt.

Note og S-mobilerne nærmer sig nu så meget hinanden, at det kan være svært at vælge. Med mindre man absolut vil have en pen. Flere analytikere mener derfor, at Samsung til sidst helt vil droppe Note-serien blandt Galaxy topmodellerne. Og hermed vil en æra være forbi. En æra, hvor man hvert år så frem til at se den nye Note, som havde alt det nyeste nye.

Det har de ikke længere. Det så vi allerede med Galaxy S9 Plus, der som det første havde et specielt kamera med dobbelt blænde. Nu kommer vi måske til at se topmodellerne fra Samsung være mere eller mindre identiske – med mulighed for at vælge den ellers så notoriske S Pen til eller fra.

Fra pen til styrepind

Årets Note10 var derfor lidt af en blandet fornøjelse. Pennen var og er der naturligvis stadig – nu med endnu flere mystiske muligheder. Som en udenlandsk tech-anmelder så smukt udtrykte det, så er der nu mulighed for at svinge tryllestaven og lege Harry Potter med sin S-Pen.

En anden udtrykte det lidt anderledes. – Hvis man vil være komplet idiot for åben skærm, så er det frem med den nye S_Pen og de nye “gestures” – håndbevægelser – til styring af forskellige kommandoer…

Faktum er nemlig, at de nye gestures kræver lidt for store armbevægelser med den lille pen, hvis de skal registreres. Lidt for store til at være elegante og smarte med så lille en pen.

Og så er der lige det med jackstikket til hovedtelefoner og andet godt. Da Apple i sin tid – det er snart flere år siden – droppede dette stik og gjorde os afhængige af (endnu) en dongle eller Apple’s egne trådløse AirPods, gjorde Samsung tykt grin med det og lavede sågar (endnu) en spotte video om, at det ville Samsung da aldrig gøre.

Nu har de så gjort det alligevel. Og skyndsomst fjernet den spottende video fra YouTube. Ak ja…

Forrygende finish

Kigger man de mange tech-videoer om de(n) nye Note10(ere) igennem på YouTube, er der én slående detalje, som går igennem: De allerfleste anmeldere er totalt betagede af den nye Aura-finish. Den får mange gange flere ord mod billeder med på vejen end  indholdet af mobilen, der jo på de fleste måder blot er Galaxy S10+ om igen.

Det ver da også en forrygende flot finish, som man skal skynde sig at nyde inden 1) den forsvinder under et tykt lag fedtede fingeraftryk eller 2) bliver gemt under et beskyttende etui. Den nye Aura finish fanger fingeraftryk som aldrig før, og den nye Note10 er glat som en ål. Uden en form for etui svæver den i konstant livsfare…

Der er naturligvis intet at udsætte på hverken finish, form eller funktion i den nye Note10+. Finish’en er forrygende og den nye S-Pen smukt metalblå. 


Konklusion: For mit eget vedkommende blev resultatet af alt det ovenstående, at den nye Note10+ gik retur til producenten. Og min gamle Note8 kom atter frem og til ære og værdighed – opdateret til Android 9.0 med Samsung’s egen 1.0 One brugerflade.

Det funker bare og kører stadig som i smør – også uden de 12 Mb RAM, som Note10+ er født med.

Det er ikke alle fremskridt, der er værd at betale for.