Månedens fiskeri: November

IMG_0219

Slutspurt ved åen

Nu lakker det for alvor mod enden, hvad angår fiskeriet i de østjyske åer. Den 16. november slutter sæsonen nemlig endegyldigt.

Fiskene nærmer sig gydningen og har for længst mistet den hugrefleks, de bragte med sig fra opholdet i havets spisekammer. Til gengæld bliver fiskene mere og mere aggressive, som gydningen nærmer sig. De kan derfor tirres til hug på diverse kunstagn i krasse farver – rene provokationer, der kan lede fiskenes tanker hen på eventuelle rivaler, som nødvendigvis må have et bid for at forføje sig!

Fluerne skal derfor være store her i november – gerne langskaftede streamers og bucktails i krasse farver, der kan ses i det ofte noget uklare åvand. Tilsvarende fanger store roterende bladspinnere godt, og det samme gør leddelte woblere i de såkaldte “ambulancefarver”.

Fisk dybt og langsomt, og bliv så gerne ved den samme standplads, hvis ikke der er andre fiskere ved åen, som også gerne vil til. Gentagne kast til samme plads tirrer ofte de store gydefisk til hug!

Sandarter i klart vand

Det er nu ved at være højsæson for fiskeriet efter søernes altid velsmagende og nu meget velnærede sandarter. Den første nattefrost har slået så mange af søernes alger ihjel, at vandet er klarere end længe.

Det profiterer ikke mindst søernes rovfisk på – gedder, aborrer og sandarter, der alle lever af andre fisk. Og specielt sandarten lader sig nu lokke til hug på de kunstagn, den sommeren igennem næppe har haft nogen chance for at se. Hvor den tidligere kun har kunnet fås i tale på naturlig agn – og helst levende – er sandarten nu atter en regelmæssig gæst på mellemstore til store woblere trukket efter en sejlende båd.

Store Rapala Husky samt Bomber woblere er et godt bud på noget at binde for enden af linen her i november. Rødhvide Hi-lo woblere med indstillelig ske for høj eller dyb gang i vandet ligeså. I den forbindelse er det vigtigt at vide, at sandarten typisk går dybere i dagtimerne for så at søge op mod overfladen, når mørket sænker sig.

Havørreden søger mod brakkere vand

Vandtemperaturen er nu på vej ned mod et punkt, som salte havørreder ikke længere holder af. De havørreder, som ikke allerede er gået op i åernes ferske vand, søger nu indefter mod fjordenes brakke vand.

Fisk, som er udsat direkte på kysten uden direkte forbindelse med et vandløb, vil typisk søge tilbage til udsætningsstedet, når kønsmodningen sætter ind. Ofte vil man se de farvede fisk springe helt ud af vandet på stille dage, hvor de kan være svære at fange. Ikke sjældent vil det bedste middel til fangst være små, langsomt fiskede fluer i afdæmpede farver.

Lukkede fjordsystemer er et godt bud på vinterkolde havørreder her i november måned. Overalt vil man her kunne støde på såvel sølvblanke overvintrende havørreder som farvede gydefisk. Sidstnævnte er fredet fra 16. november til 16. januar og skal da genudsættes varsomt. Kun sølvblanke fisk med løse skæl må hjemtages.

På åbne havkyster bliver der imidlertid længere og længere mellem havørrederne, jo koldere det bliver. Fiskene er da søgt op i åernes ferske vand.

Torsk i topform

Torsken er i topform her i november. Den er velnæret som på intet andet tidspunkt efter legen – klar til en ny runde, der skal sikre slægtens beståen. Torskene gyder efter nytår, hvorfor de nu fylder sig, det bedste de kan, inden den forestående gydnings strabadser.

Vandtemperaturen vil i november normalt være så tilpas lav, at torskene gerne søger helt ind under land for at fouragere – allerhelst efter krabber, som er torskenes udprægede livret. De større torsk foretrækker imidlertid trygheden ude på de lidt større dybder, hvor de kan efterstræbes fra turbåd – sammen med andre – eller alene fra egen småbåd.

Ofte vil man komme ud for, at torskene ikke vil vide af de traditionelle blanke pirke. Da er det tiden at finde en ophænger eller to frem af æskerne – gerne i røde og gule farver. Ikke sjældent vil man opleve, at torskene næsten udelukkende hugger på de små ophængere og lader pirken være i fred. En anden mulighed er at skifte pirken ud med en lækker jig i superblød siliconeplast. Dem kan torskene sjældent lade være at bide i. Ofte er de dybt krogede – så engagerede er de!


Hvis du vil vide mere om alle de andre ting, der sker ude i naturen måned for måned, kan jeg anbefale dig at kigge i e-bogen “Årets Gang ved Fiskevandet”.

Her kan du læse om vejret, dyrelivet og stjernehimlen måned for måned. Et godt supplement til artiklerne om “Månedens fiskeri”.

Du finder bogen udførligt beskrevet under “Bøger”.

xxx

TriangleTray_2